Denne artikel indeholder reklamelinks
Det er officielt sommer, og det betyder grill. Ofte ender jeg med det “sædvanlige” – bøffer og pølser på grillen, men her på det seneste er jeg begyndt at grille mere fisk. Årsagen er, at det er vildt lækkert, sundt, nemt og ikke mindst bedre for miljøet. Jeg har i denne opskrift grillet laksesteaks, hele jomfruhummere og kulmule. Det er utroligt nemt, og så længe du ikke giver det for længe, så kan det faktisk ikke gå galt…
Kystfisken har leveret disse fisk næsten til min dør, jeg bor nemlig i Storvorde og, lige nu leverer de til nabobyen Klarup, hvor jeg ofte kommer. Så jeg svinger blot forbi, når de er klar til levering. Det er nemt og fungerer rigtig godt. Jeg har efterhånden smagt en stor del af deres udvalg og har fået jomfruhummerhaler fra dem tidligere. De blev til “scampi fritti“, som jeg lavede med verdens lækreste tatarsauce til. Den kan du også sagtens lave til denne opskrift. Ellers fungerer en kold kartoffelsalat også.
Find alt det lækreste fisk hos Kystfisken.
Knivene jeg bruger er fra Qknives, som jeg har brugt og testet i ret mange år. Det er to friske gutter fra min hjemby, Mathias og Mike står bag Qknives, og de sælger kvalitet knive til gode penge. Du kan læse test af knivene fra Qknives her.
Ingredienser
Grillet fisk
- 600 gram laks
- 600 gram kulmulefilet
- 12 stk. hele jomfruhummere
- 1 stk. grøn peberfrugt
- 1 stk. rød peberfrugt
- ½ stk. squash
- 1 stk. helt groft brød jeg købte et
Aioli
- 1 omgang hjemmelavet mayonnaise
- 1 stk. hel fed revet hvidløg
Sådan gør du
Grillet fisk
-
10 min inden du skal i gang, salter du laksen og kulmulen let.
-
Lad dem trække.
-
Varm grillen op til 200 grader, hvis du bruger kul, så tilføjer du ca. 20 kul i en grillstarter.
-
Hvis du har en grillplade, som jeg bruger, er den perfekt til grøntsagerne.
-
Læg den på imens grillen varmer op.
-
Imens grillen varmer op skærer du peberfrugterne og squashen.
-
Vend dem i lidt olivenolie og giv dem lidt salt og peber.
-
Start med grøntsagerne, de kan godt tåle lidt længere end fisken.
-
Læg brødet på også, gerne hvis du har en rist til brød, så det ikke branker.
-
Giv laksen og kulmulen lidt olie imens du venter.
-
5 min efter lægger du laks og kulmule på med skindsiden nedad.
-
5 min efter lægger du jomfruhummerne på.
-
5 min efter er både fisk, jomfruhummer og grøntsager klar.
-
Server med friskhakket persille og masser af kølig hvidvin.
Aioli
-
Følg instruksen på videoen.
-
Tilsæt revet hvidløg.
-
Bland det hele grundigt sammen.
-
Lad det trække indtil du skal spise.
I videoen kan du se, hvordan du kan lave en mayonnaise på ca. 10 sekunder. Hvis du vil have den tykkere end på videoen, så øger du blot olien med ½-1 dl. Herefter kan du smage den til med fx revet hvidløg. Hvis du gerne vil have den røget eller stærk, så tilføjer du fx røget paprika eller chili.
Find alt det lækreste fisk hos Kystfisken.
Grillen blev fyldt med laks, kulmulefilet og hele jomfruhummere, dertil lavede jeg en aioli og grillede peberfrugter, squash og groft brød. Det er vildt nemt at lave og bliver lidt “dig-in ala Jamie Oliver”, hvor det hele serveres på et stort skærebræt. Det er måske ikke så Corona-venligt, men hvis du spritter af inden, så er jeg sikker på, det nok skal gå.
Hvad drikker man til skaldyr?
Der kan næsten kun være ét svar ikke? Hvidvin! Jeg valgte to forskellige til denne omgang grillet fisk og jomfruhummere. De er meget forskellige, så der er en for dig, som er til hvidvin lagret på ståltanke og en til dig, som er til hvidvin lagret på fad. Den første er Los Amantes på 100 % Albarino. Den kommer fra et område, som jeg personligt holder utroligt meget af nemlig Galicien i Spanien. Denne vin er lidt af et scoop – prisen er sølle 74,95 kr., hvis du køber 6 stk. – men den kunne snildt forklæde sig som en Riesling til en langt højere pris. I næsen har den citrus, æble og melon. Smagen er sødmefuld og med en fin syre, som giver en flot hvidvin, der er helt perfekt til fisk og skalddyr.
Hvis du er mere til en cremet og fed hvidvin, så kunne “Hook Ladder” være noget for dig. Den kommer fra Russian River, hvor rigtig mange af de store amerikanske Chardonnays kommer fra. Den har i modsætning til Los Amantes mere fylde og intensitet. For nogle er det “heaven”. Den gennemgår det, som hedder “malolaktisk gæring”, hvor syren omdannes til mælkesyre og giver mere dybde. Den lagres endda på gærresterne, som kaldes “sur lie”, hvilket giver endnu mere intensitet.
I næsen har den vanilje, “smør”, citrus og duft af modne æbler. I munden er den cremet og fyldig. Den har (heldigvis) også syre, ellers ville den nemlig ikke være i balance, men det har den, og det sikrer en friskhed, som skaber en utrolig flot Chardonnay. Prisen er 149 kr., hvis du køber 6 stk.
Håber det giver inspiration til en lækker weekend-ret med grillet fisk og skaldyr…
1 Comment
Ekstrem nem og velsmagende opskrift hvor der både er almindelig fisk og skaldyr i samme ret. Jeg er kæmpe fan!