Hvor tit åbner du en flaske vin og må lade halvdelen stå til dagen efter eller i værste tilfælde hælde det ud? Hvor tit vil du gerne have et enkelt glas vin og så kunne sætte resten til side? Eller endnu bedre – hvor tit vil du gerne smage flere flasker på en aften uden at skulle åbne dem alle og ende med tungt hoved dagen efter? Have no fear – Coravin is here og i en ny mindre og billigere udgave end sine brødre – den hedder Coravin Pivot…
Denne artikel indeholder reklamelinks
Første gang jeg hørte om Coravin var på Restaurant Geranium, hvor det undrede mig, at det var muligt at købe vine fra deres eksklusive vinkælder på glas? De forklarede, at de brugte Coravin, og at flasken ikke skulle åbnes. Det lød næsten for godt til at være sandt ikke?
Det var det ikke – teknologien bag Coravin stammer fra medicinalindustrien, men har fundet vej til den gastronomiske verden. Det er det eneste vinbevaringssystem, der giver mulighed for at hælde vin direkte fra flasken i glasset uden at skulle åbne vinen. Der findes forskellige udgaver af dette vidunder, og jeg har testet to af dem. I denne artikel kigger vi primært på den nye dreng i klassen – Coravin Pivot.
Førstehåndsindtryk & Unboxing
Coravin kommer flot præsenteret i en lækker kasse og få sekunder efter, du har åbnet den, er den klar til brug. Coravin Pivot er en kende nemmere at bruge, da du ved denne udgave ikke skal penetrere proppen på vinen, men faktisk åbne den.
På samme måde som de originale, så skal Coravin have en gaspatron, som du sætter i bunden og skruer fast. Det er ret enkelt at sikre. Der medfølger to “propper”, som du kan benytte og dermed have gang til to flasker på samme tid. Du kan naturligvis tilkøbe flere, så du kan holde en lille smagning, hvis du ønsker det.
Teknologien
Teknologien er opbygget omkring to centrale punkter – ilt og kork. Vi starter med ilt, som er vinens værste fjerne, i hvert fald når vi snakker over længere tid. Så snart du åbner en vin, så startes en proces, hvor ilten begynder at “åbne” vinen, som frigiver smagen. På sigt vil ilten dog oxidere vinen, og den vil miste smag. Når Coravin benyttes, så skydes der argongas ned i flasken, som placerer sig i det område, som normalt vil være omgivet af ilt. Argon og ilt har omtrent samme opløselighed i vand og er et meget stabilt og i denne sammenhæng ufarligt grundstof. Argongas er farveløs og lugtløs, både i gasform og som væske.
Det næste punkt er kork, som dog er mest relevant på de tidligere modeller, men jeg tager det med her for forståelsens skyld. Kork er et levende materiale, som efter penetrering faktisk lukker sig igen. Det er netop årsagen til, at det er muligt at holde vinen frisk gennem længere tid. Dette gælder fx for Coravin Model Three, Six og Eleven. Det er også årsagen til, at de tidligere modeller ikke har fungeret ved plastikpropper eller skruelåg. Ved Coravin Pivot åbnes flasken helt, så hele dette aspekt er faktisk elimineret.
Design og kvalitet
Udseende er subjektivt, men jeg synes den er flot – jeg elsker det blanke look og den polerede elegante overflade. Den er lavet i sprøjtestøbt plast og rustfrit stål og er temmelig robust. Så med mindre du smider rundt med den, så skal den nok holde. På de klassiske modeller skal du passe lidt på “nålen”, da den kan bøje, hvis du ikke er stille og rolig, både når du åbner og trækker den op igen.
Testen
Jeg har brugt Coravin Model Two i mere end et år nu og åbnet omkring 50 flasker vin med den. Jeg vil gerne lægge hovedet på “bloggen” 🙂 og sige, at den fungerer. Vinen holder sig frisk og overstiger langt den tid, som Coravin anbefaler. Coravins grænse for holdbarhed er op til 4 uger – jeg har åbnet hvidvin efter 3-6 måneder, som har holdt sig helt friske.
Én gang har jeg oplevet, at vinen virkede anderledes i smagen, det virkede lidt, som om tonerne var dæmpet en kende, og dette var ved en meget velkendt vin, som jeg har smagt adskillige gange. Det skal dog siges, at det med stor sandsynlighed har været på grund af kvaliteten af proppen, og videre havde jeg penetreret den flere gange, hvilket naturligvis gør, at proppen får flere huller. Udover det har jeg aldrig oplevet problemer.
Hvad er forskellen så på “Coravin Pivot” og “Coravin Model X”?
Den primære og helt afgørende forskel er selve systemet. Hvis vi starter med den oprindelige model, som nu er ved “Model Three” – hvor jeg har testet “Model Two”, så har den en “nål”, som penetrer proppen, hvor Coravin Pivot benytter en speciel prop, som slutter flasken helt tæt. I begge systemer pumpes argon ned i flasken, som så sikrer, at resten af vinen ikke ilter.
Hvad er så bedst?
Det kan jeg faktisk ikke svare på – nu har jeg begge modeller, og der er fordele ved dem begge. Hvis vi igen starter med Coravin Model Two, så ved jeg, at den “åbne” vin kan holde i måneder og endda år! Det ved jeg ikke endnu, om Coravin Pivot kan, men det finder jeg ud af 🙂
Så er der selve systemet, hvor Coravin Model Two tager lidt længere tid, når du skal penetrere flasken, men det er en detalje. Én ting er dog, som jeg ser det, kun gældende på de oprindelige modeller, og det er, at disse er gode til at åbne de helt gamle vine, hvor poppen sikkert går i stykker ved en normal proptrækker. Her har jeg set, at Coravin faktisk benyttes på flere restauranter, da den ikke ødelægger proppen. Men du skal have in mente, at vi her snakker vintage vine og ikke bare dem, som er 10 år gamle – det er de helt gamle vine, så drikker du ikke dem, så skal det hele nok gå. Omvendt så kan de oprindelige modeller ikke bruges til plastikpropper, skruelåg eller fx portvin, her kan du bruge Coravin Pivot.
Tip til at bruge Coravin mest hensigtsmæssigt
Første tip: Når du bruger Coravin, vil jeg anbefale dig at dele flasken over 3-4 gange. Det handler ikke om, hvorvidt det er muligt, men jo mindre vin der er i flasken, jo mere gas skal du faktisk bruge. Så er flasken næsten tømt, bruger du forholdsvis meget gas, hvilket er lidt spild.
Næste tip: Vær tålmodig, hvis du trykker 1-2 gange, og lader det løbe ud, så har du et mellemstort glas vin. Trykker du derimod 3-4 gange, så stopper du før tid, og en smule gas går tabt, det lægger du mærke til, når du stopper med at hælde. Hvis du er tålmodig, så varer en gaspatron længere og kan godt strække sig til 6-8 flasker vin eller ca. 20 x 150 ml vin (antager at du følger først tip).
Rengøring
Det er ikke nødvendigt at rengøre Coravin, det eneste du kan gøre er, at du lige holder en klud under enden af staven og skyder evt. vinrester ud, inden du lægger den til side eller benytter den i en ny vin – that´s it!
Dommen
Coravin er for dig, som elsker vin fra alle hylder – om det er “hverdagsvin” eller vin fra øverste hylde, så er det et fremragende redskab. Den giver en frihed til at nyde et glas vin uden at have dårlig samvittighed over, at den nu oxiderer og mister smag til næste gang, du vil have et glas. Den giver muligheder for at vælge frit, og har du som mig en kæmpe kærlighed til vin, så giver det igen frihed. Nytårsaften smagte jeg 8 forskellige vine med min kæreste, og da vi var alene, var det rart at have mulighed for at smage så mange uden at skulle tømme flaskerne – ellers havde dagen efter været helt ulidelig. Coravin Pivot har, som jeg ser det, den fordel, at proppen ikke skal penetreres, den er endvidere billigere og nemmere at bruge. Prisen er ca. 899 kr., hvilket kan lyde af meget, men omvendt så sparer du sikkert over tid tilsvarende på ikke at have smidt vin ud. . Vi ender på topkarakter og roser for at forbedre og videreudvikle et i forvejen fedt koncept. Du kan læse mere om Coravin Pivot på deres hjemmeside, og du kan købe den hos Coop og Klubvin, hvor den koster omkring 899 – 2600 kr. alt efter model.
De velopbevarede fakta:
Patenteret vinbevaringssystem
Coravin Pivot System
2 x Pivot Stoppers
1 x Coravin Pure Capsule
Mål: 8,9 x 2,54 x 19,7
Op til 4 ugers holdbarhed
1 Comment
Pingback: Inspiration til Fars dag 2022