Jeg er kæmpe hvidvins lover! Jeg elsker en sprød chardonnay, en tør riesling eller en sødmefuld oversøisk fyldig lækkerbisken. Udvalget er stort og idag finde der utrolig mange lækre bud i alverdens prisklasser. Jeg har fundet 5 stk. fra Jysk Vin som passer til forskellige lejligheder – her er mine bud på den vin jeg foretrækker at drikke henover sommeren!
Hvidvin er vildt lækkert og til tider lidt overset. Ofte er det noget man starter med og først når rødvinen kommer på bordet er der tale om aftenens “hovedattraktion”. Jeg kender mange, som gerne betale 200-300 kr. for en god rødvin, men når det kommer til hvidvin, så er beløbet hurtigt halveret. Jeg vil gerne slå et slag for, at du kan få en mindst lige så lækker oplevelse når det kommer til de hvide dråber.
“Den som imponerer kvinderne” – Riesling Trocken, Grauschiefer 2018, Tyskland
Tysk Riesling kan virkelig noget! Vi er heldigvis langt forbi tiden hvor Tysk hvidvin var hvinende sødt og hvor “Liebfraumilch” til en 20’er i Fakta var toppen af poppen. Gennem de seneste årtier er der kommet en ny generation til at unge vinmagere, som med en mere videnskabelig tilgang dyrker vine med enormt højt niveau. Jakob Schneider er et glimrende eksempel på én af disse unge talenter. Denne Riesling er knivskarp – stringent og har en perfekt balance mellem sødme og syre der gør den til en imponerende vin!
“Den frække” Ramón Do Casar, Treixadura 2018, Galicien Spanien
Jeg lyver ikke når jeg siger Ramón Do Casar er fræk. Den overrasker både i duft og smag og er den type vin, som får dig til at løfte flaske og lige kigge en ekstra gang, hvor du tænker “hvad er det egentlig jeg drikker!?” – Det er spansk hvidvin på Treixadura når det er bedst. Den har har masser af fylde og det på trods af, at den har ligget på ståltanke, et glimrende eksempel på, at fad ikke nødvendigvis er lig med bedre vin. I næsen har den masser af frugt, lime, æbler, “hø” og et hint af peber. Den er cremet og fyldig i munden, men slutter af med syre som holder det hele i balance. Kort sagt – en frækkert, som fortjener masser af stjerner!
“Den elegante” Sancerre, Les Demoiselles Blanc 2018, Loire Frankrig
Når Sauvignon Blanc er dyrket og produceres korrekt så kan det være noget af det bedste der findes. Alt for tit vælger jeg det mere sikre og traditionelle valg nemlig charonnay når mine øjne glider ned over vinkortet på en restaurant. Når jeg så tager mod til mig og springer ud i en Sauvignon Blanc så bliver jeg ofte imponeret. Denne Sancerre fra Loire i Frankrig er en stilfuld sag som med sin elegance med garanti vil kunne charmere enhver! I næsen har den grønne æbler, hyldeblomst, citrus, nyslået græs og et hint af asparges. Det er en smuk vin, som jeg håber kommer til at stå på mange af terrasebordene når sommeren for alvor sætter ind.
“Den overraskende” Alvarinho Trajadura 2019, Portugal
Portugal er et vinland, som slet ikke er så kendt som Italiens, Spanien eller Frankrig og det er faktisk rigtig godt. Det betyder nemlig, at det er muligt at købe vine som Alvarinho for sølles 85 kr. og det er et røverkøb. Den er lavet på alvarinho og trajadura, som er traditionelle druesorter i Portugal. Ærligt ved jeg for lidt om den slags, men ville gætte på chardonnay eller sauvignon blanc i udtryk og stil – dog med lidt mere fedme og kølighed en chardonnay. I næsen har den sødmefuld frugt – pære, melon, lemon og en let syre. Det er et lækkert glas til billige penge, et af dem hvor man tænker “jeg burde vist have købt flere flasker”. Prisen trækker denne op på 5 stjerner – godt gået.
“Den som ikke behøver en titel”: Domaine Jean Monnier & Fils, 2016 Bourgogne
Vi slutter af på toppen – i hvert fald når man snakker område. “Hvid bourgogne” får de fleste til at spidse ører. Denne er fra Meursault og kommer fra en traditionsrig familieejet vingård. Familien Monnier startede tilbage i 1720 og har i generation lavet skøn vin på deres 25-60 år gamle vinstokke. Du kan naturligvis sagtens få dyrere Bourgogne, men denne er et godt bud, hvis du vil have en smagsprøve på stilen fra dette område. I næsen har den “smør”, fedme fra fadet og duft af vanilje, eg, citrus, modne pære og en “nøddeagtig” duft. Det er vildt lækkert og fedmen fordeler sig skønt i munden, hvor den slutter af med en let miniralitet – det hele er altså ikke “fedme på fedme” bare rolig.
Håber det har givet lidt inspiration til nogle lækre hvidvine! Hvilken ville du gå efter som den første?