Indrømmet – jeg sidder ikke klistret til skærmen når Tour De France starter og alle snakker om “Le Tour”, feltet, etaperne, dopingen eller “den gule føretrøje”. Til tider har jeg dog fulgt med, og krydser da også fingre for at se noget af løbet rulle gennem København. Men når nu touren går omkring både Alsace, Jura, Savoie, Côte d’Azur, Provence, Bourgogne, Languedoc, Corbieres og Sud-Ouest så vågner jeg lidt op, og tænker straks vin! Jeg har derfor allieret mig med Husted Vin og deres dygtige “Vinpusher” Morten, som har fundet 5 lækre bud fra deres portefølje. Indtil touren rammer os, så tænker jeg nemlig, at vi skåler i franske lækkerier!
Chateau Bethanie, Arbois, Love Poulsard 2018
Hvis vi kunne så startede vi Touren i Jura ved denne skønne vino, som faktisk ved første øjekast både ligner og smager lidt som en lækker Pinot Noir, men der findes andre lækkerier på vores vinture. Dette er en Poulsard, som er en helt fantastisk start på vores Tour. I næsen har den jordbær, hindbær og urter som timian og lavendel. Det er den slags vin, som overrasker og vinkendere ville elske at nørde omkring! Jeg skåler turen velkommen i Poulsard, som i øvrigt også var helt ny for mig.
Maison Ventenac, L’idiot (I am not drinking any f* merlot)
Touren blæser videre og denne gang til Languedoc Roussillon. Denne vin er intet mindre end genial, og kender du “Sideways” vil du bestemt trække på smilebåndet lige nu, ellers synes jeg du skal google det. Nå, den er naturligvis lavet på Merlot og ikke Pinot Noir, og det er pisse fedt! Den dufter 100 % af “rødgrød med fløde” – ja du læste rigtigt, det er så vildt. Den er skøn at få i munden, læskende, cremet og fyldig. Jeg må tilstå, at det er noget af det bedste til sølle 119 kr. jeg har dukket længe, det kan kun ende i topkarakter – Skål Miles!
Maison Ventenac, Diane 2019
Vores Tour rummer mere end “The Usual Suspects” og der kan som altid ske alverdens ting, når hele verden fokus samles på et område. Vi bliver dog i Languedoc Roussillon for at køle helt ned på en skøn blanding af Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah. Et skønt bud på, at rosé er så meget mere end en 40 kroners flaske fra Fakta (undskyld, der skal være plads til alle). Dette sommerhit til terrassen er bare skønt – duft af melon, lime, jordbær og fersken – ærligt minder den mig lidt om de “frysselv” is som er et mix af jordbær og lime, hvis du kender dem? Mine tøser spiser dem konstant, så jeg vælger at kalde denne en “voksen-is”.
Domaine Mongestine, Les Monges Rosé 2018 – ØKO
Der er vamt og vi kører på den helt store klinge, derfor skal vi forsætte med rosé. Vi er smuttet til Provence, hvor mange klassiske rosé har oprindelse. Denne er økologisk, fræk og forførende. I næsen har en den traditionelle jordbær, men også syre og sødme. Den duft du får når du piller en appelsin og gnider skallen – det er præcis det jeg fornemmer her.
Domaine Mongestine, Bob Singlar 2019 – ØKO
Vi slutter turen for denne gang i Provence. Nogle skal man bare gå “Sideways” og det er netop hvad Bob Singlar gør. Dette er så frækt, underligt, syret, lækkert og overraskende som noget kan være. Jeg har serveret det to gange for gæster og begge omgang var helt vilde med det. Det er naturvin med en skøn blanding af Merlot, Pinot Noir, Rousanne, som er så skøn som noget kan være. Jeg er smaskforelsket i det og kan kun opfordre dig til, at smage på denne skønne vino! Den kan kun få topkarakter – godt gået.
Håber det har givet interessen – sommeren er just skudt i gang og her er fem skønne bud fra Husted Vin, som kommer til at være gengangere på min terrasse.