Om det er gammeldags eller ej, ved jeg faktisk ikke, men jeg ved, at jeg fik det for 30 år siden, så lidt gammeldags er det vel. Min far lavede ofte klassisk dansk mad, og koteletter i fad med paprika, lækre friske svinekoteletter fra slagteren og naturligvis masser af piskefløde var én af retterne. Det blev sat i ovnen, hvorefter den skønneste duft bredte sig i vores lille hus – jeg elskede det! Her får du mit bedste bud på min Fars opskrift…
Koteletter i fad er en ret, som passer perfekt til denne årstid, det er total hyggemad og fyldt med smag. Jeg har set nogle opskrifter, hvor der også er pølser i, men det gjorde min far ikke, så det springer vi over. Vinen dertil er fra Jysk Vin og en lækker Pinot Noir, som kom helt bag på mig. Faktisk var min første tanke, at den var alt for letbenet og elegant, men jeg tog fejl, det vender vi tilbage til!
Opskrift på gammeldags koteletter i fad som min far lavede det…
Hermed opskrift på gammeldags svinekoteletter i fad med af bacon, champignon, løg, fløde og creme fraiche. Samt bud på en lækker rødvin som passer dertil.
Ingredienser
- 2 stk. koteletter pr. person
- 4 stk. store løg
- 300 gram bacon
- 400 gram champignon
- 2 dåser hakkede tomater
- 100 gram tomatpuré
- 3 spsk. røget paprika
- 2 spsk. sød paprika
- 1 tsk. tabasco
- 1 tsk. flydende chili kan undlades
- 250 ml. piskefløde
- 250 ml. creme fraiche 18 %
- Salt og friskkværnet peber
- 1 bundt kruspersille
Sådan gør du
-
Varm en pande op og steg dit bacon til det er gyldent og sprødt.
-
Sæt det til side, gem panden.
-
Skær løget i skiver og rengør champignon og skær dem ud.
-
På samme pande svitser du løgene i 15 min.
-
Hvis du har en pande mere, så gør du det samme med champignon i 15 min.
-
Herefter samler du det hele på samme pande.
-
Tilsæt alt paprika og herefter tomatpuré, som du brænder godt af.
-
Tilsæt tabasco og chili og lade det hele koge sammen et par minutter.
-
Smag til med salt og peber.
-
Nu er det muligt, du lige skal skifte til en gryde, hvis din pande ikke er stor nok.
-
Tilsæt hakkede tomater, fløde og creme fraiche,
-
Find et ildfast fad og læg hele molevitten i sammen med koteletterne.
-
Tænd ovnen på 180 grader og giv det ca. 45 minutter.
-
Server ris dertil og rigeligt med hakket persille.
Der er ofte et godt udvalg af glad gris i min lokale Rema 1000, hvilket jeg synes, de skal have ros for. Jeg kan dog undre mig over, at der i min nærmeste Meny næsten ikke er noget økogris, det er synd og skam.
Hemmeligheden her er faktisk, at du steger løg og champignon hver for sig. Det er nemlig svært at få det stegt ordentligt sammen, dertil kommer naturligvis rigeligt paprika, faktisk mere end du tror!
Hvad drikker man til koteletter i fad?
Godt spørgsmål – jeg ville nok aldrig have tænkt Pinot Noir, men igen må jeg erkende, at jeg har meget at lære om vin. Heldigvis har de gode gutter fra Jysk Vin fundet et rigtig lækkert bud. Vi skal til California for at finde Murphy-Goode, som er 100 % Pinot Noir. Den har en skøn duft af jordbær, hindbær og “klassisk Pinot Noir-præg”, hvor det hele sluttes af med hint af skovbund og eg. Den er utrolig let drikkelig og helt “straight forward”. Det bedste er prisen – 99 kr. stk., hvis du tager 12 stk. Grunden til den fungerer her er, at den har lidt mere dybde og krop, og dermed står den godt til denne fyldige ret. Denne vin ender på 6 flotte stjerner – ikke mindst pga. af den lave pris – godt gået!
Så mangler vi sådan set bare hovedattraktionen, som er koteletter i fad, som min far lavede det – dog ved jeg ikke helt om min gamle far puttede persille på, men det gør jeg. Den her er til dig, far!
Håber det har givet inspiration til en rigtig lækker ret…
2 Comments
Det lyder som en lækker opskrift, som jeg bestemt skal prøve!
skal koteletterne slet ikke svites af inden de kommer op i fadet?
Hej Morten,
Tak for rosen! Nej det behøver man faktisk ikke og den stegeskorpe du opnår forsvinder lidt i ovnen alligevel 🙂