Dessert Spiritus Whisky

Håndlavede whisky-karameller med Famous Grouse Smoky

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gå til opskrift

Karameller er slet ikke så svære at lave, som man skulle tro. Det er faktisk utrolig nemt. Der er flere tricks i denne opskrift til at lave de perfekte karameller, som bliver bløde og lækre. I denne opskrift har den gode MadFar, som er en tæt og god ven af Monopolet lavet en version, hvor der er whisky i – det giver et lille frækt twist – hvis du ikke er til whisky, så kan det naturligvis undlades…

Tak for introen endnu engang. Denne opskrift har jeg brugt før, men har indarbejdet whisky i den. Det fungerer glimrende. Jeg har valgt en let røget og blended whisky, som er Famous Grouse Smoky Black. Hvis du ikke ønsker en let røg, som i øvrigt går rigtig godt med sødmen, så er Famouse Grouse et godt alternativ. Den kan også erstattes med rom eller helt undlades.

Læs også: Varm Highland Park chokolade med vaniljefløde & saltkaramel

Håndlavede whisky-karameller med Famous Grouse Smoky

Læs også: Opskrift på chokolademousse med espresso og whisky

Håndlavede whisky-karameller med Famous Grouse Smoky

Håndlavede whisky-karameller

Ret: Dessert, Slik
Køkken: Skotsk
Keyword: Karameller, Slik, Whisky, Whiskykarameller
Forb. tid: 12 timer
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 12 timer 30 minutter
Antal: 25 stk.

Denne opskrift giver bløde og lækre karameller og tips til, hvordan du nemt opnår et godt resultat med karameller, der er tilføjet whisky for et ekstra kick.

Udskriv

Ingredienser

  • 170 gram lys chokolade
  • ½ dl fløde
  • ½ dl Famous Grouse Smoky Black
  • 130 gram sukker
  • 110 gram glukose
  • Termometer
  • Form til karameller

Sådan gør du

  1. Hak chokoladen.
  2. Fløde, sukker og glukose bringes til kogepunktet.
  3. Skru ned for varmen og kom chokoladen i.
  4. Lad massen småkoge ved middel varme til den år 120 grader.
  5. Lad karamelmassen køle ned til omkring 100 grader og rør whisky i.

  6. Hæld karamellen i en lille firkantet form foret med let olieret bagepapir.
  7. Lad køle til næste dag.
  8. Skær karamellen ud i mundrette bidder og pak dem pænt ind i cellofan.

Tip til at lave perfekte karameller

  1. Brug et termometer til at få dine karameller i den rette konsistens.
  2. Brug en tykbundet kasserolle, så massen ikke brænder på.
  3. Brug glukosesukker/sirup, som gør, at karameller bliver glatte og mere elastiske.

Temperaturen er det vigtigste, når du laver karameller, derfor er et termometer vigtigt at bruge. Her kan du se, hvordan massen ca. bliver ved de forskellige temperaturer.

  • 122-125 grader = karamelmassen blød
  • 140-145 grader = karamelmassen sej/”chewie”
  • 155-160 grader = karamelmassen fast

Det næste du skal være opmærksom på er, at din sukkermasse for alt i verden ikke må brænde – blot det mindste, så kan den brændte smag faktisk sætte sig i hele massen, og så er den ødelagt. Derfor skal du gå langsomt til værks og være tålmodig. Drik evt. en whisky undervejs – det hjælper lidt 😉

Det sidste er brugen af glukose, som er lavet af druesukker, dektrose og kulhydrat. Det er sødere end vores normale “bordsukker”. Glukose er en meget almindelig form for sukker og udgør sammen med fruktose (frugtsukker), sukrose/saccarose (bordsukker) de mest almindelige. Det bruges ofte i dessert og lignende, da det er mindre sødmefuldt og ved fx karameller, bliver de mere glatte.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

3 Comments

  1. Pingback: Varm Highland Park chokolade med vaniljefløde & saltkaramel

  2. Jette Sauerberg Reply

    Hej Mads

    Jeg har fulgt dig siden du var med hos Gastromændene og jeg holder meget af dine posts, men nu er der altså kommet alt for mange reklamer på dit site. Der er næsten flere reklamer, end der er posts, og det gider jeg bare ikke – så ærgerligt nok – men farvel og tak for denne gang.

    • Kære Jette – Du har været en trofast, og loyal følger og fulgte mig endda på min nye solorejse – tak for det. Jeg tror du taler på manges vegne, og det har jeg lyttet til. Derfor er alle annoncer fra dags dato nu fjernet fra bloggen.

      Rigtig god søndag 🙂

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift