Navnet “Matsu” betyder “at vente” på japansk – en perfekt metafor for den vinfilosofi, som Matsu bygger på: at give naturen sin tid. Vineriet ligger i Toro-regionen i Castilla y León, og Matsu hylder generationers vinmagertradition, biodynamisk dyrkning og gamle vinstokke. Druen er 100 % Tinta de Toro – lokal Tempranillo, der trives i sandet, stenet jord og ekstremt klima. Det giver vin med dybde, styrke – men også klar frugtighed.
Annonce: Lavet i samarbejde med Matsu-Vin
Matsu-vinene kommer i en symbolsk trio, der fortæller om menneskelivets faser:
- El Picaro – ungdommens gavtyv
- El Recio – styrke, balance og modenhed
- El Viejo – visdom, dybde, alderen som elegance
El Picaro – ungdom i flaske
El Picaro betyder løst oversat “lille gavtyv” eller noget i den dur. Det passer ret godt med flasken og knægten på etiketten. Det er den “unge” vin, som også er lettest i udtrykket. Når jeg rejser i Spanien, så er det altid den, jeg lige hiver ned fra hylden i et supermarked. Prisen er ofte 7-8 euro, og er betydelig lavere end i Danmark.
- Fremstilling: Gæret i temperaturkontrollerede cementtanke (ikke over 24 °C), så vinens friskhed bevares.
- Duft: Rubinrød med intense noter af brombær, blomme, friske figner, dild og et lille hint af lakrids.
- Smag: Fyldig, frugtrig med modne tanniner og en lang, saftig eftersmag – en ung vin, der stadig har kant og masser af charme og en lille smule frækhed.
- Pris: ca. 130 kr. pr. flaske – den fås hos Husted Vin.

El Recio – modningens magt
El Recio betyder noget i retning af “den stærke” eller “den erfarne” og hentyder i denne sammenhæng til vinens flotte balance mellem den unge frugt og modningen, der finder sted 14 måneder på egetræsfade. Her bevæger vi os op i klassen og væk fra den lille frække gavtyv, den symboliserer voksenlivet – en balance mellem ungdommens power og alderens erfaring. Det er en fremragende vin, som i forhold til prisen har masser af value for money.

Personen på etiketten er ikke, som ved de to andre vine, en del af vineriets familie – det er en skuespiller fra Holland, som har boet i Barcelona i mange år. Efter hans ansigt blev en stor succes på diverse vinbarer rundt omkring i Spanien, så fik han den gode ide at bede om en gratis flaske, når han var ude – hans forklaring var, at dette var en aftale mellem ham og Matsu Wines, og at regningen bare skulle sendes til vineriet. Tricket blev gentaget så mange gange, at Matsu til sidst måtte sætte en stopper for det og skrive rundt til alle barer og vinbutikker i hele Spanien – ja, går den, så går den.
- Fremstilling: Druer fra 50-70 år gamle stokke – 14 måneder på egetræsfad.
- Duft: Masser af modne jordbær, hindbær, mørk chokolade, espresso og vanilje.
- Smag: Mere struktureret og dyb end El Picaro – silkebløde tanniner og en vedvarende finish, hvor du får masser af kompleksitet.
- Pris: ca. 235 kr. pr. flaske – den fås hos Husted Vin.
El Viejo – alder med værdighed
Alderdommens visdom – ro, dybde, elegance er, hvad der kendetegner “El Viejo”, som er topvinen i serien. Stokkene har overlevet det angreb af vinlus, som store dele af Europa var udsat for tilbage i 1880-1890’erne. Årsagen var, at området Toro var så tørt og varmt, at lusene ikke kunne overleve – det betyder også, at de har vinstokke, som er op til 130 år gamle og endda ældre, hvilket er noget af en bedrift. Hvis du godt kan lide den helt klassiske spanske stil, så vil du elske denne type vin.

- Fremstilling: 90-130 år gamle vinstokke, der dyrkes efter biodynamiske principper.
- Duft: Solbær, brombær, vanilje, epsresso, varme krydderier, læder, jordbund, svampe og et lille hint af ymer.
- Smag: Tættere i strukturen – masser af powerfrugt, blide tanniner, som er fuldstædig integrerede i smagen, og et let krydret finish. Lang og flot eftersmag.
- Pris: ca. 500 kr. pr. flaske – den fås hos Husted Vin.
Matsu er for mig mere end bare vin – du får historie, terroir og tålmodighed. Vinene er tilgængelige, men med karakter. El Picaro er indtagende og direkte. El Recio balanceret og dybere. El Viejo sofistikeret og lagringskrævende. De har også en kvinde i deres vineri, som er på én af vinene, men den er desværre ikke tilgængelig i Danmark.
Vi slutter med nogle serveringstips til vinene.
- El Picaro klarer en grillaften, tapas eller en god pizza fra grillen. Den fungerer også til grillede grøntsager og er den vin af de tre, som går bedst uden kød.
- El Recio passer flot til simreretter eller retter med gris, hvor tanninerne og frugten fra vinen kommer bedst til udtryk.
- El Viejo fortjener godt modnet oksekød, store simreretter eller ost. Lige meget hvad så skal denne vin have protein til at bryde den op, så kommer den bedst til sin ret.
Håber du synes om vinene – de kan klart anbefales.
