Gå til opskrift

Annonce: Wagyu kød er det ultimative stykke kød, som giver en meget intens og smagsrig oplevelse. Det skyldes den særlig fedtmarmorering, som kødet indeholder. WagyuPusher tilbyder wagyu i forskellige udskæringer fra forskellige lande – Uruguay, Australien og Danmark i forskellige prisklasser og størrelser. Jeg har modtaget og smagt deres ribeye og deres striploin fra Australien.

Hvad er Wagyu?

Wagyu er den japanske betegnelse for “japansk kvæg”. Der findes fire racer i Japan – Kuroge Washu, Mukaku Washu, Akage Washu og Nihon Tankaku Washu. Det kan løst oversættes fra “wa” som betyder “japansk stil” og “gyu”, som betyder kvæg eller okse. Så oversat “japansk okse eller kvæg”.

Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce
Et “lille” stykke kød fra Danmarks Kødpusher – Wagyupusher…

Nu er det lidt Google translate og tolkning, så en japaner ville nok grine af denne oversættelse, men i store træk er det betydningen. Wagyu stammer fra Japan og i mange generationer, har japanerne forfinet deres kvæg og sat som mål, at de vil skabe den ypperste smagsoplevelse, når det kommer til kød. Netop dette kvæg er utrolig forkælet, og rygterne siger, at den både står på massage og klassisk musik under opvæksten, om det er sandt ved jeg dog ikke helt.

Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce
Se på fedtkanten – det er netop det som kendetegner wagyu…

Hvad er Kobe kød?

Du har sikkert hørt betegnelse “Kobe kød” og sikkert også brugt i flæng om netop wagyu. Alt wagyu er dog ikke Kobe kød, det skal nemlig komme fra et bestemt område i Japan, for netop at være Kobe kød. Det skal være fra “Hyōgo-præfekturet” hvor byen Kobe ligger. Det er lidt samme princip som, at mousserende vin også til tider fejlagtigt kaldes “Champagne”, selv om det ikke kommer fra Champagne.

Wagyu kød fra Danmark

“Dansk Kobe kød” findes naturligvis ikke, så hvis du har set det på en restaurant, så er det falsk reklame, hvis det kommer fra Danmark, så er det “wagyu”. Det betyder bestemt ikke, at det ikke kan være utrolig lækkert og velsmagende. Det kan være noget af det møreste og lækreste kød, der findes. Én af fordelene ved dansk wagyu kød er, at det ofte fås ferskt og ikke frosset, som er nødvendigt, hvis det skal fragtes fra Japan eller Australien. Derudover er der også det klimamæssige aspekt, hvor der naturligvis trods alt er mindre Co2 udledning ved at købe dansk. WaguyPusher har flere danske udskæringer til fornuftige penge.

Marbling Score (MBS)

En marbling score er et redskab, der udelukkende hører til wagyu kød, og det bestemmer kvaliteten på dit wagyu kød. Den fortæller hvor meget fedtmarmorering der er i kødet. Jo højere score den har jo mere af det “hvide fedt” er der. Reelt hedder det, at en højere score betyder højere kvalitet – dog handler det også om din smag. Nogen holder meget af, at der er maksimalt fedt, imens andre, herunder også mig selv, holder mere af, en lavere score. Til sidst er det vigtigt at nævnes, at wagyu kød i 9 ud af 10 tilfælde altid er af højt kvalitet.

Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce
Striploin fra Australien
Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce

Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce

Ret: Aftensmad, Grill
Køkken: dansk
Keyword: Grill, Kød på grill, Ribeye, Steak
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Familiefaren

Wagyu er den japanske betegnelse for "japansk kvæg" – i artikelen kan du læse om "wagyu" og "kobe" kød samt læse om tilbehør til det lækre kød.

Udskriv

Ingredienser

Ribeye

  • 1 stykke ribeye a ca. 1 kg fra Wagyu Pusher
  • Salt og friskkværnet peber
  • 2 stk. fed hvidløg
  • 1 kvist rosmarin

Grillede grøntsager

  • 2 stk. squash
  • 2 stk. gul peber
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt og friskkværnet peber

Romesco sauce

Sådan gør du

Ribeye

  1. Lad kødet temperere 30 min før du skal i gang.
  2. Læg en drypbakke på plads, kødet smider en del fedt.
  3. Varm grillen op til maksimal varme i den ene side og lav varme i den anden side.
  4. Hvis du bruger kul, så samme princip, men lav plads til både direkte og indirekte varm.
  5. Giv kødet salt.
  6. Læg det på grillen og steg det ved høj varme i 1-2 minutter på begge sider.
  7. Det skal gerne få lidt “searmarks”.
  8. Hvis du bruger gas, så lægger du nu kødet ud på den side med lav varme.
  9. Hvis du bruger gul, så lægger du kødet på indirekte varme.
  10. Sæt et stegetermomter i – når det rammer 52 grader, så tager du det af.
  11. Pak nu kødet ind i stanniol med knust hvidløg og rosmarin.

  12. Lad det trække 15 min.

Grillede grøntsager

  1. Skær grøntsagerne ud.
  2. Vend dem i olie, salt og peber.
  3. Imens kødet trækker, griller du grøntsagerne på alle sider.

  4. Server dem med kødet.

Romesco sauce

Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce
Grillede grøntsager…
Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce
Udskæring…

Et godt stykke kød kræver naturligvis en god kniv. Jeg har modtaget hele knivsættet fra Qknives drengene, som jeg holder utrolig meget af. De to unge knægte er iværksættere i bedste Jesper Buch stil. Du kan se deres knivsæt i Damaskus stål på deres hjemmeside.

Hvad drikker man til wagyu ribeye

Du drikker lige præcis det, du har lyst til, men et godt bud er Pinot Noir og gerne oversøisk. Et område jeg holder meget af er Russian River Valley, som ligger i “wine country” ud fra Sonoma Coast. “Hook & Ladder” laver Pinot Noir og har gjort det i adskillige årtier, så de ved, hvad de laver. Selv om området får meget sol, så sker der det, at Stillehavets havstrømme køler druerne ned, så de får et udtryk, som minder om det, du muligvis kender fra Bourgogne.

Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce

Det giver en elegant og flot vin, som har duft af modne jordbær, kirsebær og en let krydret næse. I munden er den “smooth”, og smagen af jordbær går igen. Hvis jeg fik den blindt, ville jeg gætte på Bourgogne og faktisk i den dyre ende. Det er et godt eksempel på, at Pinot Noir fra dette område er fantastisk. Lige nu er der “sommerpris”, så ved køb af 6 stk. koster de 129 kr. – hit it 🤘

Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce
Rigeligt til fire personer – det vil jeg garantere…
Wagyu Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce
Velbekomme…

Håber det giver inspiration til en god sommeraften med grillet ribeye, grøntsager og romesco sauce.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift