Ja, det er jo spørgsmålet? Lige om lidt rammer vi årets julefrokoster, hvor der ofte er snaps på bordet, men sjældent akvavit. Det vil jeg gerne lave om på. På mine lidt ældre år – ja jeg er blevet 40 år, men hold det lige mellem os ikke, er jeg begyndt at nyde ren alkohol langt mere, det betyder, at jeg også kigger efter de bedre udgaver, der findes. Jeg har flere gange besøgt Copenhagen Distillery, som både laver gin, whisky, likør og akvavit – her kan du læse om de forskellige udgaver, som jeg har modtaget fra dem – skål og god fornøjelse.

Jeg vil starte med at sige – drik nu med ansvar, det kan hurtigt løbe løbsk til en julefrokost, hvor der ofte er løssluppen stemning, masser af god mad samt øl og brændevin. Det næste jeg vil sige er, at snaps og akvavit slet ikke er det samme, så lad os kigge på det først:

Forskellen på akvavit og snaps

Det nemmeste er at tage udgangspunkt i EU’s definition og betegnelse. I 2008 blev det formuleret således: Akvavit eller aquavit er spiritus med kommen og/eller dildsmag, der er aromatiseret ved anvendelse af et urte- eller krydderidestillat.” For akvavit gælder desuden, at den skal have et minimumsalkoholindhold udtrykt i volumen på 37,5 %, at essensolier er forbudt, og at drikken ikke i væsentlig grad må være bitter.

Det betyder helt kort, at netop akvavit er en beskyttet titel, som mange andre varer som fx madvarer også kan være det. Betegnelsen angiver, at en fødevare eller et landbrugsprodukt stammer fra og enten er fremstillet, forarbejdet eller tilvirket i et afgrænset geografisk område.

Læs også: Er akvavit det nye sort indenfor cocktails?

AQUAVIT, AKVAVIT, OR AKEVITT?
Akvavit fra Copenhagen Distillery…

Snaps er ikke en beskyttet titel, det er en smagstilsat spiritus, som er meget populær i Danmark. Du kender sikkert diverse kryddersnapse som dildsnaps, porsesnaps og lignende. Mange laver også deres egen snaps, hvor de tilsætter lokale urter. Gode eksempler på snaps kan du læse om i anmeldelsen af Nordisk Brænderis snapse eller Brænderiet Enghavens snapse. En overgang var snaps på havtorn og valnød meget populært.

Dill Anise Aquavit 41 %

Den første akvavit, jeg smagte, var denne “Dill Anise”, som er lavet på dildfrø, spidserne fra dilden, citronskal og anis. Det første, jeg bemærker, er den helt rene og helt klare smag, som Copenhagen Distillerys aquavit har. Denne smagte jeg til en god sildemad med hjemmelavet karrysalat, rå løg og karse. Hertil er den helt perfekt og renser godt igennem.

AQUAVIT, AKVAVIT, OR AKEVITT?
Dill Anise – perfekt til en sildemad…

Noterne i akvavitten fremstår helt tydeligt, en let duft af dild og citron – i smagen er du heller ikke i tvivl om noterne. I eftersmagen fornemmes lakrids, som slutter den flot af.

Pris 300 kr.

Black Taffel Aquavit 41 %

Når jeg hører ordet “Taffel” tænker jeg altid på De Danske Spritfabrikker, hvor den gode gamle “Rød Aalborg” altid var på bordet i mit barndomshjem, når der var jule- og påskefrokost. En voldsom fætter som jeg kun har smagt nogle få gange, hvor den var iskold og ikke videre behagelig. I dag drikker jeg både snaps og akvavit ved stuetemperatur, det med at fryse dem gør intet godt for smagen udover at dæmpe den, og det er jeg ikke interesseret i. Black Taffel er et smukt hvededestillat, som Lasse fra Copenhagen Distillery har gået og kælet for over længere tid.

