Cottage pie er søsteropskriften til shepherds pie, som laves med hakket lammekød i stedet for hakket oksekød, som bruges, når det er cottage pie. Ellers er det stort set samme opskrift. For at lave den bedste cottage pie, så kræver det dybde og nogle små tips, som du finder i denne skønne opskrift. Rigtig god fornøjelse. 

Lavet i samarbejde med Andrupvin.dk

Gå til opskrift

For at retten får den dybde, som jeg mener, den fortjener, så bør den indeholde ret store mængder Worcestershiresauce eller engelsk sauce, HP-sauce og så en omgang whiskey, og da retten er fra Irland, så kunne du passende vælge en irsk whiskey. Derudover så gør det bestemt intet, at den fond, du bruger, enten er hjemmelavet eller den bedste, du kan opdrive.

Opskrift på cottage pie
Kanten er det bedste på en ret som denne
Opskrift på cottage pie

Opskrift på cottage pie

Ret: Aftensmad
Køkken: Engelsk
Keyword: Cottage Pie, Shepherds Pie
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time 10 minutter
Forfatter: Familiefaren

Cottage pie minder meget om shepherds pie, hvor denne udgave har oksekød og ikke lammekød – den laves med et gratineret låg af kartoffelmos.

Udskriv

Ingredienser

Cottage Pie

  • 500 gram økologisk hakket oksekød ca. 10% fedt
  • 1 spsk. olivenolie til stegning
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk. gulerødder
  • 2 stk. løg
  • 2 store spsk. tomatpuré
  • 4 stk. laurbærblade
  • 3 dl god oksefond
  • ½ flaske Worcestershiresauce
  • 2 spsk. HP-sauce
  • 3 cl whiskey – fx Highland Park
  • 2 kviste timian
  • 100 gram revet irsk Cheddar
  • Salt og friskkværnet peber

Kartoffelmos

  • Ingredienser:
  • 500 gram kartofler
  • 50 gram smør
  • 1 dl sødmælk
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Cottage pie

  1. Varm en gryde eller sauterpande op med olie og svits kødet i 5 minutter eller til det er brunet godt af.
  2. Hak alle grøntsager i mindre stykker og svits dem i yderligere 5 minutter.
  3. Tilsæt tomatpuré og gør plads i bunden af gryden så det kan brænde godt af.
  4. Rør det godt sammen.
  5. Tilsæt Worcestershiresauce, HP-sauce, whiskey, fond og timiankvistene.
  6. Lad det nu simre i mindst en time – jo længere jo bedre faktisk.
  7. Når det har simret færdig, så hælder du det hele i et ildfast fad og fordeler mosen over.
  8. Sæt det hele i ovnen i 40 min ved 180 grader varmluft.
  9. Efter 30 min tilsætter du osten og lader det gratinere de sidste 10 min.

Kartoffelmos

  1. Kog kartoflerne uden salt i 15 min, de må ikke koge ud.
  2. Varm mælken op og tilsæt den sammen med smør.
  3. Brug gerne en moser eller en presser – ikke en elpisker, det gør mosen tung, og luften bliver slået ud af den.

  4. Smag til med salt og peber.

Hvad kan du drikke til cottage pie?

Du kan med fordel drikke en god rødvin, og finder du en kraftkarl som denne fra Tim Smith Bugalugs Shiraz 2020, så har du et godt match. Prisen er 169,95 kr. -v/ 6 stk. 149 kr.

Tim Smith laver nemlig en rigtig god Shiraz og har gjort det i mange år. Stilen er ikke den bombastiske, oversøiske power-Shiraz, som du sikkert har smagt mange gange – Tim Smith har en helt anden og lidt atypisk stil, når det kommer til vin fra den populære Barossa Valley. I næsen er der ganske vist dybe noter af mørk, intens frugt som brombær, modne kisebær, viol, læder, røg og peber – men i munden er den tæt på elegant, hvor du bestemt fornemmer masser af frugtsødme, men det holdes i flot balance af tanniner og en fin afsluttende syre – flot vin, som er et must for alle Shiraz-fans. 

Opskrift på cottage pie
Fyldig og god vin til en hyggeret som denne

Netop til en ret som cottage pie, hvor der er så meget dybde og intensitet i og smag af både Worcestershiresauce eller engelsk sauce og HP-sauce, så skal det være en vin, som har nogle brede skuldre, men som samtidig ikke må overtage styringen fra retten – det formår Tim Smiths Bugalugs at sikre.

Opskrift på cottage pie
Det her er “comfort-food”, når det er bedst

Hvis du vil have mere inspiration til retter, som er i kategorien “comfort-food”, så er “Brændende Kærlighed” helt perfekt og en utrolig skøn ret. Ellers så er denne opskrift på “Farserede porrer” også fremragende.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Write A Comment

Vurdér opskrift