Lam hører kun påsken til, ikke? Nej slet ikke, faktisk er det ifølge fåreavlere fra Wales og Irland den sæson, hvor det er mindst korrekt at spise lam. Sådan lærte jeg det i hvert fald for mange år siden. Denne opskrift er på langtidsstegt lam, som er fyldt med friske krydderurter, citron og hvidløg.
Lam er, hvis du spørger mig, en direkte gudespise! Det er helt fantastisk. Jeg henter lam fra Birkemosegaard, som ligger i Havneby tæt på mit sommerhus. De har været økologiske siden 1968, og ja, det koster en kende mere at købe økologisk, men omvendt så er det også utrolig lækkert og sidst men bestemt ikke mindst, så er det med fokus på dyrevelfærd.
Læs også: Pizza bianco på grill med elg, pesto, løg, rucola og parmesan
Ingredienser
Langtidssteg lam
- 1 stk. lammeslag eller bov på ca. 900-1000 gram
- 1 bundt kruspersille
- 10 kviste rosmarin
- 6 fed hvidløg
- 2 spsk. jomfruolivenolie
- Skallen af ½ citron
- Salt og friskkværnet peber
- Kødsnor til at lukke lammet med
Tilbehør
- 5-6 spsk. jomfruolivenolie
- 1 stk. squash
- 3 stk. rødløg med top
- 5 stk. forårsløg
- 500 gram Piementos de Padron
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Langtidssteg lam
-
Hak persillen, pres hvidløget, riv skallen på citronen og bland det hele med olien.
-
Tilsæt salt og friskkværnet peber.
-
Gnid det nu grundigt ind i kødet.
-
I midten af kødet lægger du rosmarinkvistene.
-
Rul lammet sammen og bind det grundigt sammen.
-
Tænd nu grillen på 100-110 grader.
-
Sæt det på rotisseri – hvis du ikke har det, så indirekte varme.
-
Nu skal det have op til 7 timer – lidt afhængig af mængden af fedt på lammet.
-
Kernetemperaturen skal være ca. 62 grader, så er det færdigt.
-
Skær det ud og server det sammen med grøntsagerne.
Tilbehør
-
Skær squashen i tynde strimler.
-
Pil rødløget og halver det.
-
Rens forårsløget.
-
Vend grøntsagerne i ca. 1 spsk. olivenolie.
-
Tilsæt salt og friskkværnet peber.
-
Når der er ca. 15 min tilbage af lammets stegetid, så steger du grøntsagerne.
-
De skal have direkte varme og ca. 5-6 minutter.
-
Imens steger du pimentos, hvis du har et sideblus så brug det.
-
Varm 4-5 spsk. olivenolie op og steg dem deri.
-
De skal have høj varme og “punktere” fuldstændig.
Grøntsager i sæson
Listen viser overblik over grøntsager og hvornår de er i sæson. Læg mærke til, at der både er tilgængelighed og højsæson.
Tomatsalaten er lavet med friske tomater, som er marineret i jomfruolivenolie, citron og hvidløg. Det skal trække omkring en times tid, så det hele finder hinanden.
Håber du synes om retten, og hvis du vil have flere grillopskrifter, så er der opskrift på “Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce” og Opskrift på grillet fisk og skaldyr – god fornøjelse.