Oprindelig var denne weekend tiltænkt et besøg på en Michelin-restaurant i København, men i 11. time blev det ændret til en overnatning med middag på Helenekilde Badehotel. Det skulle vise sig at være en glimrende ide, som endda var flere tusinde kroner billigere. Jeg har besøgt det gamle badehotel, som er opkaldt efter kilden Helene, som løber under jorden. Badehotellet ligger i hjertet af Tisvildeleje og er afgjort et besøg værd.

Nu må du ikke tro, at denne artikel er skrevet som et forsøg på at kritisere prisen på danske Michelin-restauranter, for det er ikke hensigten, det var blot en sammenligning, som pludselig stod ret klart, da jeg betalte regningen på Helenekilde Badehotel efter en overnatning, hvor der både var frokost med øl og snaps, aftensmad med vin, cocktail og kaffe inkluderet. Det vender vi tilbage til.

Monopolet besøger: Helenekilde Badehotel
Helenekilde Badehotel

Lidt historie

Tisvildeleje er nok det sted omkring København, hvor sommerhuspriserne er højst. Det er bl.a. her, hvor Camilla Plum for nogle år siden solgte sit faldefærdige 70 kvm sommerhus til omkring 25 mio kr., hvilket sprængte rekorden for kvadratmeterprisen. Selv om der tydeligt er mange penge, dyre biler og flotte sommerhuse i Tisvildeleje, så er der skam plads til alle i den hyggelig lille by. Helenekilde var et privat hjem i mange år og blev bygget tilbage i 1896 af Hr. Grüner som en gave til sin hustru.

Monopolet besøger: Helenekilde Badehotel
Én af stuerne på Helenekilde Badehotel – sig lige hvor hyggeligt der er

I starten af 1900’ere tallet blev det ændret til pensionat og blev døbt Helekilde Badehotel. 100 år senere gennemgik Helenekilde en omfattende renovering, men den smukke klassiske indretning er bibeholdt, så følelsen af at besøge et 100 år gammelt traditionelt badehotel er tydelig. Værelser på Helenekilde er naturligvis klassiske på trods af, at de er nyrenoverede. Jeg valgte at bo på et standardværelse med havudsigt. Prisen for dette værelse, som er absolut glimrende, er 2566 kr.

Frokost i Restaurant Kilden

Udover at Helenekilde har en skøn aftenmenu, som du kan tilkøbe i forbindelse med overnatning til en fordelagtig pris, så har de også et fint klassisk frokostkort, som jeg varmt kan anbefale. Der er naturligvis også andre restauranter i Tisvildeleje, men du bliver ikke skuffet på Restaurant Kilden. De har primært fokus på smørrebrød, hvor der er et godt udvalg med forskellige sild, fiskefilet, hønsesalat, søkogte rejer og roastbeef. Prisen ligger mellem 110 kr. for sild til 165 kr. for fiskefilet eller de søkogte rejer. Hvis du er meget sulten, så har de også en frokostmenu med flere stykker smørrebrød og julemedister med kål til – prisen er 415 kr. og det skal bestilles af mindst to personer, her skal du dog være rigtig “gammelsulten” hvis du bestiller denne omgang.

To stykker smørrebrød med øl og snaps tak

Jeg ankommer med min medspiser kl. 13.30. Efter vi har meldt vores ankomst, så beder vi om plads i restauranten, hvor der ulmer af historie og hyggelig stemning. Det er lidt som at rejse 100 tilbage i tiden. Der er lyse trægulve, hvide trævinduer, pyntet med vinterblomster fra haven og en skøn varm stemning. Jeg vælger “Ruths kryddersild serveret med æble- og porresalat, rødløg og friterede kapers” og en omgang med “Roastbeef af økologisk, dansk okse m. remoulade, ristede løg, syltede agurker og peberrod” – begge stykker er fremragende. Silden er jeg helt pjattet med – jeg gætter på, den er marineret i køkkenet, da den virker mere fast og frisk i kødet end dem, jeg normalt spiser.

Monopolet besøger: Helenekilde Badehotel
Ruths kryddersild serveret med æble- og porresalat, rødløg og friterede kapers

Min medspiser elsker hønsesalat, så den samt fiskefilet kommer på bordet. Dertil en juleøl, som var mere til den bitre side og slet ikke sød og stærk, som nogle øl kan være, samt en klassisk akvavit på krondild. Alt i alt en fremragende frokost, som lægger en god bund. Regningen for frokosten lyder på 755 kr., hvor det klart er vores øl til 85 kr. stk., som trækker op – men Tisvildeleje er dyrt og samlet set for en god frokost, så synes jeg faktisk, det er okay.

