Fyldt kalkun, cranberry-sauce, sweet-potato-pie og i det hele taget et festmåltid – det er hvad der står på menuen når vi rammer november. Det er en højtid der har sine rødder i USA, hvor den første thanksgiving fandt sted i 1621, hvor de første europæere kom til Amerika, og de indfødte hjalp dem med at skaffe føde – altså en “takkefest” – hvis du ikke gider lave en hel kalkun med fyld, transbærsauce og sovs så har jeg en opskrift på en hurtig udgave her, hvor du får lidt af det hele – god fornøjelse!
Denne opskrift er egentlig delvist inspireret af et afsnit af “Venner”, hvor Ross er temmelig besat af sin sandwich “The Moist Maker” – hyldende morsomt, du kan se klipper her. Men der var faktisk herfra, at jeg tænkte en “Thanskgiving Burger” ville være et hit.
Thanksgiving Burger
Her får du en "Thanksgiving Burger" i briocheboller med cranberrysauce, stuffing og en god sovs. Den er perfekt som alternativ til den store fest middag.
Ingredienser
Stuffing
- ½ daggammel brød
- 2 stengler blegselleri
- 2 løg
- 1 gulerod
- 4 dl hønsefond
- 3 æg
- 100 gram smør
- 1 lille håndfuld timian
- 1 lille håndfuld rosmarin
- 1 lille håndfuld persille
- Salt og friskkværnet peber
Kalkunbøffer
- 2 brioche boller
- 400 gram hakket kalkun – det er svært at opdrive – få din slagter til at hakke det.
- 1 spsk olive
- 1 spsk smør
- 3 kviste timian
Cranberry-Sauce
- 1 bakke friske tranbær
- 1 stang kanel
- 2 stjerneanis
- Saften af ½ appelsin
- 3/4 dl sukker
Sovs
- 2 dl oksefond
- 2 dl fløde
- 1 spsk ribsgele
- 1 tsk Engelsk Sauce
- Salt og friskkværnet peber
- Sovsejævner
Sådan gør du
Stuffing
-
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
-
Skær brøddet ud i mindre pæne stykker.
-
Sæt dem i ovnen i 20 min til det er tørt – tag det ud og stil det til side – lad ovnen være tændt.
-
Imens skærer du selleri, løg, hvidløg og gulerødder fint.
-
Varm en gryde op og smelte smørret – tilsæt alle grøntager og lad det stege godt igennem.
-
Tilsæt krydderurter og vend det sammen.
-
Piske nu æg sammen med hønsefond.
-
Tilsæt det hele i et ildfast fad og give det en omgang salt og peber.
-
Bag det i oven overdækket i 25 min – de sidste 5 min fjerner du overdækningen.
Kalkunbøffer
-
Form to gode store bøffer og give dem en omgang salt og peber.
-
Steg dem hårdt på panden i smør og olie.
-
De skal have 3 min på hver side.
-
Dæk dem til efterfølgende.
Cranberry-Sauce
-
Skyl bærene.
-
Tilsæt dem i en gryde med alle ingredienser.
-
Lad det koge med låg til bærene er møre og udkogte.
-
Smag på det – det kan være det skal have mere sukker.
Sovs
-
Kog panden af med fond og tilsæt fløden.
-
Smag til med ribsgele, Engelsk Sauce salt og peber.
-
Juster evt. farven med kulør.
Samling
-
Varm boller i ovnen eller på en pande.
-
Start med cranberry-sauce i bunden, så en bøf, stuffing og masser af sauce.
-
Luk burgeren og server straks!
Det er første gang jeg laver “stuffing”, som jeg egentlig synes ret godt om. Det er i øvrigt også en super måde at få brugt resten i køleskabet på. Næste gang jeg laver det, så vil jeg tilsætte noget røget pølse eller lignende, jeg tror det vil gøre det endnu bedre.
Kalkunkød er sådan set nemt nok at skaffe, men det at få din slagter til at hakke det kan være vanskeligt. Det er ikke sådan, at de ikke vil – men grundet hygiejne og fjerkræ må de ikke hakket andet efter de har hakket kalkun. Derfor skal de skille hele deres hakker af, vaske den ned og starte forfra. Tricket er derfor, at du lige inden lukketid hører dem om, de vil hakke det eller bestiller det dagen i forvejen.
Glædelig Thanksgiving – også selv om, at det ikke er så ofte det bliver fejret i Danmark. Jeg slår gerne et slag for en højtid mere, hvor jeg har en undskyld for at lave noget lækkert mad.