Chili con carne er en vildt populær ret, som kan laves på mange måder. Nogle vælger at lave deres egen chiliolie, andre vælger at lave en chilipasta, som jeg gør i denne opskrift. Nogle laver deres chili con carne i ovnen, jeg gør det på god gammeldags cowboymanér og laver den over bål i en bålgryde. Det gør, at det bliver en rigtig hyggeret, som man kan samle sig omkring i adskillige timer i løbet af dagen. God fornøjelse.
Jeg vil gerne tilstå, at det er én af de første gange, jeg laver mad over bål, så jeg har gjort mig lidt erfaringer, som du kan finde længere nede i artiklen – der er lidt tips at hente.
Læs også: Opskrift på bagte kartofler lavet på bål med lækkert fyld
Opskrift på chili con carne over bål
Her får du opskrift på simremad over åben ild. Chili con carne med en chilipasta, som simrer i 6-7 timer med masser af smag, kraft og dybde.
Ingredienser
Chilipasta
- 2 spsk. olivenolie
- 2 fed hvidløg
- 3 tsk. røget paprika
- 2 tsk. oregano
- 2 tsk. stødt spidskommen
- 2 tsk. stødt chili
- Skallen og saften fra en citron
- Salt og friskkværnet peber
Chili Con Carne
- 1 kg oksebov/-spidsbryst
- 2 stk. rødløg
- 200 gram soltørrede tomater i olie
- 2 stk. friske chilier
- 2 dåser flåede tomater
- ½ kop stærk kaffe
- 2 spsk. brun farin
- 2 spsk. HP sauce
- 2 dl. vand
- 2 dåser hvide bønner
- 1 stk. rød peber
- 1 stk. gul peber
- 8 cl. Highland Park 12 års whisky
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Chilipasta
-
Bland alle tørre ingredienser sammen
-
Riv skallen og pres saften fra citronen og bland den sammen med de tørre ingredienser.
-
Tilsæt olie og bland det så du får en mørk pasta.
Chili con carne
-
Start dit bål og lad det brænde godt igennem så du har en god varme.
-
Du skal bruge en støbejernsgryde, som kan tåle ild.
-
Sæt den over så den bliver rygende varm.
-
Brun kødet grundigt af på alle sider.
-
Tilsæt whiskyen og sæt ild til det – der er meget whisky, så pas på dig selv.
-
Når kødet er brunet af, så smørrer du pastaen ind i kødet.
-
Læg kødet tilbage i gryden.
-
Hak løg, hvidløg, peber, chili og læg det oven på kødet.
-
Tilsæt hakkede tomater, soltørrede tomater, kaffe, vand, HP sauce og brun farin.
-
Lad det nu simre i ca. 6 timer.
-
Efter 6 timer kan kødet trækkes fra hinanden, og det hele smager guddommeligt.
-
Tilsæt bønnerne og lad dem trække i ca. 10 min så bønnerne er varme.
-
Smag til med salt og peber og server med groft brød, creme fraiche og et glas whisky til.
Jeg bruger netop Highland Park whisky, fordi den har en kende røg, men du kan naturligvis også bruge andre whiskyer. Highland Park 12 års er en whisky, som ikke koster ret meget, og den er absolut glimrende og kan sagtens nydes ren også. Den har duft af appelsinskal, ingefær, tørret frugt og en let sødmefuld røg. I munden er den sødmefuld med smag af tropisk frugt og et hint af salt, så den passer perfekt til denne ret.
Hvis du gerne vil have flere opskrifter med whisky, så findes der også: opskrift whiskymarineret Tomahawk-steak på bål med whiskysennep og hotdogs med ramsløgsmayo, remoulade og whiskysennep.
Tips til mad over bål
For mig er det vildt inspirerende at lave mad over bål. Det er mere primitivt, det tager længere tid, men det er også vildt hyggeligt og samler virkelig familien og vennerne. Jeg har gjort mig lidt erfaringer, som jeg gerne vil dele:
- Alt tager længere tid, end du tror. Start derfor i god tid.
- Bålet skal have meget varme i starten, så brug rigeligt ellers er der ikke nok gløder.
- “Læg træ på og tag træ af” for at styre varmen.
- Sikkerhed – varmen kan nemt fange noget tørt græs, så hav en spand vand tæt ved.
Selv om alt er nøje tilrettelagt, så tager det længere tid, end man tror. Denne ret kan tåle at simre virkelig længe, så hvis du ikke ønsker at holde gang i bålet i så mange timer, så kan du lave en “Dutch owen”, hvor du skraber gløderne ud til siderne og sætter gryden på varmen. Herefter skraber du gløderne op omkring gryden og lægger nogle på låget, så du laver en lille hjemmelavet ovn. Det kan også gøres med kul. Sørg for at have en del i gang, så du holder varmen i gang.
Håber du synes om opskriften – hvis du har flere tips til “mad over bål” så lad mig endelig høre i kommentaren.
2 Comments
Pingback: Opskrift på ægte Cowboytoast over bål
Pingback: Bålmad: Vikingegryde med chorizo, mørbrad og whisky