Monopolet besøger: Helenekilde Badehotel
Roastbeef af økologisk, dansk okse m. remoulade, ristede løg, syltede agurker og peberrod

Tisvildeleje

Helenekilde ligger ud til Kattegat, hvilket giver en fantastisk udsigt, derfor er det meget oplagt at gå en tur efter frokosten. Du kan vælge at gå en tur langs stranden og se, hvor kilden udspringer. Hvis du er rigtig glad for at gå, så kan du også tage turen fra Helenekilde ned gennem byen, hvor du på vejen kan besøge fx “Brød & Vin” og få et enkelt glas. Hvis du fortsætter ned mod stranden, kan du gå en lille tur i skoven og slutte af ved de gamle badehuse, som er ret hyggelige at se. Selve gåturen tager ca. 1 times tid.

Monopolet besøger: Helenekilde Badehotel

4-retters menu

I forbindelse med et ophold kan du med fordel bestille aftensmad i restauranten, hvor de tilbyder en lækker 4-retters menu til 650 kr. Menuen skifter naturligvis efter sæsonen. Lige nu i november/december består den af:

Terrine på helleflynder og porrer, kold bouillon med korianderblomst og syltede korianderkapers

Stegt kammusling på en bund af bagte jordskokker, svampe-blanquette, syltede sennepsfrø og kaffe

Økologisk dansk “Duck Wellington” med mousse på hengemte sommerkantareller, glaserede beder, græskarpuré og fermenterede mirabeller. Serveret med kraftig andesauce

Is med tonkabønne, kirsebær med blommestenssirup og krystalliserede ristede mandler

Vores første ret var ærligt overraskende god. Normalt når jeg hører “terrine”, og det er på fisk, så frygter jeg det værste, da det kan blive lidt for koldt og smattet. Denne var fast, fersk, subtil og en skøn frisk og syrlig starter, hvor koriander og kapers virkelig løftede retten. Vores vin dertil var en hvid Bourgogne, som var lagret på ståltank – ganske fin, men ikke én fra øverste hylde, det var nogle af de næste vine dog.

Monopolet besøger: Helenekilde Badehotel

Restaurant Kilden tilbyder nemlig en vinmenu med 4 glas for 525 kr., hvilket jeg klart vil anbefale. Nogle af vinene, som fx Mauro Molino Barolo 2018, er ret vilde at se på en vinmenu, da restaurantprisen for en flaske nemt kan ligge på 1100-1300 kr.

Monopolet besøger: Helenekilde Badehotel

Vores næste ret er stegt kammusling med bagte jordskokker og en fantastisk svampe-blanquette – skøn ret, hvor vi får serveret en orange vin på Chardonnay fra Gustavshof, som nok var den svageste vin på menuen, dog fandt min medspiser den meget velegnet til retten, så måske det bare var mig, som ikke er super pjattet med orange vin.

Monopolet besøger: Helenekilde Badehotel

“Duck Wellington”

Dansk and er blevet frygtelig dyr og dermed også lidt mere sjældent, at jeg spiser det. Derfor var det også en fryd at se det på menuen her. “Duck Wellington” er nok min fortolkning af retten, da den ikke stod beskrevet sådan på menuen, men den var indbagt i butterdej, dog uden resten af det sædvanlige tilbehør. Vi fik i stedet en mousse lavet på hengemte kantareller med glaserede beder og fermenterede mirabeller samt en fantastisk andesauce. Fremragende servering må man sige. Vores vin dertil var eminent, og én jeg sent vil glemme. Mauro Molino Barolo 2018 er ganske vist ung at åbne, men den er drikkeklar og utrolig charmerende. Duft af kirsebær, skovbund, svampe, læder og med en lækker frugtfylde samt blide tanniner i munden.

Monopolet besøger: Helenekilde Badehotel

Inden vores dessert bestilte jeg en omgang ost, som bestod af fire forskellige fra Arla Unika med forskelligt tilbehør samt ristet rugbrød. Prisen for tilkøb er 145 kr.

Vores dessert bestod af tonkabønner, is, kirsebær, blommesirup og krystalliserede ristede mandler. En dessert, som var lige til den søde side – misforstå mig ikke, jeg er glad for sødmefulde desserter, men denne var lige i overkanten. Jeg ville holde igen med kirsebærrene og blommesiruppen for at skabe lidt balance i desserten.

Billigere end en Michelin-restaurant i KBH

Nu kommer det naturligvis an på om du tager på Alchemist eller Marchal, men prisen for to personer med frokost, øl, middag, vin, cocktails og overnatning lyder på 6000 kr., og det er en god pris for ca. 24 timers hygge. Bemærk at der til tider gives 20% rabat, når der forudbestilles.

Håber det giver inspiration til et skønt getaway til dig, som har behov for at få ladet batterierne op.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar