Akvavit har de seneste år været temmelig hypet på flere af de store cocktailsbarer i Danmark. Hvad skyldes det mon? Mit bud er, at det er dansk, det er et spændende alternativ til fx gin eller vodka, og så er det vildt lækkert og så meget mere end “Rød Aalborg”. Som gammel Aalborgdreng mener jeg godt, at jeg kan have en holdning til den legendariske akvavit. Jeg har modtaget en række flasker fra Copenhagen Distillery, som jeg har lavet en række cocktails ud fra, som kan nydes hele året – håber det giver inspiration til din næste cocktail…
Copenhagen Distillery ligger på Kløvermarksvej og laver både gin, whisky og akvavit. Jeg har smagt dem alle og synes vildt godt om dem. De laves med respekt for traditionerne og med et moderne twist, hvilket skyldes, at deres Master Distiller, Lasse Öznek, er vanvittig dygtig – skål på det.
“Dild and Tonic”
Den første er en cocktail, hvor solen kun gør den bedre. De er uhyre simpel at lave, og på 2 min. har du en god cocktail klar. Den er lavet med “Aquavit Dill Anise“, som er lavet på dildfrø, spidserne fra dilden, citronskal og anis. Den toppes af med tonic – din favorit tonic, og så kan du bruge frisk dild som garnish.
Du kan også bruge denne akvavit i en “Dill Martini“, hvor du bruger 5 cl. Dill Anise Aquavit og 1,5 cl. Lillet Blanc – det bliver helt fantastisk.
Ingredienser
- 4 cl. Dill Anise Aquavit
- 10 cl. Tonic water
- 1 stilk frisk dild
- Masser af isterninger
- Highball glas
Sådan gør du
-
Fyld glasset med is
-
Tilsæt 4 cl. Dill Anise Aquavit
-
Tilsæt tonic
-
Tilsæt dilden
-
Rør forsigtigt rundt med en barske
“Mulberry Rose and Tonic”
Det er virkelig også en sommercocktail, som er perfekt, hvis du har brug for en frisk og sprød cocktail. Til denne bruges “Mulberry Rose“, som er lavet på dild, citron, lindeblomst, morgenfrue, morbær, rosenblade og hindbær, som giver den et let sødme og masser af florale noter. Den toppes op med din favorit pink tonic, og så kan du enten bruge frisk mynte, eller hvis du tilfældigvis har hybenroser i haven, kan du bruge bladene derfra. Det er “sommer i et glas”.
Hvis du vil lave en anden version og bruge Mulberry Rose, så fungerer den også vildt godt i en “Negroni”, dog bliver den til en “Negrosa” – du skifter blot gin ud med Mulberry Rose.
Ingredienser
- 4 cl. Mulberry rose aquavit
- 10 cl. Tonic water
- 1 kvist frisk mynte
- Masser af isterninger
- Highball glas
Sådan gør du
-
Fyld glasset med is
-
Tilsæt 4 cl. Mulberry rose aquavit
-
Tilsæt tonic
-
Giv mynten et bask over din håndflade
-
Tilsæt den og rør forsigtigt rundt med en barske
“Daylight Robbery”
Denne cocktail er nok min favorit, og den kan nydes året rundt. Den består af “Black Taffel Aquavit“, kaffelikør efter eget valg, jeg havde tilfældigvis en lakrids-kaffelikør fra Samsøe Distillery, som passer vildt godt hertil. Den er lavet på kaffebønner fra Honduras, som er ristet på Samsøe.
Derudover bruger du letpisket fløde og muskatnød. Den er den perfekte afternoon eller afterdinner cocktail til dig, som godt kan lide en potent cocktail.
Ingredienser
- 3 cl. Black taffel aquavit
- 3 cl. Sams island coffee-licorice liqueur
- 3 cl. letpisket fløde
- Revet muskatnød
- Lowball glas
Sådan gør du
-
Pisk fløden i 1-2 minutter – det skal bare tykne lidt.
-
Fyld glasset med is
-
Tilsæt Black taffel aquavit
-
Tilsæt Sams island coffee-licorice liqueur
-
Tilsæt forsigtig fløden på toppen
-
Riv muskatnød over
Espresso Martini med “Spirit Coffee”
Hvis du holder af den klassiske Espresso Martini, som med stor sandsynlighed er opfundet i 1980’erne af den britiske bartender Dick Badsell på den berømte “Freds Club” i London, så vil du elske denne her. En lille bonus er, at myten om cocktailen går på, at en meget attraktiv kvindelig model bad Dick Badsell om en cocktail, som kunne “wake her up” and “f*** her up” – om det er rigtigt vides dog ikke med sikkerhed, men historien er fremragende.
“Spirit Coffee” er lavet på et ekstrakt fra bønner, som kommer fra Copenhagen Coffee Lab, som giver den et helt unikt præg. Den fungerer også glimrende i en Espresso Martini.
Ingredienser
- 2 cl. Coffee Spirit
- 3 cl. Galliano ristretto
- 2 cl. afkølet espresso
- Masser af isterninger
- Martini glas
Sådan gør du
-
Fyld glasset med is og rør det rundt med en barske, så det afkøles
-
Shake nu det hele grundigt indtil din hånd fryses
-
Fjern isen fra glasset
-
Hæld det op gennem en strainer og evt. en lille si
-
Lad den falde til ro, så den bliver helt mørk
Black Oak Taffel Old Fashioned
Jeg elsker en Old Fashioned – det er virkelig en cocktail efter mit hoved, den har det hele – smag af den bourbon eller whisky du vælger at bruge, bitterheden fra Angostura og sødmen. Den er min favorit – det eneste, der er træls, er, at det ofte er en cocktail, som fungerer bedst enten som den sidste eller den eneste – sødmen er nemlig svær at toppe og en frisk eller bitter cocktail efterfølgende smager ofte lidt forkert for mig.
Black Oak Taffel er der virkelig gjort noget ud af. Lasse har valgt at lagre den i et bourbonfad, der tidligere har været brandy på. Det giver mere dybde og faktisk ændrer det karakterer, hvor jeg ikke ville gætte på akvavit, hvis jeg fik den serveret blindt. Det er vildt godt og kunne også sagtens nydes “neat”.
Ingredienser
- 5 cl. Black Oak Taffel
- 4 dash Angostura Bitter
- 1-2 cl. sukkersirup
- Masser af isterninger eller en “iceball”
- Lowball glas
Sådan gør du
-
Tilsæt isterninger eller iceball, hvis du ikke har en, kan du købe forme flere steder, så du nemt kan lave dem selv
-
Tilsæt Black Oak Taffel og sirup
-
Rør rundt med en barske indtil det er kølet godt ned
-
Tilsæt Angostura Bitter
-
Server evt. med en dehydreret appelsin eller frisk appelsinskal
“Long Pepper and Pink Tonic”
Vi slutter af med en forfriskende drink, som er lavet på “Long Pepper”, som er en akvavit, der er lavet på “lang peber” og dildfrø. Copenhagen Distillery har brugt ret lang tid på at finde økologisk lang peber fra Indonesien, som de mener, er god nok til denne akvavit. Resultatet er en skøn akvavit, som også passer perfekt i en cocktail.
Fordi der er ret mange nuancer i denne akvavit, mener jeg, at den skal holdes ret simpel. Derfor laver jeg den blot med pink tonic og et stykke dehydreret citrusfrugt – easy as that!
Ingredienser
- 4 cl. Long Pepper Aquavit
- 10 cl. Tonic water
- 1 skive dehydreret appelsin
- Masser af isterninger
- Highball glas
Sådan gør du
-
Fyld glasset med is
-
Tilsæt l 4 cl. Long Pepper Aquavit
-
Tilsæt tonic
-
Giv mynten et bask over din håndflade
-
Tilsæt den og rør forsigtigt rundt med en barske
Er akvavit så det nye sort indenfor cocktails? Det tænker jeg sagtens det kan være. Gin har i flere år stormet frem, som værende det nye sort, men jeg bytter gerne ud med et dansk produkt, som vi i flere hundrede år har lavet i Danmark. Dermed ikke sagt, at jeg ikke nyder en god “gin and tonic”, på ingen måder, men jeg holder af, at udvide min horisont og lige nu betyder det mere akvavit – skål på det. Du kan se inspiration til endnu flere cocktails på akvavit på Copenhagen Distillerys hjemmeside.
Hvad tænker du om akvavit? Er det noget kun for vores forældre eller er jeg på rette spor?
1 Comment
Pingback: AQUAVIT, AKVAVIT, OR AKEVITT?