Churros er en gammel spansk spise, hvis oprindelse er uklar, dog ved man, at den blev lavet af hyrder som et mellemmåltid af mel, vand og salt, som blev tilberedt i løbet af dagen. Om de lige fandt en gryde med fritureolie frem og smeltede varm chokolade, tvivler jeg dog på. Én ting er sikkert – de smager fantastisk, og er du i Spanien og Madrid, så må du ikke snyde dig selv for at besøge Chocolate San Gines!
Det er nemlig efter sigende på Chocolate San Gines, hvor de første churros blev solgt fra en butik. Chocolate San Gines har været besøgt af adskillige store personligheder, filmstjerner, sportsudøvere og andre kendte både fra Spanien og resten af verden. De har både restaurant, udendørsservering og “to-go”, så vælger du at lægge vejen forbi, så kan du være helt sikker på, at du kommer derfra med en håndfuld churros.
Churros for to til 40 kr.
Selv om Madrid er blevet noget dyrere efter Corona og stigende inflation, så kan du faktisk nyde 6-7 store churros samt rigeligt med varm chokolade for ca. 40 kr. De har åben 12 timer i døgnet, syv dage om ugen, så selv efter et restaurantbesøg eller som en “late-night-snack” er det muligt at få sin lyst styret.
Churros fra Spanien og resten af verden
Du kan naturligvis spise churros andre steder end i Spanien og Madrid, og ærligt så kan de sagtens smage fremragende. Årsagen er, at det er utrolig enkelt at lave dem, da det ikke kræver ret meget teknik eller mange ingredienser for den sags skyld. Det eneste, der er lidt besværligt, er, at det kræver en stjerneformet tyl eller skive, hvis du bruger en maskine til det. Men har du det, så er det meget enkelt.
De spanske churros er lange, tynde og typisk “twisted”, hvor de andre steder i verden sagtens kan være tykkere og kortere. Jeg må dog tilstå, at mine favoritter er de spanske.