En klassisk wienerschnitzel med sovs, brasede kartofler, friske ærter og naturligvis “dreng” er bare noget af det bedste, der findes ikke? Det lidt finurlige ord “dreng” på en wienerschnitzel skyldes – ja, det vides faktisk ikke. Nogle steder kan du læse, at det også hedder “wienerdreng”, men årsagen er vist ukendt. Ikke desto mindre består den af en skive citron, ansjoser, kapers og friskrevet peberrod, som lægges oven på kødet efter panering….
Wienerschnitzel kan reelt laves af både gris og kalv, men det rigtige er kalv. Hvis nogen bilder dig andet ind, så trækker du bare på smilebåndet og tænker “fair nok”. Kødet skal bankes fladt og paneres grundigt – nogle laver en dobbeltpanering, hvilket også er mest korrekt i min verden. Her vendes kødet først i rasp, så sammenpisket æg og så rasp igen, herefter steges den i en syndig omgang smør. Min opskrift er helt klassisk, så jeg kan slet ikke tage æren for den – håber alligevel du synes om den…

Ingredienser
Tilbehør
- 400 gram kartofler
- 50 gram smør
- 200 gram ærter
- Salt og friskkværnet peber
Dreng
- 2 stk. ansjosfilet
- 2 spsk. revet peberrod køb et helt stykke
- 2 spsk. kapers
- 2 skiver citron
Wienerschnitzel
- 2 stk. kalvefilet á 200-250 gram stk.
- 3 stk. æg
- 200 gram rasp
- 50 gram smør
Smørsovs med kapers
- 50 gram kapers
- 150 gram smør
Sådan gør du
Tilbehør
-
Skær kartoflerne ud – det må godt være lidt tilfældigt.
-
Lad smørret bruse af på en pande.
-
Steg kartoflerne i 30 min ved middelsvag varme.
-
Imens laver du wienerschnitzelerne.
-
Vend dem rundt så de bliver stegt på alle sider.
-
Inden servering, så hæld kogende vand over ærterne.
-
Lad dem trække i 3 min.
-
Server dem til retten.
Dreng
-
Skær citronen ud så du har to skriver af ca. 1 cm tykkelse.
-
Rul ansjosen rundt så den danner en ring.
-
Læg kapers og peberrod ovenpå.
-
Læg "drengen" på den færdige wienerschnitzel, når den er stegt.
Wienerschnitzel
-
Læg film over kødet.
-
Bank det fladt med en bred kniv eller din håndflade.
-
Pisk æggene sammen og hæld dem i en skål.
-
Hæld rasp i en skål.
-
Vend nu kødet i rasp, så i æg og til sidst i rasp.
-
Varm en pande op med smørret og lad det bruse af.
-
Steg nu kødet på begge sider i ca. 3 minutter.
-
Anret med “dreng”, brasede kartofler og ærter.
Smørsovs med kapers
-
Varm en pande op med smørret og lad det bruse af.
-
Tilsæt kapers og lad det stege ved middelsvag varme et par minutter.
-
Server det over wienerschnitzelerne.



Hvad drikker man til wienerschnitzel
Normalt kan jeg godt synes en 100 % Barbera kan være lidt stram, tæt og indelukket, men det er faktisk en lidt forstokket holdning at have. Nu er jeg 40 år, så tænker det er okay. Heldigvis så bliver jeg tit overrasket, hvilket også var tilfældet med denne Massimo Rivetti Froi fra 2017 fra Jyskvin.
Det er en klassiske Barbera, som er økologisk og høstet meget nænsomt på store kalkstensholdige vinmarker, hvor alt foregår med håndkraft. Denne vin er saftig, har godt syrebid og tanninerne er helt blide og slet ikke “skarpe”, som de kan være. Den har duft af jordbær, hindbær og et hint af lakrids. En skøn vin, som kan købes til fornuftige penge. Nu er det dog sådan, at 2017 ikke er mulig at få længere, men bare rolig, familien Rivetti forbedrer sig år efter år, så du kan roligt gå efter deres 2019, som ofte kan købes til 99,95 kr.

Håber du synes om den klassiske ret – jeg tænker, den er glimrende til efteråret…