“Hovedpersonen” til højtider som Mortens Aften og jul må vel være anden. Men lige efter kommer det elskede brune guld, hele Danmarks darling – den lækre, brune andesovs. Som barn elskede jeg det – den lækre fede smag fra al den saft og kraft anden har smidt af sig blandet med en skøn piskefløde! Det var heaven! Her får du en opskrift på en sovs, som du kan bruge eller fryse ned, så det hele er noget nemmere når du rammer højtiden – velbekomme!
Jeg lærte faktisk at lave bearnaisesauce, før jeg lærte at lave en brun sovs. Det med at lave en opbagning kom meget sent til mig. Det er lidt underligt faktisk for både min far og mor lavede meget mad i mit hjem, så muligheden for at lære at lave mad var der bestemt. I denne opskrift er der to veje du kan vælge at gå – du kan lave en opbagning på smør og mel, eller du kan reducere og koge din sovs ind. Om du er til det ene eller det andet er lidt smag og behag.
Opskrift på brun sovs – den til Mortens Aften og til jul!
Her får du en nem og skudsikker opskrift på en skøn brun sovs – enten opbagt eller reduceret.
Ingredienser
SOVS
- Indmad fra en and eller 7-8 kyllingelår
- 3 stk gulerødder
- 3 stk løg
- 1 kvart knoldselleri
- 5 stk laurbærblade
- 1 stk stjerneanis
- 10 stk peberkorn
- 1 stk kvist rosmarin
- 1 tsk røgsalt
- 2 store glas rødvin og 1 til dig selv
- 1 liter vand
- 1 spsk ribsgele
- 1 tsk soja
- 2½ dl piskefløde
- Salt og peber
SOVS OPBAGNING
- 2 spsk smør
- 2 spsk mel
SOVS REDUCERING
- 3 spsk honning
- 3 spsk soja
Sådan gør du
Sovs
-
Tænd ovnen på 220 gr. varmluft.
-
Skær grøntsagerne ud i mindre stykker – her må du gerne sjuske.
-
Du behøver ikke fjerne skrællen fra løget, det giver nemlig farve til sovsen.
-
Så lægger du det hele (minus vin og vand) i en bradepande og sætter det ind i 5-7 minutter.
-
Det hele skal brunes godt af. Når det er det, tilsætter du vin og vand.
-
Lad det nu hygge sig under anden resten af tiden.
-
Si sovsen så du fjerner indmad/kyllingelår, krydderurter og grøntsager.
-
Fjern det øverste lag fedt. Nu er du klar og har faktisk en grundsovs, som du kan bruge en anden god gang, hvor du så blot skal tilføje fond fra din steg af en eller anden slags. Det kan du gøre ved at gå to veje – du kan enten lave en opbagning eller reducering.
Opbagning
-
Hvis du vælger denne vej, så smelter du to spsk smør med to spsk mel og pisker det godt sammen.
-
Nu tilsætter du skyen/fonden lidt efter lidt, mens du pisker/rører og lader det tykne.
-
Tilsæt fløden, kog op og smag til med salt og peber.
Reducering
-
Varm honning og soja op på en pande ved lav varm og lad det smelte sammen. Det kaldes en gastrik og giver dybde i sovsen.
-
Tilsæt så skyen/fonden og lad det koge godt sammen. Lad det reducere indtil det er tyknet – det tager ca. 30 min.
-
Tilsæt fløden og kog op og smag til på samme måde som med opbagningen.
Husk at du også kan vælge at fryse grundsovsen ned og bruge den senere. hvor du så bare skal enten opbage eller reducere den og tilsætte kraften/fonden fra den steg, du har tilberedt.
Du skal flække kyllingelårene, så du får så meget kraft ud som muligt. Brug en kniv du ikke er så glad for, eller som jeg en gammel “flækker”. Det er et arvestykke fra min morfar.
Det hele ser lidt rodet og uoverskueligt ud, men du kan være helt rolig – lige om lidt har du faktisk en lækker grundsovs.
Der skal naturligvis også en and til, hvor jeg vil anbefale, at du bruger opskriften på langtidsstegt andesteg. Hvis ud er tvivl om det mindste, så skriver du bare en kommenar. Glædelig Mortens Aften og Jul.
3 Comments
Pingback: Opskrift på brune kartofler der aldrig fejler - perfekt til Mortens Aften og jul...
Pingback: Sådan sammensætter du den perfekte julemenu
Pingback: Sådan sammensætter du den perfekte menu til Mortens Aften