Karameller er slet ikke så svære at lave, som man skulle tro. Det er faktisk utrolig nemt. Der er flere tricks i denne opskrift til at lave de perfekte karameller, som bliver bløde og lækre. I denne opskrift har den gode MadFar, som er en tæt og god ven af Monopolet lavet en version, hvor der er whisky i – det giver et lille frækt twist – hvis du ikke er til whisky, så kan det naturligvis undlades…
Denne artikel indeholder reklamelinks
Tak for introen endnu engang. Denne opskrift har jeg brugt før, men har indarbejdet whisky i den. Det fungerer glimrende. Jeg har valgt en let røget og blended whisky, som er Famous Grouse Smoky Black. Hvis du ikke ønsker en let røg, som i øvrigt går rigtig godt med sødmen, så er Famouse Grouse et godt alternativ. Den kan også erstattes med rom eller helt undlades.
Læs også: Varm Highland Park chokolade med vaniljefløde & saltkaramel
Læs også: Opskrift på chokolademousse med espresso og whisky
Håndlavede whisky-karameller
Denne opskrift giver bløde og lækre karameller og tips til, hvordan du nemt opnår et godt resultat med karameller, der er tilføjet whisky for et ekstra kick.
Ingredienser
- 170 gram lys chokolade
- ½ dl fløde
- ½ dl Famous Grouse Smoky Black
- 130 gram sukker
- 110 gram glukose
- Termometer
- Form til karameller
Sådan gør du
-
Hak chokoladen.
-
Fløde, sukker og glukose bringes til kogepunktet.
-
Skru ned for varmen og kom chokoladen i.
-
Lad massen småkoge ved middel varme til den år 120 grader.
-
Lad karamelmassen køle ned til omkring 100 grader og rør whisky i.
-
Hæld karamellen i en lille firkantet form foret med let olieret bagepapir.
-
Lad køle til næste dag.
-
Skær karamellen ud i mundrette bidder og pak dem pænt ind i cellofan.
Tip til at lave perfekte karameller
- Brug et termometer til at få dine karameller i den rette konsistens.
- Brug en tykbundet kasserolle, så massen ikke brænder på.
- Brug glukosesukker/sirup, som gør, at karameller bliver glatte og mere elastiske.
Temperaturen er det vigtigste, når du laver karameller, derfor er et termometer vigtigt at bruge. Her kan du se, hvordan massen ca. bliver ved de forskellige temperaturer.
- 122-125 grader = karamelmassen blød
- 140-145 grader = karamelmassen sej/”chewie”
- 155-160 grader = karamelmassen fast
Det næste du skal være opmærksom på er, at din sukkermasse for alt i verden ikke må brænde – blot det mindste, så kan den brændte smag faktisk sætte sig i hele massen, og så er den ødelagt. Derfor skal du gå langsomt til værks og være tålmodig. Drik evt. en whisky undervejs – det hjælper lidt 😉
Det sidste er brugen af glukose, som er lavet af druesukker, dektrose og kulhydrat. Det er sødere end vores normale “bordsukker”. Glukose er en meget almindelig form for sukker og udgør sammen med fruktose (frugtsukker), sukrose/saccarose (bordsukker) de mest almindelige. Det bruges ofte i dessert og lignende, da det er mindre sødmefuldt og ved fx karameller, bliver de mere glatte.
3 Comments
Pingback: Varm Highland Park chokolade med vaniljefløde & saltkaramel
Hej Mads
Jeg har fulgt dig siden du var med hos Gastromændene og jeg holder meget af dine posts, men nu er der altså kommet alt for mange reklamer på dit site. Der er næsten flere reklamer, end der er posts, og det gider jeg bare ikke – så ærgerligt nok – men farvel og tak for denne gang.
Kære Jette – Du har været en trofast, og loyal følger og fulgte mig endda på min nye solorejse – tak for det. Jeg tror du taler på manges vegne, og det har jeg lyttet til. Derfor er alle annoncer fra dags dato nu fjernet fra bloggen.
Rigtig god søndag 🙂