De danske æbler er helt fantastiske og skønne lige for tiden. I mit sommerhus på Sjællands Odde er der både æble- og pæretræer, som kaster masser af lækkerier af sig. Nu er det nok primært det råvildt, som løber omkring i haven, der spiser dem, men til tider så plukker jeg lidt og bruger det i en dessert, som fx denne pære- og æbletrifli, som du får opskriften på her…
Denne dessert er både sprød, sød, cremet og syrlig – den har faktisk det hele. Den fungerer bedst, hvis æblerne er lidt syrlige, da det giver et godt modspil til flødeskummet.
Ingredienser
- 2 stk. æbler
- 2 stk. pærer
- 2 håndfulde knuste markroner
- 2 spsk. vand
- 50 gram sukker
- 1 stang vanilje
- 1 stk. stjerneanis
- 1 dl flødeskum
Sådan gør du
-
Rengør æblerne og pærerne og skær dem i mindre stykker.
-
Læg dem i en gryde med vand, sukker, kornene fra vaniljestangen og stjerneanis.
-
Bring det langsomt i kog.
-
Lad det småsimre i 20 min. eller til frugterne er udkogte.
-
Rør det sammen og smag det evt. til med mere sukker.
-
Sæt det på køl i 30 min.
-
Når det er kølet af, pisker du flødeskummet.
-
Find to glas i passende størrelse, mine var på ca. 2 dl.
-
Start med lidt makroner i bunden.
-
Tilsæt så frugtmassen og flødeskum.
-
Fortsæt indtil glasset er fyldt, slut af med flødeskum.
-
Server straks.
Hvis du laver desserten fx om eftermiddagen, så kan den nå at køle ned og være klar som dessert efter maden eller evt. til en god aftenkaffe med en lille dram til.
Hvad kan du drikke til pære- æbletrifli?
Jeg satte en dram fra Nordisk Brænderi til, som er kun er tilgængelig, hvis du er medlem af deres “Klan”, hvor jeg har fået den fra. Det er en “Apple Brandy”, hvor der er brugt danske æbler til at lave en lækker brændevin, som er lagret på gamle cognacfade i 8 år. Det giver naturligvis masser af duft af modne sødmefulde æbler, “kernehus” og kandis. I munden er den afdæmpet på trods af sine næsten 44 % ABV og har en lækker smag af æble og karamel. Jeg har delt den på Whiskytossen, hvor du kan læse mere om den.
Håber det giver inspiration til en nem og lækker efterårsdessert…