Gå til opskrift

Hvis du som jeg ikke er den store bagemester, så er denne opskrift perfekt for dig. Jeg har fået den af min ven Lasse, der bager vildt meget, og den kan ikke gå galt. Opskriften er nem, men du skal planlægge i god tid – mest fordi den skal koldhæve. Koldhævede boller bliver ofte bedre, da gæren får længere tid til at udvikle sig. Det hemmelig trick i denne opskrift er dog havregrøden, som både er sund, mættende og gør det, at bollerne er luftige og bløde i længere tid.

Bollerne holder sig friske i 2-3 dage, hvilket er ret meget, når det kommer til hjemmebag. Hvis du bager en større portion for at gemme nogle, så vil jeg anbefale, at de kommer i fryseren, så snart de er kølet af.

Opskrift på luftige boller

Opskrift på luftige boller

Ret: Bagværk
Køkken: dansk
Keyword: Boller, Brød, Morgenbrød
Forb. tid: 12 timer
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 12 timer 20 minutter
Antal: 10 stk.
Forfatter: Familiefaren

Opskrift på de nemmeste koldhævede boller lavet med en lille smule havregrød, der holder dem bløde, luftige og lækre i flere dage.

Udskriv

Ingredienser

Havregrød

 • 50 gram finvalset havregryn
 • 150 gram vand

Boller

 • 125 gram Ølandshvedemel
 • 125 gram manitoba
 • 125 gram fuldkornsspelt
 • 225 gram vand
 • 50 gram surmælksprodukt (Jeg brugte neutral youghurt)
 • 5 gram gær
 • 13 gram salt
 • 1 stk. sammenpisket æg til pensling
 • Valgfri drys – sesam birkes eller lignende

Sådan gør du

Havregrød

 1. Hæld grynene i en skål.
 2. Hæld kogende vand over.
 3. Lad det trække 1 min.
 4. Alternativt så koger du det op i en kasserolle under omrøring.

 5. Når det samler sig, slukker du – så er der havregrød

Dagen før

 1. Først blandes alt mel sammen med havregrød, surmælk og vand – gær og salt skal du vente med.

 2. Stil det til “autolyse” i mindst 1 time ved stuetemperatur
 3. Herefter tilsættes gær og salt
 4. Rør dejen godt sammen.
 5. Herefter stilles dejen til hævning under låg ved stuetemperatur i 3 timer.
 6. Hver halve time foldes dejen rundt om sig selv.
 7. Efter 3 timer er den blevet glat og har udviklet en god glutenstruktur.

 8. Den skal også gerne "skvulpe" let, hvis du bevæger skålen, ellers så giver du den 30-60 min mere.

 9. Dejen stilles til koldhævning og hæver/fermenterer i 10-12 timer.

Bagning:

 1. Tænd ovnen på 240 grader varmluft. Lad en plade stå i ovnen.

 2. Hæld vand i et fad, som stilles ind sammen med bollerne, når de bages.

 3. Når ovnen er varm, så tager du pladen ud.
 4. Form 8-10 boller med 2 spiseskeer som dyppes i vand mellem hver bolle.
 5. Placer bollerne på en bageplade med bagepapir

 6. Tilsæt drys.
 7. Sæt nu bollerne og fadet med vand ind.
 8. Bag i 10 min.
 9. Tag nu fadet med vand ud.
 10. Bag yderligere 10 min hvor du reducerer varmen til 220 grader.
 11. Lad bollerne køle af på en bagerist.

Opskrift på luftige boller
Så er bollerne klar

Lasse og jeg har faktisk døbt dem “Lasses Grødboller”, så det er du velkommen til at kalde dem, hvis du bruger opskriften.

Opskrift på luftige boller
Og de kan nydes i det lækre sommervejr

Håber du synes om dem, jeg vil gerne tilstå, at netop bagning er det, som der er mindst af på bloggen, så gode tips modtages med kyshånd.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

2 Comments

 1. Jette Sauerberg Reply

  4 stars
  Hej Mads
  Jeg er her stadig 🙂 og jeg synes bollerne er dejlige, men bare lige for en ordens skyld – hvornår skal surmælksproduktet tilsættes? og jeg går ud fra, at man pensler bollerne med æg, lige før drysset tilsættes.
  Hilsen Jette

 2. Hej Jette – det glæder mig meget, jeg har justeret punkt 1 hvor det skal tilsættes 🙂 Håber det fungerer for dig. Ellers så lad mig høre.

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift