Artiklen indeholder affiliate links og reklamelink til Koro Danmark – du får 5% rabat, hvis du bruger koden “Madogmonopolet”
Alle elsker toast, ikke – et godt stykke brød – enten det traditionelle toastbrød eller et godt surdejsbrød, ost og en god skinke? Det kan også laves til en luksustoast eller gourmettoast, hvor du giver den endnu mere gas på råvarerne. Den lidt uartige søster til den klassiske toast er helt klart “Cowboytoast”, som de fleste kender fra pølsevognen. Du kan se opskriften på hjemmelavet cowboytoast på bloggen, som virkelig er en luksustoast. Denne opskrift er lidt hurtigere og er lavet over bål, som en vaskeægte cowboytoast – god fornøjelse.
Jeg har kun lavet meget lidt mad over bål på bloggen, da det er ret nyt for mig. Det skyldes primært, at jeg aldrig har haft et ordentligt bålsted, men det lavede jeg sidste efterår på ca. 10 min., så efterfølgende var det noget nemmere. Jeg bruger en tripod, når jeg laver simremad, hvor jeg har en gryde, der kan hænge i kæder. Ellers har jeg en mindre kasserolle og en pande i støbejern. Til denne ret har jeg indviet min grillrist og burgerpresse, som jeg har brugt til at lave bøfferne mad. De kunne også steges på panden.
Grillristen og burgerpresseren er fra mærket, Satake. Du kan finde produkterne ved at klikke på ovenstående links eller se det store udvalg fra Satake her.
Opskrift på ægte Cowboytoast over bål
Opskrift på cowboytoast lavet over bål med en god cowboy-dram til er perfekt hele året. Toasten er lavet med oksekød, krydderier, whisky og ost.
Ingredienser
Forberedelse
- 6-7 stykker brænde
- Grillrist til udendørs brug
- Burgerpresse
- Evt. økse til brænde
Bløde løg
- 4 store løg
- 1 spsk. Worcestershiresauce
- 2 spsk. olie til stegning
Cowboytoast
- 200 gram hakket oksekød
- 4 cl. Highland Park 12 års whisky
- 2 spsk. HP Sauce
- 1 spsk. Engelsk sauce
- 1 tsk. løgpulver
- 1 tsk. røget paprika
- Olie til stegning
- Et drys salt og friskkværnet peber
- 4 stykker brød efter eget valg jeg havde briochebrød tilovers fra nytår
- 4 stykker cheddarost
- Evt. lidt spread på ristede peberfrugter fra Koro
Sådan gør du
Forberedelse
-
Start med at bygge et bål, hvor du har noget papir/pap/optændingblokke i bunden.
-
Stabel nu brændet i en cirkel, hvor det står op og støtter hinanden.
-
Tænd flere steder i bunden og lad ilden få godt fat.
-
Efter 5 min tilføjer du resten af brændet.
-
Nu skal det brænde ned i ca. 20-25 min.
-
5 min. inden start placeres grillristen over gløderne.
Bløde løg
-
Snit alle løg på et mandolinjern (2 mm) eller tyndt i hånden.
-
Varm en pande op med olien til middelsvag varme.
-
Tilsæt løg og Worcestershiresauce
-
Rør det hele godt sammen og lad det simre i en times tid.
-
Rør i dem løbende, når de er brune og klistrede, er de færdige.
Cowboytoast
-
Rør alle ingredienser sammen med kødet og stil det på køl i 30 min.
-
Form nu to bøffer som er ca. 1 cm større end brødet, du benytter.
-
Brug burgerpressen til at lave dem flade – de skal ca. være 1 cm.
-
Tilsæt lidt olie på grillristen.
-
Læg kødet på og lad det stege i ca. 1 min.
-
Vend det og tilsæt nu to skiver ost på hver bøf.
-
Tilsæt nu bløde løg og steg bøffen yderligere ca. 2 min.
-
Læg nu brødet på – hvis du ikke bruger brioche, så tilsæt lidt mere olie.
-
Imens brødet steger, lægger du bøffen med ost og løg ovenpå.
-
Når begge skriver brød er stegt, så lukker du toasten.
-
Server evt. en whisky til og lidt ristet peberfrugt-spread til at dyppe i on the side.
Med eller uden whisky?
Nu drikker de fleste cowboys nok bourbon, da vi befinder os i USA, men du ved sikkert godt, at jeg elsker whisky ret højt, som kommer til udtryk på min søsterprofil “Whiskytossen“. Du ved sikkert også, at jeg holder meget af Highland Park, som jeg mener er den perfekte “cowboy-dram”. Jeg har valgt deres 12 års whisky, men du kan naturligvis også bruge både deres 10 års whisky eller endda 18 års. I opskriften tilføjer jeg 4 cl. whisky til kødet, som giver det lidt ekstra smag, da whiskyen har lidt røg, det er ikke meget, men det fornemmes i den samlede oplevelse.
I artiklen bruger jeg også en spread, som er lavet på ristede peberfrugter, som jeg ofte bruger. Den er fra Koro og smager glimrende som fx dyppelse, supplement til en tomatsauce eller i sandwich. Du kan også smøre brødet med det.
Hvis du vil have mere inspiration til mad over bålet, så er der også opskrift på bagte kartofler lavet på bål med lækkert fyld, opskrift på chili con carne over bål og én af mine personlige favoritter whiskymarineret tomahawk-steak på bål med whiskysennep.
1 Comment
Pingback: Bålmad: Vikingegryde med chorizo, mørbrad og whisky