Artikel skrevet i samarbejde med New Chapter

New Chapter er lidt af et vineventyr, hvor Lenz Moser og Markus Huber er gået sammen for at lave noget af den bedste østrigske vin, der findes. Jeg har tidligere smagt og anmeldt adskillige af deres vine og kan garantere, at de laver noget af det bedste, der findes i Østrig. Deres nye koncept startede for nogle år siden, og jeg har fået muligheden for at anmelde deres årgang 2020, 2021 og 2022, som jeg har modtaget direkte fra producenten – læn dig godt tilbage, det her er nemlig verdensklassehvidvin!

Grüner Veltliner er en skøn østrigsk drue, som primært dyrkes i Østrig, men også andre steder i verden. Det anslås, at ca. 75 % af de 50.000 hektarer, der er beplantet med Grüner Veltliner kommer fra Østrig. Normalt vil jeg sammenligne druen med andre kendte druer, men det er lidt vanskeligt – den er nemlig helt sin egen. Den er tør, sprød, rank og er ofte høj på syre og mineralitet. Hvis vi endelig skal sammenligne, så ville det være med Sauvignon Blanc.

Vin fra Østrig fra New Chapter sætter nye standarder - verdensklasse hvidvin!
New Chapter fra Moser og Huber

Moser og Huber vil lave “Tomorrow’s Gruener Today” – det er “two men – one wine”, og de går virkelig all-in. Deres fokuspunkter er kvalitet – som de begge har vist i deres egne produkter, at de formår at opnå, og innovation, hvor de forsøger at tænke nye metoder ind i produktionen, men med respekt for traditionerne, som er det sidste af deres fokuspunkter.

Lenzmark New Chapter Grüner Veltliner 2020

I næsen har årgang 2020 noter af grapefrugt, citrus, mandarin, vanilje og et lille hint af peber, som nogle hvidvine kan have. Vinen er tør, syrlig, kompleks med en fyldig og cremet smag af delikat frugt, hvor der er arbejdet flot med at sikre, at fadet ikke tager over, men i stedet skaber den perfekte balance. Den passer rigtig godt til grillet fisk eller skaldyr, men kan også nydes til østers.

Vin fra Østrig fra New Chapter sætter nye standarder - verdensklasse hvidvin!
Årgang 2020 har jeg smagt flere gange – favoritten lige nu

Point: 95/100

Lenzmark New Chapter Grüner Veltliner 2021

Årgang 2021 har en skøn duft af friske æbler, fersken, grapefrugt, limeskal og et hint af eg. I munden er den sprød, rank og har en skøn mineralitet. Efter et par “slyngture” i glasset fornemmes der også en skøn duft af honning, grøn te og peber. I munden er den elegant, tør, har en formidabel syre og en let frugtsødme. Den er i perfekt balance. Jeg nød den til dampede grønne asparges med hollandaisesauce og stenbiderrogn, hvor den var en smuk ledsager.

Vin fra Østrig fra New Chapter sætter nye standarder - verdensklasse hvidvin!
Årgang 2021 – fremragende vin!

Point: 94/100

Lenzmark New Chapter Grüner Veltliner 2022

Den nyeste årgang er den, som virker til at have mest syre af de tre årgange, som er mulige at købe. I næsen minder den om de andre, hvor der er tydelig duft af citrus, limeskal, melon, blodappelsin, ferskensten og et lille hint af asparges. I munden er den syrlig, rank, mineralsk og fremstår helt skarp og i flot balance, og det hele rundes af med en flot frugtsødme.

Vin fra Østrig fra New Chapter sætter nye standarder - verdensklasse hvidvin!
Årgang 2022 – De sidste flasker kommer til at ligge nogle år endnu

De kan sagtens ligge et par år, så mit råd er, at købe nogle stykker af hver og så åbne dem løbende. De bliver klart bedre og bedre med årene.

Point: 94/100

Hvis du vil vide mere om projektet “New Chapter”, så er der masser at finde på deres hjemmeside. Håber det giver lidt inspiration til næste hvidvin, du skal prøve.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar