Inviteret: Når man kombinerer to af de mest populære slags spiritus, der findes – whisky og rom, får fat i en række af de bedste destillerier i verden, udstiller dem sammen, så er det for mange tæt på at være juleaften. Det var, hvad du kunne opleve i weekenden 2.-3. september i Forum i København, hvor dette års Whisky N Rum Show 2022 blev afholdt.

De sidste år har vi været plaget af Corona, hvilket har betydet, at det har været sløvt med messer og svært for whisky- og romentusiaster at kunne mødes. Nu er der heldigvis ikke flere restriktioner eller flere forhindringer, som gør, at der ikke kan hæves et glas eller to og nydes en whisky eller rom.

Jeg ankommer om lørdagen, hvor det siges, at der er flest gæster. Heldigvis afholdes det i Forum, hvor der er god plads til at bevæge sig rundt. Det er ikke noget med, at man står som sild i en tønde og umuligt kan bevæge sig rundt. På messen er der omkring 80 brands og ca. 1000 forskellige medbragte flasker. Fordelingen mellem whisky og rom var ud fra min optælling ca. 50/50 – dertil var der faktisk også Mezcal fra Sprit & Co samt Premium Vodka, og derudover var det også muligt at få cocktail og øl, hvis de mange flasker ikke var nok til at slukke tørsten.

Mulighed for at få masser af viden om både whisky og rom

Ét af tiltagene på messen var en spiritusskole, hvor det var muligt at få viden om processen ved fremstillingen af spiritussen.. Både whisky og rom destilleres, så store dele af processen ligner hinanden, dermed kunne man få god viden om begge dele. Derudover var der også “Masterclass”, hvor flere kendte Masterdestillers holdt oplæg og havde medbragt nogle ekstra gode dråber. Disse dele er med stor sandsynlighed også på programmet næste år.

På besøg hos The Whisky N Rum Show 2022
Rammstein Rum

Godt udvalg af whisky og rom

Der var masser at kaste sig over på festivalen. Mange af mine favoritter fra den enorme spiller Diageo var troppet op med Johnnie Walker, Talisker, Oban og Mortlach, hvor de også havde deres “Untold Legends Serie” med, der dækker stort set alle deres brands. Jeg har smagt næsten alle, hvilket der også var mulighed for her – prisen var mellem 40 kr. og 100 kr. for 2 cl.

På besøg hos The Whisky N Rum Show 2022
Én af mine helt store favoritter når det kommer til bourbon og rye

Sprit & Co., havde et stærkt line up med Michters, hvor de endda havde nogle af de tunge flasker med som fx Bourbon og Rye 10 års, som ellers er ret svære at få fat i. Ellers havde de sherrybomberne fra Glengoyne med, hvor det også var muligt at smage deres 21 års. På romdelen var bl.a. Diplomatico og Chairmans Reserve med.

Pernod Ricard havde deres Aberlour med i forskellige udgaver, hvor jeg bl.a. smagte deres 14 års og 16 års. Derudover havde de både Glenlivet, Jameson, Royal Salute, Chivas Regal, Four Roses og Havana Club med. Ved denne stand nåede jeg også at smage et lille glas Four Roses Small Batch – glimrende bourbon til prisen.

På besøg hos The Whisky N Rum Show 2022
Glimrende whisky til prisen på ca. 400 kr.

Dansk spiritus var fint repræsenteret

Anders Skotlander havde taget store dele af sin portefølje med, hvor både hans “Great Dane Rum” og hans ældste udgaver var at finde. Vi havde fornøjelsen af at smage på en rom, som er lagret i en gammel bunker ved Nørresundby Flyvestation, det må man sige er nyt i hvert fald.

På besøg hos The Whisky N Rum Show 2022
Dansk Rom fra Skotlander

Derudover kunne danske Hødal Whisky, som Anders Bilgram laver på Nordisk Brænderi, findes hos Sprit & Co., men desværre måtte vi undvære Anders i denne omgang.

Den største danske producent af whisky: “Stauning” var naturligvis også på messen, hvor hele deres portefølje var tilgængelig. Stauning Whisky har de seneste år udviklet sig til at være et enormt stærk brand, som vel producerer omkring 700.000 liter whisky årligt.

Andet end “bare whisky og rom”

Noget af det, som var mest spændende udover whisky og rom, var helt sikkert ETOH spirits, som laver “whisky” på dage og ikke år. Den laves i en reaktor, hvor der tilsættes fx smagsgivere, og hvor destillatet manipuleres. Som deres udsendte repræsentant sagde: “Det ligner whisky, det smager som whisky, det dufter som whisky, men det er ikke whisky” – helt korrekt.

