Artiklen er skrevet i samarbejde med Prosciutto di Parma
Tapas stammer fra Spanien, men laves efterhånden overalt i verden. De fleste forbinder tapas med nogle små retter, hvor der er “lidt af det hele” til en frokost eller middag. Alene ordet “tapas” er for mig næsten blevet et synonym med hygge, da jeg ved, at middagen så ofte tager lidt længere tid, da jeg kan sidde og “nip-nappe” af de forskellige lækkerier, men hvad betyder “tapas” egentlig – få svaret her sammen guiden til at sammensætte tapas og link til en god tapasrestaurant i København.
Tapas kommer fra det spanske verbum “tapar”, som betyder dække eller lukke. Vi skal med stor sandsynlighed til byen “Jerez”, hvor sherryen kommer fra. Her blev der nemlig brugt et lille stykke pølse eller skinke til at lægge over glasset med sherry for at forhindre, at der kom små fluer ned i sherryen. Senere blev denne fremgangsmåde også brugt, når der blev serveret små glas vin eller øl – derfra navnet tapas.
I Spanien er der videre en tradition for, at du får noget salt at spise, når du bestiller fx et glas vin, en øl eller en sherry. Omvendt får du noget sødt til, hvis du bestiller en kaffe. I dag bruges ordet tapas i flæng – men der findes fortsat ægte “tapas” eller “pintxos”, som er de små pindemadder, der er meget udbredt i den nordlige del af Spanien.
Hvis du gerne vil opleve en autentisk tapas restaurant i København, så kan jeg varmt anbefale “Bocado” som gør det virkelig godt.

Hvordan laver du så en god omgang tapas?
Det er simpelt – du vælger noget af det pålæg fx pølse, som du bedst kan lide, noget pesto, romesco sauce evt. lidt “patatas bravas“, lidt “bruschetta” eller blot noget grillet brød – så nemt er det. Til sidst finder du passende vin dertil – gerne rødvin naturligvis, og er den fra Spanien, gør det bestemt ikke noget.

Guide til at lave en hurtig og nem omgang tapas
Hvor stammer ordet tapas fra? Få svaret her samt inspiration og guide til at lave en nem omgang ægte tapas med forskellige små lækkerier.
Ingredienser
- 1 pakke prosciutto di parma
- 1 stykke chorizopølse køb den bedste du kan finde
- 1 stk. ristet eller grillet daggammelt brød eller evt. frisk surdejsbrød
- 1 omgang patatas bravas
- 1 omgang pesto
- 1 burrata
- Lidt soltørrede tomater
Sådan gør du
-
Læg prosciutto di parma på skærebrættet.
-
Fjern skindet fra chorizopølsen og skær den ud.
-
Tilbered patatas bravas efter opskrift.
-
Rør pestoen sammen.
-
Hæld de soltørrede tomater i en skål.
-
Dræn burrataen og læg den i en skål.
-
Tilsæt lidt god jomfruolivenolie, salt og peber over,
-
Bræk brødet i mindre stykker.
-
Åben vinen.
-
Happy days!
Håber det giver inspiration til en nem omgang tapas og hyggemad. Hvis du har et tip til godt tilbehør til tapas, så lad mig endelig høre.