Mine tøser og elsker tarteletter med høns i asparges, og det er en ret, som hele familien virkelig samles om. Vi laver den helt fra bunden, altså koger en glad kylling, hvorefter der er en lækker fond, som koges ned med grøntsager og urter. I denne tid bruges der friske danske asparges i den hvide og grønne udgave. Håber du synes om opskriften – rigtig god fornøjelse!
Som barn var jeg også tosset med asparges og for ca. 10 år siden, hvor jeg for alvor begyndte at lave mad, så var hjemmelavede asparges, faktisk det første jeg kastede mig ud i. Jeg startede ret stort op og efter at have set et afsnit med Brødrene Price “Thivertifald Kylling” blev jeg dybt inspireret og en tilfældig søndag begyndte jeg at lave tarteletter fra bunden. Altså en hjemmelavet butterdej, en kogt og plukket kylling, en hjemmelavet fond med masser af kærlighed. Omkring 9 timer senere, adskillige nederlag, erkendelse af, at butterdej er sygt svært at lave, en erfaring rigere, en masse bandeord, og ikke mindst en succesoplevelse var der mad!
I denne opskrifter laver jeg ikke tarteletterne fra bunden – kort sagt, det er for bøvlet. Du kan købe et ganske fint produkt og nogle steder har bageren dem endda, så mit råd er – fokuser på kyllingen, fond og tarteletfyldet og brug købte tarteletter.
Opskrift på tarteletter – Høns i asparges helt fra bunden…
Her får du en skøn opskrift på tarteletter med høns i asparges. Det er lavet helt fra bunden, med en kogt glad kylling, reduceret fond og masser af kærlighed.
Ingredienser
Kylling og fond
- 1 stk. glad økologisk kylling
- 5 stk. laurbær blade
- 10 hele peberkorn
- 3 stk. gulerødder
- 3 stk. stengler blegselleri
- 1 stk. porre
- 1 stk. løg
- 1 kvist timian
- 1 kvist rosmarin
- 2 spsk smør
- 2 spsk mel
- ½ liter let mælk
- ½ liter hønsefond
Tarteletfyld
- 10 stk. hvide asparges gå efter de danske
- 10 stk. grønne asparges gå efter de danske
- 2 stk. tomater til pynt
- 1 lille bundt persille til pynt
- Friskkværnet peber
Sådan gør du
Kylling og fond
-
Find en stor gryde og sæt kyllingen til at koge i usaltet vand.
-
Lad den koge indtil den er mør, det er lidt afhængig af størrelsen, men omkring 1,5 time.
-
I starter skal du være meget omhyggelig med at skumme urenheder fra!
-
Det skal være sådan, at du meget nemt kan pille kødet af kyllingen.
-
Lad kyllingen køle lidt af og pluk den så.
-
Gem suppen, som du nu tilsætter grøntsager, laurbærblade og peberkorn sammen med skroget.
-
Nu lader du det hele simre i et par timer, den kan sagtens tåle at stå.
-
Her skal du være omhyggelig med fjerne fedtet.
-
Jo mere du reducerer jo mere koncentreret bliver den.
-
Du skal ca. have 0,5-0,7 liter ren fond når du er færdig.
-
Til sidst smager du den til med salt.
Tarteletfyld
-
Find en stor gryde hvor du smelter smør og tilsætter mel ved middelhøj varme.
-
Rør det godt sammen.
-
Tilsæt nu fond lidt af gangen og rør godt til.
-
Tilsæt nu mælken og forsæt med at røre til.
-
Det skal koge godt igennem, ellers kan det smage af mel.
-
Imens blancherer du dine asparges i letsaltet vand i ca. 3 min.
-
Skær dem ud og tilsæt dem sammen med kyllingen og lad det hele koge igennem et par minutter.
-
Varm tarteletterne i ovnen og anset på et fad, hvor du pynter med tomatbåde, friskhakketpersille og friskkværnet peber.
Hvad drikker man til tarteletter med høns i asparges?
Du kan drikke ret meget – men en øl og en snaps er meget passende. Nordisk Brænderi har et stort og lækkert udvalg af snapse. De slår faktisk et godt slag for, at snaps ikke nødvendigvis kun er den legendariske “Rød Aalborg”, som du sikkert adskillige gange i dit liv har fortrudt noget så inderligt, at du drak for meget af til en julefrokost. Anders har omkring 9-10 forskellige, så der er noget for en hver smag. Dette er “Havesnapsen” og da jeg smagte den i min have, så tænkte jeg, at den var meget passende til tarteletter med høns i asparges.
Jeg har efterhånden vendet mig til den rene og klare smag af alkohol, så denne på 41 % ABV er for mig mild og skøn at få i munden. Den har en dejlig duft af æbler, mynte og tandpasta, som kommer fra de urter der er brugt, som kommer fra Han Herred. Et glimrende bud på en lækker snaps, som i øvrigt vandt en sølvmedalje ved New York International Spirits Competition.
Håber det har givet inspiration til en lækker omgang klassisk dansk mad.
2 Comments
Pingback: Påskefrokost menu | Lækre retter til den ultimative frokost
Pingback: Forårsmad: Æggesalat på ristet brød med bacon