Annonce
Danskproduceret spiritus har de seneste år udviklet sig meget, og niveauet er ved at være virkelig højt. Der er efterhånden adskillige destillerier i Danmark, som laver både vodka, gin, rom og endda whisky, og så har vi ikke engang berørt snaps og akvavit. Det vidner om et behov fra danskerne om kvalitetsspiritus. Bornholm Spirits er et godt eksempel på et destilleri, som laver fremragende spiritus – i denne artikel har jeg lavet en cocktail med deres Vodka Bornholm og i den klassiske stil.
Jeg holder meget af klassiske cocktails, hvor netop alkoholen får lov til at træde frem og gerne markant, det, synes jeg, viser en cocktail fra dens bedste side. Når der benyttes premium spiritus, som Bornholm Spirits er, så fungerer denne metode rigtig godt.
Historien om vodka
Tilbage i det 8. århundrede gjorde polakkerne lidt af en genistreg, de opfandt nemlig en spiritus, som primært blev destilleret på kartofler eller korn, dog er det sådan, at alt teoretisk set kan benyttes, så længe det indeholder en form for stivelse og sukker (majs, hvede, byg, spelt osv. fungerer også). Det destilleres, og derefter opnås der en råsprit eller en “new make”, som ofte, når det kommer til vodka, destilleres igen og igen. Nogle gange destilleres der op til 10 gange som fx Platimum X10. Andre store vodkabrands som Belvedere, Grey Goose og Beulga destilleres også adskillige gange for at få den reneste vodka overhovedet.
Det kan dog blive en ret lang beskrivelse, hvis vi fortsætter, men reelt så mister vodkaen faktisk smagsnoter, hver gang den destilleres, hvilket betyder, at den til sidst er mere eller mindre smagsløs – dog helt ren og klar i smagen, hvilket er hele ideen og formålet.
Vodka Martini
Jeg elsker en Vodka Martini af den enkelte årsag, at den består af to elementer samt en garnish – vodka, Vermouth og fx citron eller en oliven. Det betyder, at oplevelsen er 100 % afhængig af, at kvaliteten er i top, og det er den med Vodka Bornholm. Den er lavet på økologisk hvede og lagret med granit fra urtiden, som udskiller mineraler, der gør den smooth og lækker. Hvis du er glad for ren spiritus, så kan den sagtens drikkes rent.
Klassisk Vodka Martini
Shaken not stirred – sådan lyder det, når James Bond bestiller sin klassiske cocktail – skål
Ingredienser
- 5 cl Vodka Bornholm
- 1,5 cl tør Vermouth af bedste kvalitet
- Citronskal til pynt
- Isterninger
Sådan gør du
-
Hæld is i glasset og lad det køle ned.
-
Hæld is i et barglas og tilsæt spiritus.
-
Rør rundt med en barske i ca. 1 min.
-
Si det over i det nedkølede glas.
-
Pynt med citronskal
Vodka Martini stammer med stor sandsynlighed fra Occidental Hotel i San Francisco, hvor den blev opfundet i 1860’erne. Den gang hed den “The Martinez”, formentlig fordi det var en “nightcap” til folk, inden de skulle med færgen til en by tæt på, som hedder Martinez og ligger i Californien.
Hvis du undrer dig over, at jeg ikke shaker den selv, sådan som James Bond bestiller den “Shaken – not stirred”, så synes jeg den “skummer” meget op og kan blive en kende uklar, når den serveres. Det er naturligvis muligt at shake, men så skal den lige stå i et par minutter inden servering – either ways is good. Skål – håber det giver lyst og inspiration til at prøve en klassisk cocktail.
Du finder Vodka Bornholm på Bornholm Spirtis hjemmeside – skål og god fornøjelse.