Jeg vil godt tilstå, at jeg på trods af mange års erfaring med at drikke vin ikke endnu har sat mig særlig grundigt ind i tysk vin. Motivationen steg dog kraftigt efter jeg besøgte en michelin-restaurant i Berlin, hvor jeg fik serveret 9 forskellige vin af høj kvalitet, hvor flere af dem var tyske. Herefter begyndte jeg at kigge nærmere på det for mig ukendte vinland, som ligger lige for næsen af os danskere. I samarbejdet med Vinfadet.dk, har jeg derfor lavet en række artikler om tysk vin – vi starter med det helt basale, som du efter 10 min. næsten er ekspert i – god fornøjelse…

Artiklen er skrevet med inspiration fra forskellige sites bl.a Vinlex.dk, hvor jeg har samlet det, som jeg mener er mest relevant.

“En flaske Liebfraumilch tak…”

Vi er nået et stykke siden den ellers nok så populære Liebfraumilch blev solgt i stor stil. Faktisk blev det for 40 år siden solgt 175 mio flasker af denne meget søde og utrolig billige vin. Den har altid mindet mig om den vin Mr. Bean selv mixer i afsnittet hvor han skal fejre jul, og har glemt at handle. Derfor laver en lige sin egen vin af eddike, vand og masser af sukker. Det er ikke langt derfra. Jeg tror (desværre) mine ældre drak den (undskyld Mor), jeg ved godt 1980’erne var hårde tider 🙂

Lær at forstå tysk vin på 10 min...
Mr. Bean mixer selv sin egen vin…

Læs også: Rosé til sensommeren fra Vinfadet.dk

Generationsskifte – slut med Liebfraumilch

Gennem de sidste årtier er vinbøndernes sønner begyndt at uddanne sig til vinologer, og mange er begyndt at tilgå produktion af vin, hvor de tænker langt mere kvalitet frem for kvantitet. Det betyder også, at eksporten af den sødmefulde skønhed Liebfraumilch er styrtdykket. Det er primært druesorterne Riesling, MüllerThurgau og Spätburgunder som er de mest dyrkede i Tyskland.

Lær at forstå tysk vin på 10 min...
Så er der serveret… Billedet er udlånt af winenews.dk…

“Tysk vin er da sødt ikke?”

Jo det er det faktisk, men der er også en meget naturlig forklaring på det. Det er nemlig sådan, at indholdet af sukker i druerne ved høsttidspunktet er afgørende. Man skulle næsten tro, at det var amerikanernes prædikat ikke? Men nej den er godt nok. Faktisk er den tyske vinlov ændret så sent som i 1971, og deres system, er ikke som noget andet i verden.

Jo højere indholdet af sukkeret er ved druernes høst, jo højere er kvaliteten. For nogle (fx mig, der holder af de mere tørre vine), så kan det godt betyde, at noget tysk vin kan fremstå temmelig sødmefuldt. For andre er det ren “heaven”.

Den eneste ulempe er, at nogle producenter så dyrker druer, som har et højt indhold af sukker, og endda går målrettet efter disse. Heldigvis er det langt fra alle, og flere kigger naturligvis også efter syreindhold, så der kommer balance i vinen. Ellers kunne vi lige så godt vende tilbage til udgangspunktet med Liebfraumilch ikke.

Nogle af dem jeg har smagt fra vinfadet.dk, hvor jeg både har anmeldt deres rosé, hvidvin og rødvin, er også mere sødmefulde end hvad jeg normalt ville købe. Men jeg har bestemt fået øjnene op for, at det kan være utrolig lækkert.

Lær at forstå tysk vin på 10 min...
Vinmarker i Tyskland…

Klassifikationer af tyskvin

Endnu en tilståelse, det er først nu, at jeg ved, at jeg kan kigge bagpå ettikette og få information om vinens kvalitet. Der er 4 klassifikationer som ser således ud:

Navn Beskrivelse
TafleweinSvarer meget godt til den italienske udgave af “bordvin”. Denne kategori udgør 2-3 % af det vin, som produceres i Tyskland.
LandweinDenne kategori betyder, at vinen er angivet med et distrikt, denne kategori udgør 2-3 % af det vin, som produceres i Tyskland.
Qualitätswein Der findes 13 regioner i Tyskland, som man regner som regioner der producerer god nok vin til, at det er et kvalitetsområder. Kravet er, at sukkerindholdet (oechsle) skal være på 60, hvilket svarer til ca. 7 % alkohol. Der må også tilsættes sukker til vinen, det er dog ikke ensbetydende med, at det sker. Majoriteten af vine fra Tyskland befinder sig denne kategori.
Qualitätswein mit PrädikatHer er tilsætning af sukker – niksen-biksen! Det er kun det naturlige sukkerindhold som afgør sødmen.

De tysk vindistrikter

Lær at forstå tysk vin på 10 min...
Tyske Vindistrikter – Udlånt af ww. tipsomvin.dk

De tyske vindistrikter, er også kendt som dem der producerer tysk kvalitetsvin er Ahr, Baden, Franken, Hessische Bergstrasse, Mittelrhein, Mosel, Naha, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen, Sachsen, SaaleUnstrut og Wüttemberg. Det mest kendt er nok Mosel, Pfalz og Rheingau – men det er en kende subjektivt fra min side.

Det var en kort indflyvning omkring tysk vin, som jeg håber har givet lidt indsigt.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar