Det er onsdag og det betyder endnu engang – “halvvejs gennem ugen”. Lige for tiden synes jeg det går hurtigt, faktisk har jeg lovet mig selv, at forsøge at stoppe op og slappe lidt af, for lige for tiden synes jeg det går for stærkt. Derfor vil jeg sænke tempoet i dette indlæg og sætte mig og nyde en whisky fra Brænderiet Enghaven – det er dansk og det er helt nede på jorden! Skål og glædelig onsdag!

Når fortæller folk om dansk whisky er der ofte to reaktioner. Enten bliver jeg mødt at dyb undren og spørgsmål om det overhovedet er godt? Ellers bliver jeg spurgt om det er “Stauning, “Thy Whisky” eller “Braunstein” det kommer fra. Når jeg så fortæller, at jeg senest har smagt whisky fra Randers smiler folk ofte, da de mest er overrasket. Det er jeg nok også selv, produktionen af whisky boomer nemlig i Danmark og Brænderiet Enghaven er med på bølgen.

“Jokeren på Roskilde Festival 2019”

I år havde jeg allieret mig med Skotlander Rom og afholdt tre whiskysmagninger med dansk whisky. Det var med whisky fra Nyborg Destilleri og Stauning. Eftersmagningen havde jeg dog valgt en lille “joker” fra Brænderiet Enghavnen. Eneste årsag til, at jeg ikke havde valgt disse i selve smagningen var, at jeg ikke havde smagt deres whisky forud. Heldigvis smagte jeg deres whisky efterfølgende.

Jokeren fra Brænderiet Enghaven jeg brugte til smagningen…

Gæsterne til smagningen fik serveret deres “Single Malt”, som med sin sødme, duft af karamel, nødder og tørret frugt stod i flot kontrast til de andre kandidater som bl.a. var røget og mindre sødmefulde. Den blev modtaget utrolig flot.

Wednesdays Whisky - Dansk Rye Whisky fra Brænderiet Enghaven
Brothers in Arms – Rye Whisky og Young Rye…

Brænderiet Enghaven

Brænderiet Enghavnen ligger tæt ved Randers i Jylland og har i over 10 år destilleret frugtbrændevin og rom. Det er skabt i 2007 af brødrene Esben og Erik Moestrup og Mikkel Nordkvist. Rygterne siger, at de muligvis var de første som begyndte at producere frugtbrændevin i Jylland. Efter de i juni 2008 fik deres central omdrejningspunkt nemlig brænderen fra “Müller Brennereianlagen” kunne drømmen begynde at forme sig.

Wednesdays Whisky - Dansk Rye Whisky fra Brænderiet Enghaven
Brænderiet Enghaven…

Siden da er der løbet meget brændevin, rom og nu også snart whisky igennem det lille brænderi. En del år tilbage smagte jeg alle deres rom og likør og blev positivt overrasket over, at det var muligt at lave rom i Danmark. Nu er jeg mere overrasket over det gå-på-mod jeg oplever i Danmark når det kommer til whisky. Brænderiet Enghaven er et godt eksempel på en flok dygtige mænd der kaster sig ud i et projekt, som kan være vildt krævende.

Forskellen på “Young” og “Whisky”

Det handler ofte om, at dybden og nuancerne i de unge “whiskys” ikke er så udviklet som ved whisky. Jo længere de får på fad jo mere udvikler de sig, indtil en et tidspunkt, hvor fadet ikke kan mere. Grunden til, at det hedder “Young Rye” er fordi det ikke har fået de 3 år på fad, som den minimum skal have. Det betyder bestemt ikke, at det ikke kan være godt. Ofte synes jeg lidt, at det bliver glemt, at 1½ år faktisk er længe – men i whisky verden er det ofte holdt oppe imod Skotsk whisky som typisk har 10-12 år på fad og ofte koster langt mindre. Jeg drak fornylig en gin som var lagret 6 måneder på “brugte whisky-fade” – hvilke type det var stod der ikke, men her kostede 500 ml. 600 kr. og dette produkt var jeg egentlig ikke speciel vild med. Min pointe er, at der ofte er en forventning om, at whisky skal være gammel før det er godt, men sådan er det ikke nødvendigvis.

Wednesdays Whisky - Dansk Rye Whisky fra Brænderiet Enghaven
Young Rye…

Enghaven Young Rye 01 – Duft og smagsnoter

Det skal også lidt om deres whisky med i dette indlæg. Vi starter naturligvis med det yngste – “Young Rye”. Denne Young Rye er lavet på 75 % umaltet rug og 25 % maltbyg. I næsen har den masser af frugt og her snakker vi friske frugter som ananas og banan – faktisk er banen utrolig dominerende her. Den har også krydrerede noter af eukalyptus og lakridsrod. Den er faktisk overraskende sødmefuld at få i munden, noter af chokolade og appelsinskal. Eftersmagen er relativ kort – det er hvad du kan forvente af en ung whisky – den har ofte en eksplosion af smag i starten og så forsvinder den ret hurtigt. Jeg fornemmer primært de krydrede noter som går igen.

Wednesdays Whisky - Dansk Rye Whisky fra Brænderiet Enghaven

Prisen ligger på ca. 499 kr. for 500 ml. for denne “Young Rye” hvilket naturligvis er en slat, reelt kan du nappe en skotsk whisky som har 12-15 år på fad for samme pris – men det er noget helt forskelligt Young Rye her er lokalt dansk whisky og har en bestemt en charme, som retfærdiggør prisen. I næste indlæg kigger jeg på deres “Rye Whisky” som har fået dobbelt så lang tid på fad – det ser jeg frem til.

Hvad synes du om dansk whisky – er vi på rette spor?

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar