Det er tid til græskar, og det kan ses, når man passerer et supermarked – det vælter rundt med græskar i alle størrelser. De mest populære er nok “Butternutsquash” og “Hokaido”, som begge er super lækre og perfekte til lidt comfort food! Denne ret har jeg lavet med inspiration fra “Mad for Madelskere“, som laver nogle vildt lækre “græskarfritter”, som jeg dog har lavet i min ActiFry, og det blev overraskende godt…
Et butternutsquash hedder faktisk moskusgræskar – men oversat fra engelsk bliver det til butternutsquash. Årsagen til at vi ikke bare kalder det et moskusgræksar, kender jeg faktisk ikke? Måske skyldes det, at det lyder mere indbydende med butternut end moskus? Lige meget hvad så er det lige nu, du kan købe lækre økologiske græskar for billige penge. Græskar er også fyldt med både A-, B- og C-vitaminer og mineralet kalium, som virker positivt på væskebalancen og blodtrykket. Så masser af grunde til at gå i gang.


Halloween Tema: Græskarfritter med aioli
Græskarfritter er superlækre og minder lidt om fritter på søde kartofler. I denne opskrift er der vejledning til ovn og Actifry – begge versioner bliver rigtig lækre.
Ingredienser
- 1 stk. Hokaido-græskar
- 1 spsk. olie
- 1 par kviste timian
- Salt og friskkværnet peber
Aioli
- 1 dl hjemmelavet mayonnaise se link i indlægget
- 2 fed hvidløg
Sådan gør du
-
Skrub græskarret med en ren grydesvamp.
-
Fjern ikke skallen.
-
Skær græskarret over.
-
Fjern indmaden med en ske.
-
Skær græskarret ud i ca. 1 cm tykke skiver.
Actifry
-
Hæld det hele i din Actifry og tilsæt olie.
-
Tænd din Actifry og giv det 30 min.
-
Slut af med frisk timian, salt og peber.
Ovn
-
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
-
Læg græskarret på en bageplade med bagepapir og giv det 30 min.
-
Slut af med frisk timian, salt og peber.
Aioli
-
Pres hvidløget i mayonnaisen.
-
Lad det trække indtil græskaret er færdigt.
-
Done!
Hvad drikker man til hakkebøf med bløde løg og græskar fritter?
Du kan reelt drikke alt muligt, det kan både være italiensk, fransk og oversøisk – men du kan også finde en ret lækker kombination af den “nye verden” og den “gamle verden”, som er udtryk for Europa med primært Italien, Spanien og Frankrig som de førende vinlande og præsenterer “Old World” mod de oversøiske lande, som er “New World“.

Denne “CasaSmith” fra Hustedvin er lavet på den drue, som i Italien kaldes Primitivo og i Californien, Zinfandel – og som i virkeligheden stammer fra Ungarn. Charles Smith har dyrket den i den nye verden, men med respekt for den gamle verdens traditioner, og det gør han 100 % sikkert for at vise, at det er muligt. Denne vin er pisselækker (undskyld udtrykket) – men det er den altså! Den har præcis det udtryk, jeg elsker i en vin – den har først og fremmest syre, hvilket er et must for mig. Bløde og fine tanniner, som skaber balance og giver plads til sødmen, som kommer i kraft af mørke bær, blommer og efterfølgende urter som timian. Dens stil er “kølig” på trods af, at den kommer fra Washington. Hvis du ikke drikker den til en fed hakkebøf med sødmefulde bløde løg og græskarfritter med aioli, så prøv den til en omgang grill.

Et helt græskar kan muligvis virke til at være meget til to personer, men det svinder meget ind og bliver faktisk til en lille portion. Videre kan man også altid liiiiiige hapse en ekstra!
Håber det har givet inspiration, næste ret bliver risotto med græskarpuré!