Opskrift på brun sovs - den til Mortens Aften og til jul!
Andesovs Brun Sovs Sovs Tilbehør

Opskrift på brun sovs – den til Mortens Aften og til jul!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Hovedpersonen til højtider som Mortens Aften og jul må vel være anden. Men lige efter kommer det elskede brune guld, hele Danmarks darlig – den brune lækre andesovs. Som barn elskede jeg det – den lækre fede smag fra alt den saft og kraft anden har smidt af sig blandet med en skøn piskefløde! Det var heaven! Her får du en opskrift på en sovs, som du kan bruge og fryse ned så det hele er noget nemmere når du rammer højtiden – velbekomme!

Gå til opskrift

Jeg lærte faktisk at lave bearnaise sauce, før jeg lærte at lave en brun sovs. Det med at lave en opbagning kom meget sent til mig. Det er lidt underligt faktisk for både min Far og Mor lavede meget mad i mit hjem, så muligheden for at lære at lave mad var der bestemt. I denne opskrift er der to veje du kan vælge at gå – du kan lave en opbagning på smør og mel, eller du kan reducere og koge din sovs ind. Om du er til det ene eller andet er lidt smag og behag.

Opskrift på brun sovs – den til Mortens Aften og til jul!

Ret: Julemad, Tilbehør
Køkken: dansk
Keyword: Andesovs, Brun sovs, Opbagt sovs, Reduceret sovs
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 40 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 4 personer
Forfatter: Familiefaren

Her får du en opskrift på den skønne andesovs som fungerer til Mortens Aften og til juleaften. Der er både opbagning og nedkogning – velbekomme!

Udskriv

Ingredienser

Sovs

  • Indmad fra anden eller 4 kyllingelår og vinger
  • 3 tsk. gulerødder
  • 3 tsk. løg
  • 1 kvart knoldselleri
  • 5 tsk. laurbær blade
  • 1 tsk. stjerne anis
  • 10 tsk. peberkorn
  • 1 tsk. kvist rosmarin
  • 1 tsk røgsalt
  • 2 store glas rødvin og 1 til dig selv
  • 1 liter vand
  • 1 spsk ribsgele
  • 1 tsk soya
  • 1 1/4 liter fløde
  • Salt og peber

Sovs opbagning

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. mel

Sovs reducering

  • 3 spsk honning
  • 3 spsk soja

Sådan gør du

Sovs

  1. Start med at tænde ovnen på 200 grader varmluft.

  2. Skær grøntsagerne ud i mindre stykker – her må du gerne sjuske. Du behøver ikke fjerne skrællen fra løget, det giver farve til sovsen.

  3. Ovnen er tændt, så du lægger det hele (minus vin og vand) i en bradepande og sætter det ind i 5-7 minutter.

  4. Det hele skal brunes godt af. Når det er det, tilsætter du vin og vand.

  5. Lad det nu hygge sig i ca. 45 minutter.

  6. Si sovsen så du fjerner indmad, krydderurter og grøntsager.
  7. Fjern fedtet – hvis du har god tid, så stil det på køl så er det utrolig nemt. Ellers kan du “skumme” det, hvor du med en sker fjerner det øverste lag fedt. Nu er du klar.
  8. Nu kan du gå to veje – du kan enten lave en opbagning eller nedkogning. Her har du også muligheden for at stoppe og frysen sovsen ned og gennem den til senere!

Opbagning

  1. Hvis du vælger denne vej så smelter du to spsk smør med to spsk mel og rører det godt sammen. Nu tilsætter du andeskyen lidt efter lidt og lader det tykne.
  2. Tilsæt fløden og evt. kulør hvis du ikke føler den er mørk nok.
  3. Smag sovsen til med ribsgele som giver sødme, soja som giver dybde og naturligvis salt og peber.

Sovs reducering

  1. Varm honning og soja op på en pande ved lav varm og lad det smelte sammen. Det kaldes en gastrik og giver dybde i sovsen. Tilsæt så andeskyen og det lad koge godt sammen.
  2. Tilsæt fløde og smag til på samme måde som ved opbagningen.

Læg mærke til, at du inden du begynder enten at opbage eller reducere også kan vælge at fryse sovsen ned. Nu har du nemlig en “grundsovs” som kan gemmes og bruges senere. Hvis du fx laver en gåsesteg, så tilsætter du blot kraften fra gåsen på samme måde som med anden.

Næsten alt du behøver til en god sovs – i hvert fald er det en god begyndelse…
Du skal flække benene på kyllingen, vi vil gerne have så meget smag som muligt med…

Du skal flække kyllingelårene så du får så meget kraft ud som muligt. Brug en kniv du ikke er så glad for eller som mig en gammel “flækker”. Det er et arvestykke fra min Morfar.

En tur i ovnen i 45 min ved høj varme…
Kønt ser det ikke ud – men du er godt på vej…

Det hele ser lidt rodet og uoverskuligt ud, men du kan være helt rolig – lige om lidt har du faktisk en lækker grundsovs.

Der skal naturligvis også en and til, hvor jeg vil anbefale, at du bruger opskriften på langtidsstegt andesteg. Hvis ud er tvivl om det mindste, så skriver du bare en kommenar. Glædelig Mortens Aften og Jul.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar