Sidste år besøgte jeg “The Whisky N Rum Show“, som blev afholdt over to dage i Forum. En messe, som var én af de største i Norden. Jeg manglede dog nogle få brands, som jeg havde håbet på ville være med i år – i artiklen her kan du læse om oplevelsen, de forskellige brands, og om mine forventninger blev indfriet.
Hvad får du, når du samler en masse engagerede whisky- og romforhandlere, en ordentlig omgang glade whisky- og romnørder, krydrer det med lidt god mad fra forskellige foodtrucks? Du får helt enkelt et par dage med skønne whiskyoplevelser, og det er præcis, hvad en messe handler om.
På jagt efter nye oplevelser
Min mission på “The Whisky N Rum Show” i år var at smage noget, som jeg ikke har smagt før. Jeg vil gerne have en oplevelse, som jeg ikke kan købe mig til sådan uden videre. Om det er muligt vil tiden vise.
Starter med dansk whisky
Jeg valgte at besøgte The Whisky N Rum Show tidligt i år, da jeg så kunne få et førstehåndsindtryk. I år startede messen kl. 14.00, og omkring kl. 14.10 var jeg klar ved første stand, som fangede mit øje. Det var danske Fary Lochan, som jeg (pinligt nok) aldrig har smagt. Men nu var der heldigvis en oplagt mulighed. Fary Lochan har lavet whisky i mange år og ligger bestemt i toppen, når det kommer til dansk whisky.
De havde nogle forskellige flasker med, hvor jeg bl.a. smagte deres udgave, som har ligget på sherryfade i syv år og med et års afslutning på et tidligere Islay-fad, hvilket betyder, at den får et hint af røg, som er kombineret med sødmen fra sherryfadet. En fremragende whisky og nok noget af den bedste danske, jeg har smagt. Denne whisky var et fint eksempel på en whisky, som kan være svær at skaffe i præcis denne udgave.
Raasay – ét af de nyeste destillier i Skotland
Raasay er fra 2013 og nok det yngste destilleri, der er i Skotland. For mig er de nærmest kommet ud af det blå. Jeg vil gerne tilstå, at jeg er mest til whisky, som har fået lidt alder, altså gerne over de 7-8 år, og har de fået endnu mere, så gør det bestemt intet. Raasays whisky er 3 år gammel, så den er helt ung.
De har et ret ambitiøst fadprogram, hvor de blender i alt seks fade. Ud af disse er tre af fadene ikke røgede og fra forskellige typer træ – det samme gælder de andre tre fade, som dog er røgede. Hvad giver det så? Jeg må tilstå, at den er noget af det mest velintegrerede og vellavede unge whisky, jeg har smagt i mit liv, så dermed et godt bud på noget nyt for mig. Det er Sprit & Co., som forhandler denne whisky.
Sprit & Co., havde naturligvis også nogle af deres andre brands med som fx Lochlea, Glengoyne og deres uafhængige aftappere fra Fabel. Jeg smagte bl.a. Lochlea i to udgaver, hvor den ene var ren bourbon og den anden lavet på sherryfade. Begge whiskyer var gode, den ene lys og floral, hvor den anden er mørk og intens.
Tamdhu 18 sherry cask vs. Macallan 18 sherry cask
Sprit & Co. havde også deres Tamdhu med, som nok er ét af de mest oversete destillerier i Skotland. Jeg ser dem hver eneste gang, jeg rejser fra Aalborg Lufthavn, hvor de står på rad og række. Det er et destilleri, hvis stil ligner fx Macallan ret meget, dog koster deres udgave ca. halvdelen af, hvad en Macallan sherry cask 18 gør. Nu skal det med det samme siges, at det ikke er identisk whisky, og der er forskel, men der er bestemt også ligheder. Min anbefaling er derfor, at du prøver begge to og laver en sammenligning.
Også plads til gamle kendinge
Der skal også være plads til, at du besøger nogle af dine favoritter på en messe, så det tog jeg mig også tid til. Her var der bl.a. den fantastiske bourbon og rye fra Michters, som min fantastiske ven Søren havde taget under armen. Hvis du ikke kender dette brand endnu, så hermed en kæmpe anbefaling til dig.
Nye brands på messen
Sidste år savnede jeg faktisk flere brands, men rigtig meget Highland Park og Macallan. Hvis du følger Whiskytossen på Instagram, så har du sikkert set, at jeg ofte poster netop disse brands. I år havde Ludvig Bjørns Vinhandel disse brands med, så du kunne for få penge smage alverdens lækkerier. De havde Highland Park 12, 15, 18, 25 samt en udgået udgave “Triskelion” og også den helt nye Single Cask 18 års med. Min klare anbefaling er, at du smager deres 18 års Single Cask, der findes kun ca. 300 flasker i hele Danmark, og det er fremragende whisky.
Fra Macallan kunne du smage helt op til 30 års og en masser andet. Disse brands valgte jeg at springe over, hånden på hjertet så har jeg smagt det hele og har flere flasker hjemme, men rart at se begge repræsenteret på messen.
Jonas Gram var på messe for at afholde et Masterclass, hvor der var Macallan 12, 15, 18 og Rare Cask 2023 med. Præcis tiltag som disse er gode på messer, da de gør, at folk kan trække sig væk fra de større områder og for en stund fordybe sig i et enkelt brand.
Hvad så næste år?
Det er svært at sige, men jeg håber bestemt på, at The Whisky N Rum Show vender tilbage. Jeg kunne godt tænke mig, at flere brands var på messen. Det var rart at se, at Highland Park, Macallan og også Ardbeg var på messen i år, men omvendt var flere af Diagos brands væk – fx det populære hus Johnnie Walker, hvor jeg havde håbet at se deres nyeste “Ghost Edition” samt én af de mest solgte Skye-whiskyer, Talisker. Man kan ikke få det hele, men må jeg ønske lidt, så kunne det være rart.
Var du med til The Whisky N Rum show i år?