Highland Park skød sidste år deres ”Danmarksserie” afsted – om den hedder det officielt, ved jeg ikke – men det er med Harald Blåtand – Thyra Danebod og Gorm den Gamle, så de kreative sjæle har bestemt tænk ”Danmark” og ret passende, hvis vi ser det i den røde tråd efter deres udgivelser med Vikingerne. Jeg har købt de to første i serien Harald Blåtand og Thyra Danebod, som udkom sidste år – nu er Gorm den Gamle endelige på gaden!

Denne artikel indeholder reklamelinks

Highland Park har lavet en lokal serie af single cask-whiskyer, der er skabt specielt til Danmark og danske whiskyentusiaster. Serien indeholder tre whiskyer, der er opkaldt efter og inspireret af den første danske konge, Gorm den Gamle; hans hustru, dronning Thyra Danebod; og deres søn, Harald Blåtand.
 
De tre flasker er til ære for danske fans af Highland Park. Det skotske destilleri har valgt Gorm den Gamle, Thyra Danebod og Harald Blåtand som inspiration, fordi de tilsammen på hver deres måde har sat præg på Danmark.

Highland Park Whisky - Harald, Thyra og Gorm den Gamle...

Gorm den Gamle, den første konge af Danmark, rejste den første Jellingsten, “Den Lille Jellingsten”, for sin kone, Thyra Danebod. Det er den første skriftlige kilde indenfor landets grænser, der nævner navnet Danmark.
 
Thyra Danebod fødte landets første tronarving, Harald Blåtand. Efter Gorm den Gamles død rejste Harald den anden Jellingsten til minde om sine forældre, men den sten, “Den Store Jellingsten”, fortæller også, at Harald Blåtand var kongen, der samlede Danmark og gjorde danskerne kristne.

Highland Park Whisky - Harald, Thyra og Gorm den Gamle...


Det er den historieskrivning, der helt op i nutiden har haft indflydelse på Danmark, der ligger til grund for de tre Single Cask-whiskyer. Whiskyerne er ude i et begrænset antal, sådan er det jo med Single Casks. Harald Blåtand er fremstillet i 444 flasker, Thyra Danebod i 568 flasker og Gorm den Gamle i kun 249 flasker. Gorm Den Gamle er frigivet netop i dag 12 maj.

Harald Blåtand – Søn af Thyra og Gorm. Konge af Danmark

Den første whisky, som udkom var “Harald Blåtand”, som på trods af sine potente 64,2 % ABV er en relativt nem whisky at drikke, nu skal det siges, at jeg er ved at være godt hærdet, så er du ny i denne verden, så vil du måske føle, at den er voldsom. Det hele afhænger af fadene. Denne er modnet i 12 år på first fill sherry butt-fade af europæisk egetræ. Harald Blåtand rejste den største af de to Jellingsten, så whiskyen er selvfølgelig modnet på de særligt store sherry butt-fade. I næsen har den sødmefulde noter af tørret frugt, et snert af egetræ og behagelige noter af røg, anis og rosin. En flot whisky, som bestemt er Harald Blåtand værdig. Vidste du, at netop Harald Blåtand har lagt navn til den uundværlige “Bluetooth” teknologi?

Highland Park Whisky - Harald, Thyra og Gorm den Gamle...

Thyra Danebod – Dronning af Danmark


Den næste i rækken var “Thyra Danebod”, som er den perfekte blanding af det feminine og kraftfulde. Måske tilfældigt, men vi går en kende ned på alkoholstyrke her, så selv om hun er kraftfuld, er den “kun” på 62,8 %. Det feminine kommer dog til udtryk i karakteren, hvor den virker mere elegant end Harald Blåtand. Den har noter af nødder, en blid røg, men bestemt også et godt kick. Hele tanken med denne whisky er at indkapsle Thyra Danebod som den omsorgsfulde moder men også som den stærke dronning, hun var. Den er modnet i 12 år på puncheon-fade, som er en kende mindre end butt-fadene fra Harald Blåtand.

Set hos Barlife til 1.199 DKK.

Highland Park Whisky - Harald, Thyra og Gorm den Gamle...

Gorm den Gamle – Long live the king!

Den sidste og endelige i rækken er “Gorm den Gamle”, som nok er én af de vildeste whiskys, jeg har smagt. Faktisk har jeg aldrig smagt en 18 års Single Cask før. Det er ret vildt og imponerende, at alkoholprocenten ligger på 53,9 % – det er godt gået. Det er en utrolig flot whisky, men prisen ligger også noget højere end både Thyra og Harald. Den har noter af vanilje, honning, røg, eg og et hint af muskat. En enestående whisky, som bestemt er den i år, som har overrasket mig mest. Hvis du når at få en flaske, så siger jeg skål og håber, du nyder den lige så meget som jeg.

Set hos Mr. Booze til 3.299 DKK.

Highland Park Whisky - Harald, Thyra og Gorm den Gamle...

Skål og endnu engang – gået godt Highland Park….

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar