Jeg har sammen med Supervin fundet og modtaget fem frække franske vine, som passer glimrende til vinteren. Artiklens vine fortæller lidt om, hvor forskellig fransk vin kan være. Der er klassiske St. Émilion på Merlot-blend, der er en 100 % Malbec, som hedder “Popcorn”, og så er der forskellige blends på Cinsault, Grenache, Mourvedre og Syrah/Shiraz fra Languedoc og det populære Rhône område – priserne ligger fra 69,95 kr. til et par hundrede, så jeg vil sige, at alle kan være med!

Jeg var ret længe om at indse glæderne ved fransk vin, hvilket skyldes en helt simpelt årsag. Jeg vidste ikke, hvad jeg kunne lide! Det er ofte den primære grund, når dem jeg møder siger, at de ikke kan lide enten rødvin, hvidvin eller vin i det hele taget. De ved ikke helt, hvad de kan lide, og så ender de med at smage en masse, som enten er for sødt, for tørt eller har for mange tanniner. Jeg forstår det virkelig godt, det kræver nemlig mange års erfaring og til dels også viden, før du ved, hvad du kan lide. Derfor har jeg også forsøgt at inddele vinen en kende, så du kan læse, om den er “kraftig”, har tanniner, er “letdrikkelige” osv.

Chateau Surain Popcorn Malbec Bordeaux 2019

Okay – alene navnet her er sgu underholdende og fedt, de ellers meget traditionelle franskmænd bryder lige den klassiske stil og laver en vin som denne. Den er på 100 % Malbec, hvilket ikke er unaturligt i Bordeaux, hvor den er fra, men dog ret sjældent. Malbec er én af de 5 druer fra Bordeaux, men ses ofte i blends, det er mere i Chile, den bruges 100%. Jeg vil gerne erkende, at jeg bliver lidt forført af “udstyr” altså etiketten – det blev jeg også her, og ja, jeg er helt klar over, at det er indholdet, der tæller. I næsen har den sjovt nok ikke popcorn, hvilket ellers kunne være sjovt, men den har masser af mørke bær, lakrids, blommer, bitre noter af mørk chokolade og et hint af bacon. Den er kraftig i munden og en rigtig power vin fyldt med frugt, krop og fylde. Det er en vin, som du sagtens kan sætte på bordet til en grillaften, eller hvis du fx griller til juleaften.

Vinanmeldelse: 5 franske vine til vinteren

Point 90/100

Pris pr. stk. 129,95 / 6 fl. pr. stk. 99,95


Château Les Vieilles Pierres Lussac-St-Émilion 2018

St-Émilion er kendt for deres mange Grand Cru slotte, men nok mest for den eftertragtede “Château Cheval Blanc“, som koster ret mange penge – årgang 2020 koster fx små 4000 kr., hvis du tager 6 flasker. Mindre kan naturligvis også gøre det. Denne Château Les Vieilles Pierres Lussac-St-Émilion 2018 er et glimrende bud. Ofte er vinene lavet på et blend af Merlot og Carbernet Franc, hvor overvægten er størst på Merlot. Tæt ved St-Émilion ligger Bordeaux, hvor druerne ofte er blends af både Carbernet Sauvignon, Merlot og Carbernet Franc, ofte med overvægt af Carbernet Sauvignon. Denne vin er lavet på 70 % Merlot og 30 % Carbernet Franc. Merlot har den egenskab, at den kan være meget frugtig og høj på tanninstruktur. Når den så lagres og fadet integreres, så fremstår den helt fløjlsblød i smagen. Det gør denne vin også – i næsen har den duft af violer, mørke kirsebær, mørk chokolade og et hint af lakrids. Den er netop smooth i munden og har blide tanniner. En vin, som står perfekt til en omgang “Steak frites”.

Vinanmeldelse: 5 franske vine til vinteren

Point 89/100

Pris pr. stk. 129,95 / 6 fl. pr. stk. 99,95


Chateau Puech-Haut St-Drézéry Prestige 2018

Languedoc er et område, hvis terroir deler karakteristika med naboerne Rhône og Provance. De benytter et bredt udvalg af druer som Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon blanc, Chardonnay. Mourvedre, Grenache, Syrah, og Viognier, altså et område som favner bredt. Denne er på Grenache og Syrah, og i stilen minder den meget om netop Rhône. I næsen har den masser af sødme, som næsten virker karamelliseret – derudover masser af duft af røde bær, peber, blomme og espresso. I munden er den smooth med poleret frugt, meget letdrikkelig, har lette tanniner og et lille syrekick i eftersmagen. Et flot glas til prisen på de 129,95 kr. ved køb af 6 stk.   

Vinanmeldelse: 5 franske vine til vinteren

Point 91/100

Pris pr. stk. 189,95/ 6 fl. pr. stk. 149,95


Xavier Côtes du Rhône-Villages ”Bottle into the Sea” BIO 2019

Denne Xavier Côtes du Rhône-Villages ”Bottle into the Sea” er både en flot vin, og en vin hvor du kan være med til at beskytte havets økosystemer. Det er nemlig sådan, at for hver flaske solgt, så doneres 1 Euro til “The Sea Foundation” – bestemt beundringsværdigt. Vinen er fra det sydlige Rhône og er en blanding på 75% Syrah, 10% Mourvèdre og 10% Grenache samt feminin og floral charme fra grønne 3% Viognier og 2% Roussanne. Jeg har tidligere smagt samtlige vine fra hele porteføljen fra Xavier, og det er flot vin, som spænder bredt. I næsen har den modne kirsebær, brombær, finsk lakrids og en skøn sødme. I munden er den læskende og med masser af fylde. Det hele holdes i flot balance af helt smooth tanniner. Et godt glas hvor du oven i købet kan støtte et godt formål. 

Vinanmeldelse: 5 franske vine til vinteren

Point 90/100

Pris pr. stk. 179,95 / 6 fl. pr. stk. 119,95


Xavier Châteauneuf du Pape 2018

Fra samme producent er der Xavier Châteauneuf du Pape, hvor vi så befinder os i øverste klasse, når det kommer til Rhône. Dette er en utrolig flot vin, som rummer det hele. Elegance, fylde, blide tanniner og så mange noter i glasset. Den er tæt og helt mørk, når den skænkes og er for dig, som har drukket vin længe og gerne vil have lidt mere af det hele. I næsen har den en cremet og kølig duft over sig, som minder om fløde eller kærnemælk. Herefter kommer der en intens duft af brombær, solbær, violer, timian, menthol og vanilje. I munden er den kraftfuld og cremet med masser af smag af modne bær, violer og kærnemælk. Det er en af de vine, hvor flasken efter kort tid lige pludselig føles utrolig let. 

Vinanmeldelse: 5 franske vine til vinteren

Point 92/100

Pris pr. stk. 329,95 / 6 fl. pr. stk. 275,00


Håber det giver inspiration til lidt fransk vin, der er flere vinanmeldelser at finde på bloggen.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar