Som barn fik vi ofte farserede porrer, og jeg var underligt nok ret vild med det. Jeg husker tydeligt, at så længe jeg kunne skære porren over, uden at den “trævlede”, så kunne jeg vildt godt lide det. Min Far stegte dem på panden og sikkert i margarine, hvilket var måden, man gjorde det på dengang. De kan også laves i ovnen, hvor det så godt nok mere er indbagt porrer. Lige meget hvad er det en klassisk dansk spise, som jeg gerne deler min Fars opskrift på – håber du synes om den.
Jeg har fået hjælp til valg af vinen fra Jysk Vin, som har fundet et overraskende valg. Nok ikke den jeg havde sat dertil – men igen må jeg erkende, at udtrykket “dont judge until you try it” er gældende her. Du finder bud på rødvin længere nede i indlægget – god fornøjelse!
Opskrift på klassiske farserede porrer
Her får du en opskrift på klassiske farserede porrer, som min gamle l Far lavede dem. Der er både opskrift til panden og til at lave dem i ovnen.
Ingredienser
Porrer
- 2 stk. porrer
- 3 sammenpiskede æg
- 150 gram rasp
- 2 spsk. smør
- 2 spsk. olie
Fars
- 500 gram hakket svinekød
- 2 stk. æg
- 1 mellemstort løg
- ½ dl havregryn
- Ca. 8 gram salt
- Masser af friskkværnet peber
Sådan gør du
-
Hak eller riv løget meget fint – eller kør det på en hurtighakker.
-
Rør farsen godt sammen med alle ingredienser.
-
Lad farsen trække i 30 min.
-
Rul en lille “prøvedelle” og steg den og juster smagen efter behov.
-
Rengør porrerne grundigt og vær sikker på al jord er væk.
-
Skær porrerne ud så de er lige lange, de skal være ca. 8-10 cm.
-
Det er vigtigt, at farsen kan dække dem totalt.
-
Pak porrerne ind i farsen og så skal du igang med at "dobbelt-dippe".
-
Først ruller du porrerne i rasp, så i æg og så i rasp igen – sørg for at bruge rigeligt.
-
Varm en pande op med olie og smør.
-
Læg nu porrerne på panden og fortsæt indtil du har alle sammen side om side.
-
Steg dem nu på alle sider – det tager omkring 8-10 min på hver side, så du skal nok regne med 35-40 min.
-
Herefter er du klar.
-
Hvis du vil lave dem i ovnen, skal du give dem 45 min ved 190 grader varmluft.
Hvad drikker man til farseret porre?
Du tænker nok øl, ikke? Den er også helt i orden. I mit barndomshjem drak vi ikke så meget alkohol og slet ikke rødvin til farseret porre. Igen må jeg sige, at jeg stadigvæk har lidt at lære omkring vin og mad. Jeg havde nemlig aldrig tænkt, at en Spätburgunder ville passe hertil, men det gør den.
Jysk Vin har denne lækkerbisken, som er en fryd for både gane og næse. Jeg er selv helt vild med Spätburgunder og Pinot Noir for den sags skyld, de er begge noget af det bedste, jeg ved. De er først og fremmest utrolig nemme at drikke, og her kan alle være med. I næsen er denne frisk og elegant og dufter af kirsebær, jordbær og lidt diskret skovbund. Den er i flot balance og én af dem, jeg kommer til at synke for hurtigt. I en blindsmagning havde jeg nok gættet Pinot Noir, hvilket den minder meget om – men Spindler-Lindenhof Spätburgunder er alligevel helt sin egen.
Hvis du tager en kasse med 6 stk. er prisen 109 kr., ellers er det 125 kr. stk. Den fortjener 5 flotte stjerner for dens elegante og charmerende udtryk.
Tilbage er der vist bare at sige – velbekom, håber det har givet inspiration til en herlig dansk klassiker.