På besøg hos The Whisky N Rum Show 2022
“Whisky” lavet på dage og ikke år

Jeg vil gerne erkende, at jeg synes, det er spændende og endda imponerende, at de kan lave en spiritus på 12 dage, som kan sammenlignes med en whisky, som er 5-6 år gammel, men når det så er sagt, så går meget af romantikken også tabt.

Tip til at få mest mulig ud af en whisky og rommesse

Med omkring 80 forskellige brands og samlet set 1000 flasker at smage på, så er det selvsagt umuligt at nå det hele. Derfor har jeg samlet lidt tips til dig, som er førstegangsbesøgende til en whisky- og rommesse.

  1. Forud messen er det en god ide, at have lavet lidt research om, hvilke brands der deltager, så ved du på forhånd, hvilke steder du gerne vil gå efter.
  2. Udvælg 10 forskellige “must see” og gå efter dem. Du bliver med garanti fristet på vejen rundt til de udvalgte destinationer, så derfor er det en god ide at begrænse sig lidt.
  3. Medbring vand og hold igen med smagsprøverne, det er høje alkoholprocenter, så pas på dig selv og sørg for at nyde med ansvar.
  4. Tag billeder af dine favoritflasker, så du har til en anden god gang.
  5. Til sidst, så overvej at købe en billet til to dage, så behøver du slet ikke stresse.

Svært at vælge en favorit?

Nu vil jeg gerne erkende, at jeg gik mest efter whiskyen på messen og gerne ville smage noget, som selv jeg ikke havde smagt. Heldigvis var det intet problem – tværtimod. Stort set alle brands havde nemlig nogle flasker med, som ikke var en del af entrébilletten, og som det kostede en lille smule at smage.

På besøg hos The Whisky N Rum Show 2022
Nogle af det store flasker på messen

For mig blev det til bl.a. Johnnie Walkers Ghost And Rare Editions, hvor der både er “Port Ellen”, Pittyvaich og Glenury Royal, som alle er fra destillerier der er lukkede – deraf navnet “Ghost”. Prisen for 2 cl. var 100 kr. stk., hvilket er en fair pris for en flaske, der koster mellem 3000-3500 kr. Min favorit er helt klart “Port Ellen”, hvilket nok også er den mest populære. I næsen har den noter af hasselnød, karamel, kokos, tørret frugt og eg. Munden er fyldt med smag af mælkechokolade, hasselnød, tørret abrikos, sirup og et lille hint af røg.

På besøg hos The Whisky N Rum Show 2022
Søren Krogh fra Michters og Whiskytossen med en 10 års Rye

Derudover havde jeg fornøjelsen af at smage Michters Rye 10 års, som bestemt også er højt på listen. En helt enestående Rye fra én af mine favoritter. I næsen har den mynte, tobak, mandler, karamel og eg. I munden er den helt smooth med smag af karamel, kanel, nelliker og toffee.

“Du Hast”

Mht. til rom, så smagte jeg Rammstein, som jeg gerne vil indrømme måske handler mere om et show end om at lave reel spiritus. Når det så er sagt, så smager deres rom faktisk godt – den er til den søde side, men helt sikkert værd at smage. Jeg smagte naturligvis også deres whiskey.

På besøg hos The Whisky N Rum Show 2022
“Du Hast” hedder whiskeyen godt nok ikke, men det passer glimrende

Masser af “Mandesager” at kaste sig over

Det populære site “Mandesager”, som er Danmarks største for mænd, var også til stede. De havde etableret en fin lille lounge med vintage spilleautomater, boksebold, flippermaskine, bløde møbler til afslapning og masser af hygge. Mandesager har ikke noget salg af spiritus, men havde alligevel A.H. Rise Rom med, som de delte gavmildt ud af.

På besøg hos The Whisky N Rum Show 2022
“Boys will be boys” 😀

The Whisky N Rum Show 2023

Allerede nu kan jeg godt afsløre, at der også vil være en messe næste år. Det var nemlig muligt at vinde billetter til næste års messe, som sikkert bliver endnu større og vildere end dette års. Jeg håber personlig at se Edrington Denmark på messen, da jeg manglede nogle af mine favoritter som Macallan og Highland Park – men mon ikke de er tilstede næste år.

Allerede nu er det muligt for dig, at sikre din billet til The Whisky N Rum Show 2023 til “Early Bird” pris – klik på linket for at bestille.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar