Jeg holder utrolig meget af Speyside whisky. Det skyldes nok primært, at det er det område, hvor det er den største koncentration af whiskys i Skotland. De ligger som perler på en snor, hvor du finder Aberlour, Glenfiddich, Glen Grant, Glenlivet, The Macallan og Glen Moray, som indtil for nylig var ny for mig. Men efter at have smagt fire af deres udgivelser, har jeg nu lært dem at kende og har fået dette brand tættere på – lad os kigge på fire af deres udgivelser….
Denne artikel indeholder reklamelinks
Udover at Speyside har masser af destillerier centeret på et lille område, så er Speyside også et fantastisk område i Skotland. Jeg har selv stået i floden Spey og fisket i et par time i det rindende vand med masser af tømmermænd efter en våd nat på Macallan destilleriet, hvor vi havde fået rigeligt indenfor vesten. Speyside whisky er for dig, som holder af den bløde, let sødmefulde karakter. De indeholder ingen røg overhovedet, så er du heller ikke “peatlover”, så er det helt sikkert det område, som du skal gå efter. Det befinder sig i “Highland”, som dækker et enormt område i Skotland.
Glen Moray kommer fra Speyside og startede helt tilbage i 1897, altså ét af de ældre fra Skotland. Morey ligger ved floden Lossie i Elgin og laver nogle virkelig gode whiskys. Jeg har fået fornøjelse af, at smage deres Glen Moray Classic Single Malt 40%, Glen Moray Port Cask Finish Single Malt 40%, Glen Moray Fired Oak 10 YO Single Malt 40% og Glen Moray Distillery Edition Burgundy Cask Single Malt 60,1% som du kan læse om her.
Glen Moray Elgin Classic
Den første i række er “Glen Moray Elgin Classic”, som er en god entry-whisky, hvis du gerne vil igang i denne skønne verden. I næsen har den lette florale noter, et strejs af nødder, hø og citrus. Den er meget easygoing i munden og en whisky hvor alle kan være med. Smag af citrus og eg. Eftersmagen er relativ kort, men let krydret og sødmefuld. Prisen er ca. 250 kr. I Danmark.
Glen Moray Port Finish
Den næste whisky i rækken er “Glen Moray Port Finish”. Det med finish af en fad er meget populært og i dette tilfælde har den fået 8 måneder på et Tawny Port fad før den er kommet på flaske. Det giver en næse som adskiller sig væsentlig fra den klassiske – den har nu fået vanilje, søde bær sammen med lette ristede noter. I munden er den mere sødmefuld og smager af tørret frugt, og har en creme textur. Afslutningen er faktisk forlænget og nu kommer der også vanilje og honning med. Jeg tænker ikke, at denne nødvendigvis er bedre, den er er blot mere sødmefuld.
Glen Moray 10 års “Fired Oak”
Nu begynder vi at få lidt alder på Glen Moray og denne 10 års “Fired Oak” har fået amerikansk borubon fade hvor de har fyret den max af med afbrænding af fadene. Det giver en dram, som har fået dybe noter i næsen – rosin, tørret frugt og mørk chokolade da den også har lidt bitre noter. I munden har den vanilje, citrus og en “smør-agtig” fylde, som gør den meget velafbalanceret. Den slutter med en flot lang sødmefuld eftersmag
Set hos Mr. Booze til 299 DKK.
Glen Moray Distillery Edition Burgundy Cask Single Malt
Den sidste i rækken af Glen Moray, som vist er blevet til en “Glen Moray Month”, tiden flyver nemlig afsted. Denne er den dyreste og lidt af en favorit for mig. Glen Moray Distillery Edition Burgundy Cask Single Malt er på 60,1% og en whisky for dig som er vandt til at drikke whisky. Den har ligget på fade fra Bourgogne, som har givet den en helt særlig karakter.
I næsen har den sødme med noter af marcipan, tørret frugt, men også et hint af ingefær og timian. Det er ret vildt, at finde noter som disse i en whisky. På trods af de 60,1 % af den faktisk rimelig easy drinkable og har sødme og lette frugtige noter. Det er nok den whisky jeg har smagt i 2020 som overraskede mig mest positivt
Håber det har givet lidt inspiration til Speyside Whisky fra Glen Moray…