Opskrift på perfekt langtidsstegt and til Mortens Aften
And Brun Sovs Hovedret Julemad Sovs

Opskrift på perfekt langtidsstegt and til Mortens Aften

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gå til opskrift

Vi skriver november nu og snart kommer december. Det betyder for mange, at den lækre julemad kommer på bordet. Èn af hovedpersonerne er uden tvivl juleanden, som ender med at blive højdepunktet, som den perfekte andesteg. Jeg har selv stået for stegning af anden i mange år. Jeg laver den i ovnen og det bliver langtidsstegning. Der findes vildt mange muligheder og tilberednings former, men for at det ikke kører skævt for dig, har jeg lavet en skudsikker opskrift, der virker hver gang. Den fungerer naturligvis både til Mortens Aften og til juleaften – velbekomme!

Historien om “Mortens Aften”

Ja egentlig burde det være gåsesteg vi spiser på Mortens Aften, da det faktisk var gæs der skræppede op og afslørede ham tilbage i 371. Historien som vist er sand handler om Sankt Morten der blev udnævnt til Biskop i år 371. Men af ydmyghed var det ikke Mortens ønske, så han gemte sig i en gåsesti for at undgå denne udnævnelse. Men gæs er jo ikke kendte for at være stille, så de afslørede ham og Morten blev dermed Biskop. Dengang havde kirken meget magt, så Morten mente, at gæssene skulle straffes én gang om året for at have forrådt ham og dermed skulle man spise gås. I dag er det dog blevet mere til andesteg, hvilket muligvis skyldes prisen og størrelsen på en gås i forhold til en and.

Glædelig Mortens Aften eller Glædelig jul…

Opskrift på brun sovs – den til Mortens Aften og til jul!

Ret: Julemad, Tilbehør
Køkken: dansk
Keyword: Andesovs, Brun sovs, Opbagt sovs, Reduceret sovs
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 40 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 4 personer
Forfatter: Familiefaren

Her får du en opskrift på den skønne andesovs som fungerer til Mortens Aften og til juleaften. Der er både opbagning og nedkogning – velbekomme!

Udskriv

Ingredienser

Sovs

  • Indmad fra anden eller 4 kyllingelår og vinger
  • 3 tsk. gulerødder
  • 3 tsk. løg
  • 1 kvart knoldselleri
  • 5 tsk. laurbær blade
  • 1 tsk. stjerne anis
  • 10 tsk. peberkorn
  • 1 tsk. kvist rosmarin
  • 1 tsk røgsalt
  • 2 store glas rødvin og 1 til dig selv
  • 1 liter vand
  • 1 spsk ribsgele
  • 1 tsk soya
  • 1 1/4 liter fløde
  • Salt og peber

Sovs opbagning

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. mel

Sovs reducering

  • 3 spsk honning
  • 3 spsk soja

Sådan gør du

Sovs

  1. Start med at tænde ovnen på 200 grader varmluft.

  2. Skær grøntsagerne ud i mindre stykker – her må du gerne sjuske. Du behøver ikke fjerne skrællen fra løget, det giver farve til sovsen.

  3. Ovnen er tændt, så du lægger det hele (minus vin og vand) i en bradepande og sætter det ind i 5-7 minutter.

  4. Det hele skal brunes godt af. Når det er det, tilsætter du vin og vand.

  5. Lad det nu hygge sig i ca. 45 minutter.

  6. Si sovsen så du fjerner indmad, krydderurter og grøntsager.
  7. Fjern fedtet – hvis du har god tid, så stil det på køl så er det utrolig nemt. Ellers kan du “skumme” det, hvor du med en sker fjerner det øverste lag fedt. Nu er du klar.
  8. Nu kan du gå to veje – du kan enten lave en opbagning eller nedkogning. Her har du også muligheden for at stoppe og frysen sovsen ned og gennem den til senere!

Opbagning

  1. Hvis du vælger denne vej så smelter du to spsk smør med to spsk mel og rører det godt sammen. Nu tilsætter du andeskyen lidt efter lidt og lader det tykne.
  2. Tilsæt fløden og evt. kulør hvis du ikke føler den er mørk nok.
  3. Smag sovsen til med ribsgele som giver sødme, soja som giver dybde og naturligvis salt og peber.

Sovs reducering

  1. Varm honning og soja op på en pande ved lav varm og lad det smelte sammen. Det kaldes en gastrik og giver dybde i sovsen. Tilsæt så andeskyen og det lad koge godt sammen.
  2. Tilsæt fløde og smag til på samme måde som ved opbagningen.
Masser af lækkerier til anden…

Reelt kunne du godt undlade at stege det først, da det bliver varmet igennem i anden, men jeg synes det er lækkert, at æble, løg og svesker lige finder hinanden sammen med timianen.

Den blev pæn saftig…
Indmaden fra anden…

Der kommer også opskrifter på brunede kartofler og to versioner af rødkålen inden længe. Håber du har fundet inspiration og er kommet vel igennem nogle af disse skønne højtider – Glædelig Mortens Aften og Glædelig Jul…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...