AQUAVIT, AKVAVIT, OR AKEVITT?
Black Taffel – klassisk og ren i smagen…

Black Taffel er destilleret på hvede, som alle deres akvavit i øvrigt er, videre er der tilsat destillat fra fermenterede sukkerroer. “Renhed” er klart et udtryk, som jeg synes går igen for akvavitterne fra Copenhagen Distillery. Black Taffel er ingen undtagelse, den er helt ren i smagen, og noter af citrus og urter som mynte træder frem. Denne akvavit smagte jeg også til en god klassisk sildemad, og det fungerede særdeles upåklageligt.

Pris 300 kr.

Mulberry Rose Aquavit 41 %

Mulberry Rose er nok min favorit, hvis vi lige ser bort fra “Black Oak Taffel” – Copenhagen Distillery kalder den deres “sommerakvavit”, og det passer helt perfekt. Jeg vil godt tilstå, at jeg smagte den første gang i en cocktail, det kan du læse om i indlægget “Er akvavit det nye sort indenfor cocktails?”. Jeg vil kalde den en “new age”-akvavit, som bryder lidt med normerne.

AQUAVIT, AKVAVIT, OR AKEVITT?
Mulberry Rose – jeg vil vove den påstand, at dette er en akvavit, alle kan lide…

Den er lavet på dild, citron, lindeblomst, morgenfrue, morbær, rosenblade og hindbær, som giver den en let sødme og masser af florale noter. Blandt det kvindelige publikum jeg har serveret akvavit for, har den været favoritten – også for mig. Jeg har både haft den på bordet til den traditonelle julefrokost og serveret den til en sommersalat, hvor den var helt perfekt til begge dele.

Pris 300 kr.

Long Pepper Aquavit 41 %

“Lang peber” har flere nuancer end klassisk sort peber, den kan godt minde lidt om krydderieblandinger fra østen. Der kan findes noter som muskat og kanel ved brug af denne peber. I denne akvavit er der brugt økologisk lang peber fra Indonesien, som Copenhagen Distillery havde temmelig svært ved at opdrive, men det lykkedes.

AQUAVIT, AKVAVIT, OR AKEVITT?
Long Pepper – lækker til krydret lam eller til en god steg juleaften…

Udover lang peber er der også brugt dildfrø i denne akvavit. Resultatet er en mere krydret og aromatisk akvavit, hvor der er lavet et fedt take på en akvavit – det er nytænkende og innovativt, hvilket er præcis det, jeg forbinder med Copenhagen Distillery. Den fungerer rigtig godt sammen med fx en krydret ret med lam, hvis den er på bordet til påsken eller til fx en god gammeldags flæskesteg.

Pris 300 kr.

Black Oak Taffel Aquavit Single Cask 48 %

Vi slutter af på toppen – okay, det er måske lidt forkert sagt, for alle er virkelig lækre, men jeg er også Whiskytossen, og denne har lidt relationer til whisky. Det er helt tydeligt, at deres troldmand og master distiller Lasse Öznek slet ikke kan lade være med at lege med sine whiskyfade. Denne her er helt enkelt f***ing blæret – undskyld sproget, men jeg er vild med den. Det er “Black Taffel”, som har fået 2 år på et bourbonfad, der tidligere har været brandy på.

Den er næsten for god til, at jeg vil servere den til en julefrokost, da jeg gerne vil nyde den helt ren uden mad, men vælger du at servere den, og er der folk, som nyder en akvavit, så prøv at servere den blindt – mit bud er, at folk bliver blæst bagover, og jeg tror ærligt ikke, de gætter på en akvavit.

AQUAVIT, AKVAVIT, OR AKEVITT?
En genistreg fra Lasse…

Du er ikke i tvivl om, at det er en akvavit, hvis du er vant til smagen, men den har så meget mere. Den holder den rene og klare stil, men efter et par sekunder i munden kommer der sødmefulde noter frem som vanilje, appelsinskal og karamel. Den fungerer bestemt også i en cocktail, hvilket du kan læse om i indlægget “Er akvavit det nye sort indenfor cocktails?”

Den har lidt mere kick og er på 48 % ABV, hvor Lasse har valgt at placere den. Det er desværre en limited edition, medmindre Lasse vælger at lave den igen, men mon ikke den kommer igen, nu er det jo næsten jul.

Pris 450 kr.

Håber det gav lidt indsigt og ikke mindst inspiration til lidt lækker akvavit…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar