Opdateret med priser og links: 2023-01-19
7. maj er det International Sauvignon Day, og 27. maj er det International Chardonnay Day – senere i maj Sherry Day og World Wine Day, så der er masser af undskyldninger for at hive nogle gode flasker frem – skål på det! Jeg har sammen med Husted Vin fundet syv vine, som er perfekte til disse “helligdage”, som er meget vigtige at huske…
Nu er det næsten sommer, og solen giver den virkelig gas. For mig betyder det flere timer på terrassen med et køligt glas hvidvin. Jeg er rigtig glad for Sauvignon Blanc, som nogle gange kommer til at stå lidt i skyggen af Chardonnay. Årsagen har jeg tænkt en del over. Mit bedste bud er, at Chardonnay dyrkes flere steder i verden, og dermed er mere kendt og udbredt.
Sauvignon Blanc er en aromatisk og syrerig drue, som kan forekomme en kende mere mineralsk end Chardonnay. Den stammer fra Loire i Frankrig, men dyrkes flere steder i verden. New Zealand har taget den til sig, som én af deres primære druer sammen med Pinot Noir. Lad os blive ved Pinot Noir for en stund, for den er nemlig i familie med Chardonnay, som også stammer fra Frankrig. Dens dna kan spores tilbage til druen Gouais Blanc, som er en krydsning mellem den og netop Pinot Noir – og det med krydsning leder mig til første vin, som er en blanding af Sauvignon Blanc og Chardonnay.
Læs også: 6 lækre hvidvine fra Husted Vin til de varme dage!
Matthieu Barret, Quin Quin Ardèche 2019 – ØKO, Frankrig
Matthieu Barret laver skøn vin, og jeg har smagt flere af hans rødvine, bl.a. “Black Flag”, som jeg havde med i et indlæg om “påskevine“. Jeg har dog aldrig smagt hvidvinen før nu. Matthieu Barret har det med at sætte bamser på sine etiketter, og jeg har ladet mig fortælle, at det skyldes, han selv minder lidt om en bamsebjørn i udseende. Denne hvidvin er en blanding, hvor du efter min mening får det bedste fra to verdener. Den har både syre og krop, og selv om den absolut er mineralsk, så holder den sig faktisk ret kompleks. Den dufter af hyldeblomst og den duft, du fornemmer, når du spiser et grønt æble. Den har også sødmen, som fornemmes i smagen. Jeg drak den på terrassen til intet andet end solen, men den vil være perfekt til skaldyr.
Pris ved køb af 6 stk. 228 kr.
Vigna Lenuzza, Friulano, Friuli, Italien
Italien kan naturligvis også lave en god vin på Friulano, som er en lokal drue. Vigna Lenuzza er ret speciel, hvilket skyldes, at den vokser i et mikroklima, hvor der er temmelig varmt om dagen, men helt køligt om natten. Det giver en rigtig flot hvidvin, som har nogle ret vilde noter, hvor der både er mandel og passionsfrugt i næsen, og det på trods af at den aldrig har været på fad. Den er min darling i denne artikel.
Pris ved køb af 6 stk. 143 kr.
Læs også: Elsker du hvid Bourgogne?
Substance, Sauvignon Blanc (Sb) 2017, USA
Når nu der findes en vin, som hedder “Sb”, så skal den naturligvis med til “International Sauvignon Blanc Day”, ikke? Den er fra vinens svar på Ozzy Osbourne, dog væsentlig mere fattet – heldigvis for det. Denne er hans Sauvignon Blanc, som virkelig sparker røv. Nu hvor vi kommer direkte fra Vigna Lenuzza, som aldrig har set skyggen af et fad, så er denne lidt af en modsætning. På trods af fadlagring så er den dog ikke en “honningbombe”, som du kunne frygte. Den har faktisk ingen restsukker og er helt rank og tør. Den har fået det, som kaldes malolaktik, som i en helt kort version er en proces, hvor sukker konverteres til alkohol – det omtales ofte som en “anden gæring”, men det er faktisk ikke en gæring.
I næsen har denne Sauvignon Blanc ikke de traditionelle duftnoter, som du kan se flere i artiklen har. Denne har noter af grape, citrontimian og en let maritim duft, som virker en smule salt. Det er meget interessant og helt utraditionelt, men det er vildt fedt! Den er tro mod den klassiske stil, men den har fået mere dybde og noter, som afviger – tak for det Charles Smith!
Pris ved køb af 6 stk. 233 kr.
Domaine Ermitage, Menetou Salon 2019, Frankrig
Der skal også en franskmand med i artiklen, nu er det trods alt Frankrig, Sauvignon Blanc kommer fra. Denne minder meget om stilen fra det populære og væsentligt dyrere område “Sancerre”. Den kommer dog fra Menetou Salon, hvor du få den helt klassiske fortolkning af druen til langt billigere penge. Den er frisk, let sødmefuld og fyldt med lækre noter af citrus, lime, yuzu (den japanske citrusfrugt) og grape. Den er mineralsk og livlig i munden og et supergodt glas til prisen. Jeg nød den til en lille ostetallerken, som var et helt perfekt match.
Pris ved køb af 6 stk. 186 kr.
Juris, Chardonnay 2018, Østrig
Denne hvidvin har jeg tidligere smagt i en anden test, og jeg var helt blown away! Jeg kaldte den tidligere “den listige”, og det skyldes, at den snyder dig lidt. Tillad mig at forklare – i udtryk og duft tænker du med det samme, at vi er i Bourgogne – stringent, syre, tropisk frugt og en kende “smør” og fedme, som du sikkert kender. I munden er den cremet, og teksturen er “to die for” men lige med ét, hvor du tror, du har luret den, så sætter syren ind og retter det hele til. Den er virkelig lækker, og for 165 kr. er den fucking–fabulous at drikke.
Pris ved køb af 6 stk. 169 kr.
Substance, Chardonnay (Ch) 2019
Vi slutter med rock´n roll og igen Charles Smith. Denne vin er ny i hans portefølje, som efterhånden er pænt stor. Oprindelig ville Charles Smith lave den bedste “value for money” Cabernet Sauvignon i USA. Jeg gætter på, denne mission er opnået, for nu er han gået videre med hvidvin, og de har virkelig substans – fik du den 🙂
Denne kommer fra vinmarken Frenchman Hills, som dateres helt tilbage til 1988, hvilket er gammelt i USA. Denne er en hvidvin, som har fået fad og har masser af krop og fylde. Er du til de oversøiske, som næsten går hen og bliver en “bombe”, så er denne lige noget for dig. I næsen har den “smør”, sødmefulde pærer og vanilje, som går igen i smagen, hvor den er utroligt læskende og for mig perfekt. Den kan drikkes til jomfruhummer eller en grillet dansk hummer med masser af smør og grillet citron – det vil være den perfekte aften.
Pris ved køb af 6 stk. 206 kr.
Håber det giver lidt inspiration til den kommende “højtid”, hvor vi kan fejre både “International Sauvignon Blanc Day” og “International Chardonnay Day”…