Du kender sikkert Søgaards Bryghus i Aalborg, som har ligget på Klostertorvet i mange år. De brygger deres øl og tilbyder klassisk bistromad. Nu er Søgaards Bryghus blevet til “Hr. Søgaard“, og meget passende er “Fru Søgaard” ved siden af. De tilbyder et enormt udvalg af lækre kager, kaffe, smoothies og hygge – men de har lige startet et “ad libitum-koncept”, som hedder “Hele Svineriet“, som jeg testede for nylig.
Konceptet med et aftalt antal timer, hvor du får mad serveret løbende samt fri indtag af alkohol, er sådan set ikke nyt, det har eksisteret i mange år. For en årrække tilbage lavede de gode Brødrene Koch et koncept “Det Glade Vanvid”, hvor du på samme måde har et aftalt antal timer, og så kan du ellers gå amok i vin og øl, imens du får serveret lækker mad. Jeg har besøgt deres restaurant i København og konceptet er genialt, hvis du fx er et større selskab, hvor det hele bare skal fungere. Det samme er gældende ved “Hele Svineriet” – er det ene så bedre end det andet? Det vil jeg lade være op til dig at vurdere.
Masser af mad
Når jeg tester og besøger restauranter, så skal jeg lige huske, at Aalborg er helt anderledes end København (jeg bor alle ulige uger i København, hvilket også er årsagen til, at du kan finde mange anmeldelser derfra på bloggen). Forskellen er primært, at vi spiser mere i Aalborg og portionerne bare er større. Det samme gælder på Fru Søgaard – der er rigeligt mad, så selv om du er en stor knægt som mig fra Nordjylland, så bliver du mæt. Første servering kommer kort efter, du landet ved bordet, hvor der står en GT klar til dig (lidt udvandet – men fair nok, de står klar for at optimere service).
På brættet til at starte med får du brød med persilledip, tørrede pølser (grignotons pølser), tapioca chips med rødbede og svampecreme, som var utrolig velsmagende samt “alge-chips” og rispapirschips. En rigtig god start. Hertil kan du så tanke øl, hvor der er de klassiske gode øl fra Søgaard Bryghus som fx “Jomfruhumle” og “Klosterbryg” samt en IPA med lav alkoholprocent. Et tip til at gøre oplevelsen endnu bedre er, at der bliver foreslået hvilken øl, der passer bedst til første servering og anden servering osv.
Efter første servering er kørt, så går der lidt tid, før forretterne kommer, årsagen skyldes, at det hele kører på én gang, så når køkkenet kører forretter, så skal hele restauranten være klar. Kommer du for at nyde øl (og måske en del øl) samt vin, så fungerer det rigtig godt. Er du typen, som holder igen, så betyder det blot mere tid til at hygge.
Blomkål på tre forskellige måder
Til næste servering var min favorit klart deres blomkål, som kom som en salat, hvor der er syltet, brændt og puré på blomkål – flot lavet og i takt med årstidens grønt. Derudover er der laks med æblegele og kinaradise.
Sidste servering var en lille foie gras med syltet rødbede. Jeg valgte at smage deres Klosterbryg hertil, som faktisk fungerede rigtig godt.
Fremragende vegetarret
Til hovedretten var der ølbraiseret nakkekotelet med gulerødder og estragonsennep. Denne ret er nok lidt en “husklassiker”, da de altid har haft retter netop med øl, da bryggeriet går i ét med restauranten. Smagen var perfekt – velsmagende og smeltende mørt kød – dog må jeg sige, at deres “kartoffelroulade” med gulerodspuré toppede den. Lag på lag af helt tynde kartoffelstykker bagt i smør med timian (gætter jeg på) og med gulerodspuré mellem lagene. Godt gået!
Afslutning
Det er meget sjovt at betragte gæsterne til en aften som her, der er virkelig god stemning, og folk virker bare generelt tilfredse – så skønt. Vores sidste servering var en “ostemad”, som de serverede på deres eget rugbrød med en lækker ost til samt mandler i sirup. Dertil fik vi en fortolkning af klassikeren “Pære Belle Helene”, hvilket var ganske fint – jeg må dog tilstå, at jeg er mere til den klassiske.
Hvad fungerer godt?
Konceptpakken: Du ved, hvad det hele koster, du kan selv styre indtag af alkohol. Da jeg besøgte dem fredag aften, var der en del gæster – unge som ældre, hvor de unge, i takt med promillen steg, kom i bedre og bedre humør – der var vist endda en som holdt tale samt en lille fællessang. Det hele er en del af konceptet, hvor der naturligvis er god stemning.
Tiden mellem serveringerne: Aftenen starter kl. 19.00 med velkomstdrink og første servering. Derefter passer det mere eller mindre med, at forret rammer bordet 20.00 – hovedret 21.00 og dessert omkring 22.00. Det betyder, at du har god tid til at smage på øllene og vinene.
Størrelsen på portionerne: Det er gode størrelser, og der er er rigeligt med mad – faktisk er der omkring 12 serveringer alt i alt.
Inddelingen af restauranten: Da jeg besøgte dem, var jeg alene med min datter, og vi blev meget fint placeret godt væk fra selskaberne. Det betød, at vi kunne have en fin aften, selv om der var fællessang og glade gæster i den anden ende – godt gået.
Hvad kunne være bedre?
Anbefaling af drikkevarer til maden: Det ville være rigtig fint, hvis man fx vidste, at “Jomfruhumle” anbefales til visse serveringer på menuen.
Kvaliteten af vinen: Når slottene hedder “Ad Libitum”, så kan man ikke forlange det store – jeg ville nok foretrække fx mindre portioner mad og lidt bedre vine – den står dog 100 % for egen regning, da der sikkert ikke er enighed her.
Prisen for “Hele Svineriet” er 499 kr. for 3 timer mandag til torsdag, som også inkluderer velkomstdrink og en lille avec (Cognac eller Baileys). Prisen fredag til lørdag er 649 kr. for 4 timer. Du kan også tilkøbe en ekstra time for 100 kr. pr. person.
Har du besøgt Fru Søgaard hører jeg gerne, om du er enig i min anmeldelse?