Gå til opskrift

Hvis du er glad for Disney eller har besøgt Disney World, så kender du sikkert filmen Ratatouille, hvor den meget forvirrede unge køkkendreng forsøger at begå sig som kok. Først da han møder ”Little Chef” eller rotten ”Remy”, får han succes. Filmens klimaks er absolut, da Remy til stor undren for alle vælger at servere bonderetten ” Ratatouille” for den hårde kritiker ”Ego”. Her får du opskriften, præcis som jeg mener, Remy laver den.

Ratatouille er en bonderet, som ”Colette” fra filmen lidt forbavset siger. Den består af grøntsager, som er skåret groft ud og tilberedt sammen med en tomatsauce. I filmen vælger Remy at lave den lidt finere, så han skærer grøntsagerne helt tyndt på et mandolinjern og stabler dem ovenpå tomatsaucen, så de ”dampes” og bages. Hvordan han præcist laver tomatsaucen vides ikke, men et godt bud er, at den er lavet rimelig traditionelt, og så tror jeg den blendes – hvis man gør det, så ligner den i hvert fald ret meget.

Inden du får opskriften, så synes jeg, at denne scene fra Ratatouille er helt perfekt – faktisk er den blevet vurderet som en af de bedste “sanselige scener”, der nogensinde er lavet:

Jeg elsker denne scene – navnlig der hvor Egos ligblege ansigt pludselig får farve, og han taber sin Mount Blanc fyldepen på gulvet – den peaker så efterfølgende, hvor den diktatoriske køkkenchef Skinner må sande, at retten er lavet til perfektion.

Ratatouille præcis som ”Remy” laver den
Ratatouille præcis som ”Remy” laver den

Ratatouille præcis som ”Remy” laver den

Ret: Aftensmad
Køkken: Fransk
Keyword: Ratatoulie, Vegansk, Vegetar
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Familiefaren

Ratatouille består af grøntsager, som er dampet i en tomatsauce. Den deler navn med Disneyfilmen, hvor rotten "Remy" laver den – få opskriften her.

Udskriv

Ingredienser

Tomatsaucen

  • 10 stk. cherrytomater
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 1 stk. stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 glas hvidvin
  • 1 spsk. æbleeddike
  • 2 tsk. sukker
  • 1 stk. rød peberfrugt
  • 2 spsk. olivenolie til stegning
  • 50 gram fast ost fx parmesan
  • 2 tsk. flydende oregano kan købes i Meny eller 2 spsk. tørret
  • Salt og friskkværnet peber

Grøntsagerne

  • 10 stk. friske store faste tomater
  • 2 stk. squash hvis du kan skaffe en gul, så brug den som den ene
  • 2 stk. auberginer
  • 4 stk. store rødløg
  • 1 par stilke purløg det er til pynt
  • 3 kviste timian
  • Salt og friskkværnet peber
  • Rundt fad eller en springform

Sådan gør du

Tomatsaucen

  1. Hvis du har en gasbrænder, så bruger du den.
  2. Hold peberfrugten med en pincet og flamber den hele vejen rundt, den skal være kulsort.

  3. Hvis du ikke har en gasbrænder, så tænder du grillen på ovnen på max og lægger peberfrugten ind i et par minutter.

  4. Så snart den er forkullet, lægger du den hurtigt i en frysepose.

  5. Lad den nu ligge i ca. 10 min.
  6. Imens hakker du løg, hvidløg og cherrytomater.
  7. Efter 10 min kan du gnide det forkullede lag af peberfrugten – der må gerne være lidt tilbage.

  8. Svits nu løgene i en sauterpande med olien.
  9. Efter et par minutter tilsætter du cherrytomaterne og peberfrugten, som du hakker i mindre stykker.

  10. Efter et par minutter tilsætter du hvidvin, lad det koge væk.
  11. Tilsæt nu tomatpuré og sørg for at det brændes lidt af i panden.

  12. Nu kan du tilsætte hakkede tomater, flydende oregano, sukker, æbleeddike og revet ost.

  13. Kog retten igennem i 10 min – gerne længere og smag den til med salt og peber.
  14. Blend retten med en stavblender eller kør den på en rigtig blender til den er ensartet.

  15. Nu er den klar.

Grøntsagerne

  1. Rengør alle grøntsagerne og snit dem på mandolinjernet på ca. 2-2,5 mm.
  2. Du kan sagtens snitte squash, løg og aubergine meget fint, men tomaten skal være lidt tykkere, ellers bliver det noget smat.
  3. I et fad eller i en springform, smører du olie rundt i kanten.

  4. Tilsæt nu tomatsaucen.
  5. Så lægger du løg, aubergine, squash og tomat i og stabler dem hele vejen rundt og slutter af med midten.

  6. Giv det lidt ekstra salt og peber på toppen og fordel hakket timian over.
  7. Bag den nu i 50 min ved. 180 grader overdækket med et stykke bagepapir, som du klipper til, så det passer.

  8. Drys fintklippet purløg over ved serveringen.

Ratatouille præcis som ”Remy” laver den
Lige præcis til denne ret er en god foodprocessor til stor hjælp

Tricket ved denne ret er, at grøntsagerne bages eller dampes let under tilberedning, det gør, at de beholder ret meget struktur. Det er dog vigtigt, at du er omhyggelig med at få lagt låget af bagepapir over.

Ratatouille præcis som ”Remy” laver den
Klar til en tur i ovnen
Ratatouille præcis som ”Remy” laver den
Efter en tur i ovnen
Ratatouille præcis som ”Remy” laver den
Remys udgave er nok lidt finere anrettet

Bortset fra anretning så synes jeg, den rammer ret godt. Hvis du undrer dig over purløget, så er det faktisk også på i Remys udgave. Du kan med fordel servere en god rødvin til – meget gerne fransk. I filmen mener jeg, Ego drikker en Cheval Blanc fra Bordeaux -sådan en flaske kan snildt koste 10.000 kr. 😊

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

5 Comments

  1. 5 stars
    Perfekt tilbehør til en god culottesteg fra grillen sammen med flutes eller dit foretrukne grydebrød. Og noget bedre end de færdigkøbte versioner af RATATOUILLE, som kan være lidt af en prøvelse ;0)

    • Godt bud! Jeg havde slet ikke overvejet den mulighed 👌 helt enig med grydebrød – faktisk alt for længe siden jeg har bagt den slags ☺️

  2. Claus Vogel Reply

    Den brændte peberfrugt, hvornår skal den i saucen? Og skal den hakkes eller ?

    • Hej Claus – jeg har lige rettet opskritften til så det står lidt skarpere 🙂

      Den skal hakkes og i saucen 🙂 Fandt du ud af det?

  3. Pingback: Kenwood MultiPro GO

Write A Comment

Vurdér opskrift