Det lader til, at Whisky-bølgen er begyndt at rulle ind over Danmark – enten det, eller også er jeg mere opmærksom på hvad der sker på whiskyscenen. I hvert fald åbner der nye destillerier, de eksisterende udvikler sig, og begynder faktisk at producere nogle ret lækre dråber. Enghaven Brænderi er ét af dem, som jeg i dag kigger lidt nærmere på – hvis du er til lokal Rye Whisky så læs endelig videre!
I mit første indlæg om Enghaven Brænderi kunne du læse om deres “Young Rye” – altså en new make, som ikke har fået de tre obligatoriske år på fad, og dermed ikke må kaldes en whisky. Mit første bekendtskab med Enghaven Brænderi var til Roskilde Festival, hvor deres Single Malt afsluttede vores danske whiskysmagning, og den tog flere af gæsterne med storm! Derefter fik jeg virkelig øjnene op for deres whisky.
Enghavens første Whisky
Nu tænker du nok – “jamen Young Rye” må da være end “Rye Whisky” – helt korrekt, dette er Enghavens første whisky, altså det første destillat som fik lov til at komme på fad. Den er tappet på flaske i november 2017 hvor den har hygget sig på fad siden 2014. Atlså er den de tre år den skal være for at kan bryste sig af titlen som en whisky.
Den er lavet på en skøn blanding af maltet byg og umaltet rug – maltet rug kan være utrolig svært at håndtere, derfor forstår jeg godt, at Enghaven benytter det umaltet i starten. Begge dele kommer fra Enghavnes egne marker. Der er brugt ex-bourbon og ex-portvinsfade, hvilket forklarer den dybe mørke farve, som whiskyen har fået. Den ligger på 46 % ABV hvilket passer mine smagsløg rigtig fint. Jeg er “desværre” nået dertil, hvor 40 % virker for let på mig.
Enghaven Rye Whisky – Duft og smagsnoter
Jeg måtte lige omkring min Young Rye igen og dufte, smage og notere, da jeg gerne ville lave en lille sammenligning. Hvor Young Rye har noter af ananas, banan, et strej af lakrids og appelsinskal har denne en mere krydret duft. I næsen har den bestemt også sødme, hvor jeg i stedet for friske modne frugter er mere over i tørret frugt. Noterne af anis er også tydeligere i denne – videre er her også noter af friske krydderurter. I munden er den sødmefuld men bestemt også frisk – husk på, at det en ung whisky vi har med at gøre. Det betyder ofte, at smagspaletten næsten eksploderer i munden på dig, hvor den så hurtigt fader ud. Her har Enghaven Brænderi dog formålet, at skabe en whisky som for mig virker ældre end den er – det er gode tegn. Eftersmagen er sødmefuld og har et strejf af ingefær.
Prisen ligger på 749 kr. for 0,50 liter, hvilket er en slat – men du får en lokal gennemført dram, hvor der kun er producereret omkring 1000 liter, så prisen er sat derefter. Jeg håber jeg kan præsentere et indlæg om deres Single Malt 4 Years senere – det var den som sluttede Roskilde Festivalens smagning for mig. Enghaven har flere udgaver på deres hjemmeside, som du finder her.
Skål og god dag!