Hvis ja, så læs endelige videre. Sammen med Husted Vin har jeg nemlig fundet nogle lækre hvidvine, som gør sig utrolig godt, når vi sammenligner med vinens Mekka – Bourgogne, som virkelig mange vinelskere sværger til. Her snakker vi naturligvis Chardonnay eller Pinot Noir – men i dette indlæg drejer det sig om ren Chardonnay – håber du synes om dem…

Opdateret med priser og links: 2023-01-19

Inden vi kigger på dråberne, så synes jeg, at du skal vide én ting om Bourgogne; nemlig at pris og kvalitet hænger meget nøje sammen. Du kan finde vine i alle prisklasser, og her mener jeg faktisk alle. Du kan sagtens finde en flaske til under 100 kr. – endda helt ned til 60-70 kr. på tilbud – men samtidig kan du også finde de helt store fra Montrachet til flere tusinde kr. Indimellem finder du så alle prisklasser, men til syvende og sidst så hænger prisen sammen med kvaliteten her, og lægger du så det til, at du betaler lidt for navnet, så vil jeg mene, at du bør være klar til at investere mindst et par hundrede kr. for at få en lækker oplevelse. Der findes naturligvis også andet end vinens Mekka, og det er nemlig, hvad jeg har fundet i dette indlæg – håber du synes om det….

“Den listige” Juris, Chardonnay, Burgenland, Østrig

Dette var den første hvidvin, jeg smagte af de fire i dette indlæg. Grunden til den er listig er, at den snyder en lidt. Tillad mig at forklare – i udtryk og duft tænker du med det samme, at vi er i Bourgogne – stringent, syre, tropisk frugt og en kende “smør” og fedme, som du sikkert kender. I munden er den cremet, og teksturen er “to die for”, men lige med ét hvor du tror, du har luret den, så sætter syren ind og retter det hele til. Den er virkelig lækker, og for 165 kr. er den fucking fabulous at drikke.

Elsker du hvid Bourgogne?
Den “listige” og utroligt lækre Chardonnay fra Østrig…
Elsker du hvid Bourgogne?

Pris 199 kr. stk.

“Den fyldige” Meiomi, Chardonnay 2017

Ingen vintest uden et par amerikanere, vel? Hvis du kan lide en hvidvin, men gerne vil have lidt mere dybde, så kunne Meiomi nemt være noget for dig. Den kan i starten minde en kende om Juris, men har mere fedme og volume. Om du er til det ene eller det andet, er jo helt op til dig. For mig er det “hver ting til sin tid”. Meiomi har duft af ananas, mango, modne æbler og et hint af banan eller lidt de der Jenka-tyggegummi, man kunne få engang. I munden er det marcipan, smør og nybagt brød, som fremstår helt tydeligt, og det er sygt lækkert. Den har også lidt syre til at runde det hele pænt af.

Elsker du hvid Bourgogne?
“Spradebassen” fra USA – jeg er fan!
Elsker du hvid Bourgogne?

Pris 229 kr.

“Den oprindelige” Charles Smith, Eve Chardonnay 2016

Håber du forstår titlen på denne 🙂 Synes selv det var sjovt – Adam og Eva du ved. Charles Smith er vinverdenens ukronede rock´n roll master. Han har tidligere været tour manager for Sune Wagner og Psyched Up Janis, men valgte at lave vin fra Washington State, hvilket skulle vise sig at være en god ide. Det ledte nemlig til hits som “Eve“, “Kung Fu Girl, “Velvet Devil” og “Boom Boom“, som han for nylig vist nok solgte rettighederne til. Jeg har drukket denne vin utrolig mange gange, og den imponerer altid gæsterne, og så har den en god historie bag sig. Druerne kommer fra Colombia River, som er kendt for at have en del mineralitet, så du får ikke den frugtbombe, som Meiomi er. Den er mere stringent – dog er der masser af duft af pære, citron og mango, som er traditionelt for det område. Til tider banker Husted Vin prisen ned til 99 kr. som nu, og så siger jeg bare “køb 12!”. Hvis vi snakker prisen med her, så er det en vin, som jeg vil anbefale til alle, og indtil videre har ingen rynket på næsen af det – derfor ender vi på 6 flotte “Monopoler” 🙂

Elsker du hvid Bourgogne?
Eve fra Charles Smith – jeg er dybt forelsket i dig!
Elsker du hvid Bourgogne?

Pris 155 kr. (tilbud 99 kr.)

“Den som alle vil være” J. Girardin, Santenay Blanc, 2018

Okay – måske vil alle ikke være som en ægte hvid Bourgogne, men mange stiler efter denne type af vin. Ærligt, så kunne jeg faktisk heller ikke finde på en smart overskrift til denne 🙂 Lad os kigge på den, hvor meget adskiller den sig så fra de andre? Vi har den unge sprøde østriger, vi har den fyldige og voluminøse amerikaner, rebellen Eve fra Washington State og til sidst den hvide Bourgogne. Santenay er den sydligste appellation i Côte d’Or i Bourgogne, som grænser til Chassagne Montrachet, som jeg nævnte indledningsvis. For denne vin er det lidt af en velsignelse, den smager nemlig himmelsk! En vin som denne må gerne få noget tid i glasset, den skal nok åbne sig. Det er afgjort mineraliteten, som bærer den, hvis du spørger mig – fedmen, kraften og volumen spiller 2. violin, men til sammen udgør de et skønt bud på, hvorfor man skal investere lidt mere i hvidvin, for det lønner sig. I næsen har den nødder, eg, lime, modne pærer, smør, og i munden er den virkelig en fryd. Prisen er 230 kr., men som jeg sagde i starten – “Pris og kvalitet hænger sammen“.

Elsker du hvid Bourgogne?
Hvid Bourgogne…
Elsker du hvid Bourgogne?

Pris 219 kr.

Som du nok kan læse, er jeg utroligt begejstret over disse vine. Jeg synes, det er sygt lækkert med en omgang hvidvin, hvor der er gjort noget ud af kvaliteten og ikke mindst den udvælgelse, det kræver. Jeg smagte dem alle op mod hinanden, og der er der virkelig forskel, så hvis du virkelig er winelover, vil jeg anbefale, at du gør det samme. Der er masser af vin og helt sikkert samtaleemner til en god og hyggelig aften!

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar