Porchetta er den italienske rullesteg, som er utrolig populær. Det er en form for flæskesteg, hvor du dog bruger et svineslag, som fyldes med lækre krydderier og grilles på rotisseri. Det er den italienske klassiker, som er perfekt til enhver familiefest eller til jul. Den kan nemlig også bruges som hovedretten til den store julemiddag.
Porchetta er helt perfekt, hvis du skal have mange gæster. Den passer sig selv, den smager godt, og der er mad til rigtig mange personer. Min sicilianske ven Riccardo siger til mig, at det faktisk ikke er et krav, at porchetta er sprød hele vejen rundt, så hvis det ikke er tilfældet, så refererer du bare til bloggen her og siger, at det er helt efter bogen.
Ingredienser
Porchetta
- 1 kg øko svineslag spørg din slagter om det og sørg for det er ridset korrekt
- 10 kviste rosmarin
- 5 fed hvidløg
- Skallen og saften af en citron
- 4 spsk. god jomfruolivenolie
- Salt og friskkværnet peber
- Slagtersnor
Lynsyltet rødkål
- 1/4 stk. rødkål
- ½ dl. æbleeddike
- ½ dl. sukker
- Salt og friskkværnet peber
Burger
- 4 stk. briocheboller
- 1 stk. syrligt æble
- Mayonnaise
Sådan gør du
Lynsyltet rødkål
-
Snit rødkålen så fint som muligt, læg den i en skål.
-
Kog eddike, sukker og salt op.
-
Hæld lagen over kålen og giv den en omgang peber.
-
Sæt det på køl indtil stegen er færdig.
Porchetta
-
Pluk bladene af rosmarinkvistene.
-
Riv skallen på citronen.
-
Læg det hele i en morter og stød det grundigt med resten af ingredienserne.
-
Fordel det på svineslaget og giv det lidt ekstra salt.
-
Rul svineslaget sammen og snør det med slagtersnor.
-
Gnid nu stegen med fint salt og vær grundig, det skal ind i alle sprækker, som når du salter en flæskesteg.
På grill
-
Tænd grillen på ca. 110 grader. Læg grillbakker under, det sviner lidt (fik du den 😉)
-
Sæt svinet på spyd.
-
Luk det grundigt.
-
Sæt det over og lad det rotere i ca. 5 timer.
-
Når der er gået 5 timer, så er sværen som regel ikke poppet.
-
Derfor skruer du op til ca. 200 grader, giver den yderligere 10 min eller til sværen popper.
I ovnen
-
Tænd ovnen på 110 grader.
-
Sæt svinet på spyd.
-
Luk det grundigt.
-
Sæt det i ovnen på en rist med en bradepande under.
-
Hver gang der er gået ca. en time, vender du lige stegen en kvart omgang.
-
Når der er gået 5 timer, så er sværen som regel ikke poppet.
-
Derfor skruer du op til ca. 200 grader, giver den yderligere 10 min eller til sværen popper.
Burger
-
Så kommer det store øjeblik.
-
Rist bollerne i ovnen eller på en pande – men pas på, de branker nemt.
-
Smør underbollen med en god klat mayonnaise.
-
Tilsæt så 2-3 spsk. rødkål.
-
Tilsæt 1-2 skiver steg.
-
Tilsæt fintsnittede æbler.
-
Slut af med overbollen.
Læs også: Flæskestegssandwich med bearnaisesovs
Et lille tip – hvis du føler, opgaven med at krydre, rulle og snøre svineslaget ikke er til at overskue, så kan du godt få din slagter til det. Fordi porchetta er blevet så populært, så er nogle slagtere faktisk begyndt at lave dem, så de er klar til grillen/ovnen. Det betyder bestemt ikke, at de bliver dårligere, du har bare ikke muligheden for selv at styre den del af processen.
Hvis du hellere vil lave en helt almindelig flæskestegssandwich, så findes der opskrift på den perfekte langtidsstegte flæskesteg, som også kan bruges – god fornøjelse.