“Engelsk Bøf” var noget, som vi fik i mit hjem som barn, når det skulle være lidt ekstra fint. Dengang troede jeg rent faktisk, at bøffen var fra England, egentlig meget sjovt og hvorfor ikke? Reelt er det blot et godt stykke som fx en ribeye, entrecotes eller striploin med bløde løg og brun pandesovs – lyder det som en lækker ret? I am thinking yes here! Her kommer min opskrift, som min Far lavede den…
Engelsk Bøf er også helt ideelt til en hygge aften med gutterne, hvor du gerne vil imponere lidt. Retten er (undskyld tøser) virkelig en herreret med masser af kød, smag og serveret med en lækker vin til er det bare en vinder-ret. Vinen dertil er fundet af Jysk Vin, som har fundet en lækker amerikaner, som du finder længere nede i indlægget.
Opskrift på Engelsk Bøf som min Far lavede den…
Som barn troede jeg at engelsk bøf kom fra England, men egentlig skal den blot været skåret af oksefilet. Her er min opskrift på englesk bøf med blødeløg.
Ingredienser
Søde kartoffelfritter
- 2 store søde kartofler
- 1 spsk. oliven olive
- Salt og friskkværnet peber
Bløde løg
- 6 stk. løg
- 2 spsk. oliven olie
- 2 tsk. balsamico
- Salt og friskkværnet peber
Bøf
- 2 stykker entrecotes eller lignende af 250 gram
- 2 tsk dijon sennep
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl oksefond
- Ribsgele til at smage til
- Soya til at smage til
Sådan gør du
Søde kartofler
-
Start med at tage kødet ud af køleskabet, så det får stuetemperatur.
-
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
-
Skær nu stave af kartoflerne, så de passer med den type fritter du vil have.
-
Læg kartoflerne i et ildfastfad og vend olie, salt og peber godt rundt i det.
-
Giv det omkring 50 min.
Bløde løg
-
Snit løgene på et mandolinjern, så de bliver helt tynde.
-
Varm nu en pande op med et par fuldvoksne skvæt olie og svits løgene der på.
-
Sænk temperaturen og tilsæt balsamicoen.
-
Lægene skal have langtid således sødmen frigives naturligt.
-
Efter 45-60 er de færdige. Imens laver du bøfferne, som tager ca. 15 min inklusiv sovs.
Bøf
-
Varm en grillpande godt op og giv kødet en omgang salt.
-
Pensel bøfferne med olie
-
Steg dem nu hårdt på begge sider i ca. 2 minutter, de skal være medium/rare.
-
Tryk på dem og mærk efter. Nå de er klar tager du dem af varmen og dækker dem til.
-
Kog panden af med oksefond og lad det reducere.
-
Tilsæt dijonsennep, godt med friskkværnet peber og cremefraiche.
-
Lad sovsen koge godt sammen og smag den til med ribsgele og soya.
Hvad drikker man til Engelsk Bøf?
Der er mange gode bud her men jeg ville finde noget med krop og godt med fylde – du kan også gå efter volt, hvis du ved hvad jeg mener 🙂 Oversøisk ville fungere godt – USA eller Australien, Priorat i Spanien eller Bordeaux ville også være godt. Vores kyndige vineksperter fra Jyskvin.dk har valgt en vin fra Sonoma i Californien – altså er vi på oversøisk. Den hedder Cenyth og er fra 2015. For nylig drak jeg en 2010 og det er verdensklasse vin, desværre svært at få nu, men denne vin har potentiale. Cenyth 2015 er mere rig på tanniner hvilket naturligvis skyldes de 5 års forskel.
Til Shepherds Pie går den utrolig godt – i næsen har den hindbær, grønne jordbær, eg, cedertræ og “jord” eller skovbund – hvis du kender duften af mos passer det ret godt her. Det er en vin som virkelig vil noget og har masser af syre, som står godt imod den smagsrige ret. Lige nu ville jeg ønske, at jeg havde købt 6 flasker 2010 og 6 flasker 2015 til at gemme til 2025 🙂 Well well… Prisen ligger på 149 kr. hvis du tager 12 stk. eller ryger prisen op på 375 kr., men den er også pengene værd. Vi ender på 5 flotte stjerner for denne skønne amerikaner.
Håber det har givet inspiration til en lækker weekendret – for fornøjelse!
2 Comments
Hej Mads
Din vinanbefaling er til “Shepherds pie”…
“Til Shepherds Pie går den utrolig godt – i næsen har den hindbær, grønne jordbær, eg, cedertræ og “jord” eller skovbund…”
Det kan da sagtens være at den passer fint, men jeg tror du har fået lavet en lille klippe-klistre fejl?
Tak for en god blog.
DBH
Windy
Hej Windy,
Godt du er vågen, det er faktisk bare overskriften – det er præcis denne vin 🙂 Tak for det.
God søndag herfra!
Krammer,
Mads