Det er den tid på året, hvor svampene begynder at vrimle frem i de danske skove. Nogen har særlig steder, hvor de henter flere kilo hjem. Det er naturligvis hemmeligt. Én af de mest luksuriøse svampe er for mig kantarellen. Det smager guddommeligt og fakta er, at det næsten ikke kan fejle. Jeg har lavet en hurtig og nem opskrift til dig, hvor der både er salt, syre og fedme i – perfekt balance og så får du verdens bedste lille toast – god til en frokost snack!
Ingredienser
- 250 gram kantareller
- 2 fed hvidløg
- 30 gram smør
- 1,5 dl flød
- 3 kviste frisk timian
- 1 lille håndfuld persille
- 1 stykke fransk brød efter eget valg
- Saften af ca en kvart citron
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
-
Rens kantereller med en pensel – brug kun meget lidt vand. Se i afsnittet om rengøring.
-
Varm en pande op med smør og lad det bruse af.
-
Hak hvidløget og steg det med timian og kantarellerne i 5 min til de er sprøde.
-
Tilsæt fløden til sidst og lad det varme igennem i et par minutter.
-
Imens rister du brødet.
-
Smag til med salt, peber og citron.
-
Der er masser af fedme, så syren fra citron skaber god balance.
-
Hak persillen og drys det over.
Rengøring af kantareller
Nogle steder vil du kunne læse, at der absolut ikke må bruges vand, andre steder anbefales det at de kommer i vand bad over flere gange – forvirret? Forståeligt. Fakta er, at jo mere vand du bruger jo mere smag kan du i teorien fjerne, og så er der en risiko for, at de bliver udvandet og reelt damet i stedet for stegt – derfor:
- Skær det nederste af stokken.
- Rens så meget af jorden af med en pensel.
- Brug så lidt vand som muligt, hvis du døjer med at få jorden af.
Det er faktisk overraskende så lidt du skal bruge for at lave en verdenklasse snack. Det eneste dyre på billedet er faktisk kantarellerne, men hvis du er snild og kender til steder i skoven, hvor svampenes ukronede konge vokser, så er det en billig og luksuriøs snack.
Hvad drikker man til kantareller?
Når jeg laver en ret med smør og fløde, så forsøger jeg altid at finde en vin med noget syre og “modspil” eller bliver det for tungt. En oversøisk Shiraz eller Carbernet Sauvignon ville fx være for meget her. Jeg har valgt denne Jardín Rojo, som er lavet på tempranillo og fra Rioja. Den har rigtig meget syre og nogle gode tanniner, som står godt til den fede ret. I næsen har den noter af lakrids, røde bær og et strejf af timian. I munden er det frisk og meget stringent. Den er fra 2018 så det er en ung vin, men til denne ret passer den godt.
Velbekomme – håber det har givet inspiration til en god frokost…