Opdateret: 2022-09-18
For nogle uger siden var jeg forbi Vejrhøj Vingård for at kigge på lidt danske druer, og hvad er så mere nærliggende end at lægge vejen forbi det hyggelige Dragsholm Slot, som ligger i det naturskønne Odsherred. Slottet er mere end 800 år gammelt og i dag et af de mest populære steder, som tilbyder gourmetophold i Danmark. De har en Michelin-restaurant i deres kælder, som drives af Jeppe Foldager. Gennem de sidste år har de haft tildelt en stjerne i Michelin-guiden. Der findes også en bistro, hvor du kan spise for et lidt mere overkommeligt beløb, hvis vi sammenligner med Michelin-restauranten. Jeg har spist begge steder og vil gerne dele min oplevelse af turen på bistroen med dig – god fornøjelse.
Både Michelin-restauranten og bistroen benytter friske og lokale råvarer, hvor flere af dem findes lige uden for slottets mure, som ligger lige ud til Lammefjorden. Udover det så henter Dragsholm Slot også råvarer og fx vin fra de omkringliggende forhandlere. Vejrhøj Vin, som ligger et par kilometer fra restauranten, forsyner dem med vin, så det er muligt at tilbyde meget lokale dråber. Her kan man tale om fra jord til bord – bogstaveligt talt.
En glædelig overraskelse
På bistroens menu har de et ala carte kort samt mulighed for at købe en 2-retters menu til 395 kr. og en 3-retters til 495 kr. Til vores store overraskelse så får vi ved ankomsten at vide af vores meget oplagte tjener, at de faktisk har et godt tilbud til os – næsten i bedste Lars Larsen stil. De tilbyder nemlig lige nu, at du kan købe deres 3-retters med snacks og sødt for 395 kr. Hvem kan sige nej til det? Ikke os i hvert fald – så det beder vi pænt om samt en enkelt tilføjelse – jeg vil gerne smage deres “Caviar med jordskokker, cremefraiche og krydderurter” til 195 kr., som er på kortet over snacks.
En perfekt start
Bistroen er indrettet med et lille køkken midt i bistroen og omkring den, er der så borde. For enden af lokalet i bistroen er der udsigt udover Lammefjorden. Kort efter ankommer alle vores snacks:
Tartelet med rygeostcreme og røget laks
Slottets vandbakkelse med Gammel Knas og spegeskinke
Tatar med tørret løg
Caviar med jordskokker, cremefraiche og krydderurter
De tre første snacks var inkluderet i vores menu, hvor den sidste var en ekstra bestilling. Det hele smager fortræffeligt – navnlig deres små lækre vandbakkelser med “Gammel Knas” fra Arla Unika og spegeskinke er så skønne. Det er lidt en snack, som man snildt kan spise 5-6 stykker af, men så er der nok ikke plads til resten af lækkerierne. Der er ca. 10 gram caviar på vores servering, hvilket faktisk er mere, end jeg havde regnet med. Jeg deler den med min medspiser, og desværre forsvinder den alt for hurtigt.
Tysk Pinot Noir til maden
Jeg vælger en flaske rødvin, velvidende, at det måske er i overkanten, da min medspiser er “designated driver”, men ærligt synes jeg, prisen for et godt glas vin på 150 kr. er voldsom. Jeg ved, at jeg ender med at drikke to, og min medspiser drikker sikkert også 2 glas – så er prisen allerede på 600 kr., og så kan det slet ikke betale sig. Derfor bestiller jeg en flaske “Solveigs Phyllit Pinot Noir”, hvor jeg kender deres “Steil”, der er storebror til denne. Den har de desværre ikke på kortet, men det er okay, jeg har nemlig aldrig smagt “Phyllit”. Jeg ved godt, at jeg nok burde bestille dansk, men jeg synes, prisen for dansk vin er høj i forvejen, og når der så lige lægges 300 % oveni til restauranten, så vil jeg hellere nyde dem i sofaen derhjemme.
Solveigs laver skøn Pinot Noir, som sagtens kunne maskere sig som en flot Bourgogne. Masser af jordbær, hindbær, skovbund og et hint af tobak i næsen. Frugtig, læskende og med en elegant syre i munden. Hvis du er glad for Pinot Noir, så kan du roligt bestille den.
Terrin på græskar og kartoffel med svampesauce og purløgolie
Vores forret er en lækker terrin, en ret som understreger, hvilken magt grøntsager har. Det er helt tynde lag af græskar og kartoffel, som er bagt og sikkert lavet med masser af smør. Dertil den lækreste sauce på svampe, som virkelig sparker noget dybde i retten. Det smager skønt og er en rigtig lækker forret. Den var ikke at finde på kortet, så mit bud er, at køkkenet faktisk forsøger at udnytte de råvarer, de har, og dermed mindske madspil og give gæsterne lidt mere value for money – det tager jeg hatten af for.
Lokal gris med masser af kærlighed
Den næste ret er dog med kød og utrolig meget kærlighed. Som vores søde tjener understreger, da hun foreslår denne menu, så er der ikke brugt fløde, men til gengæld er der brugt rigelige mængder af smør. Retten er svinenakke, som er langtidsstegt sammen med friteret kål fra haven, en kartoffelpure, som er helt cremet og glat. Mit bud er, at den er lavet med pænt meget smør. Kartoflerne er naturligvis også fra haven. Dertil en sauce som bare får det hele til at spille. Det er, hvad jeg vil kalde, en klassiske bistroret, en god hovedret, som passer til årstiden med det grønne og meget lækker.
Kunstpause
Efter vore hovedret er jeg faktisk mæt – meget mæt, så vi beder om en lille pause på 10 min. Imens begynder der at være godt fyldt i bistroen, og travlheden tager til. Efter 10 min kommer vores dessert, som er Crumble på hvid chokolade og æble, hyldeblomst og kærnemælkssorbet, dolce de letche. Jeg vil gerne være den første til at indrømme, at jeg bare ikke er fan af sorbet og slet ikke, når det er på citron, lemon eller andet syrligt – hyldeblomst kan lige gå an, men jeg er bare ikke fan. Det er jeg åbenbart, når det serveres med dolce de letche og crumble på hvid chokolade og æble, så passer det hele sammen, og smager som englene synger. En perfekt afslutning på en god og billig menu.
Vi vælger kaffe og te til det søde, som den endelige afslutningen på aftenen, men efter 25 min må vi pænt minde dem om begge dele, jeg tænker, der er gået travlhed i den på bistroen. Det betyder sådan set ikke så meget, da det er ganske hyggeligt på Dragsholm Slots Bistro. Den samlede regning lyder på ca. 1800 kr. for snacks, tre retter, sødt, kaffe, vand med brus samt en flaske rødvin, det synes jeg faktisk er en fin pris.
Næste gang jeg besøger Dragsholm Slot, så tror jeg, det bliver for en overnatning og besøg i deres gourmetrestaurant.