Der findes utroligt mange gode bud på bobler fra alle mulige steder i verden, og det kan være utroligt svært at vælge dem, som passer lige præcis til dig. Derfor har jeg igen i år kåret “Årets Vintage Bobler” sammen med et lille skarpt panel. I år har vi valgt en lidt anden tilgang – vi har kun en Top 3 i dette indlæg, men til gengæld har vi fundet 3 andre bud, som adskilte sig, men alligevel endte ud med høje point – de såkaldt “Outsidere” – dem kan du se i indlægget her – God fornøjelse!
Mine damer og herrer, her kommer Årets Vintage Bobler. Jeg elsker bobler, men jeg drikker det for sjældent, det indrømmer jeg gerne. Ofte burde man faktisk bare åbne en flaske ikke? For nogle uger siden fik jeg lov til, at åbne intet mindre ned 35 flasker, hvilket var et smukt syn. Naboerne på vejen var i øvrigt taknemmelige for at smage også, jeg er nemlig ikke typen, som kan smide den slags ud. Når Hendes Majestæt Dronningen kl. 18,00 sætter sig til rette, og ser tilbage på året der gik og med 100 % sikkerhed nævner “COVID19″ og Corona” 10 gange, så skal du have nogle gode bobler at skylle ned med. Det har nemlig været et hårdt år for alle, så skål i vintage bobler på det!
I år var der nye deltagere i Mad & Monopolets kåring, så det betød vine fra bl.a. Norhvin i Sæby, Husted Vin i København, Kiil Wine i Nibe og ikke mindst Salling Group. Det gav et bredere spænd og nye flasker til kåringen.
2016 Grüner Veltliner Brut Nature
Propperiet er faktisk ikke en ny spiller i kåringen, men har holdt pause lidt. Nu er de tilbage og det kan mærkes. Denne tog fusen på alle – der blev gættet i øst og i vest, men alle gæt var forkerte. Dette er et netop grunden til, at vi holder blindsmagninger og elsker at få gode bud ind. Den er fra Østrig og er utrolig lav i dosage men overraskende sødmefuld. I næsen har den hindbær, melon, fersken og en lækker citrus. Efter lidt tid fornemmes en let “umami”, “syltelage” og oliven træder frem. Det er bobler som står til alle snacks du smider efter den – rund, lækker, fyldig og pivfræk! Godt gået. Bedste kommentar fra Monopolet: “Det er ren fyrværkeri i munden det her!”….
Pris 186,75 kr. ved Propperiet Point: 96/100
Norh Vinunivers: Champagne Lasseaux – Match Play
De unge knægte fra Sæby kan helt sikkert noget. De brillierer ved at ligge i top i både kategorien med julevin og bobler. Det er gået godt! Denne er en blanding af 50% Chardonnay, 25% Pinot Noir et 25% Meunier, så et helt klassisk blend. I næsen har den nødder, scones, kærnemælk lidt “animalske noter”, brød og citrus. Det er et skønt eksempel på, at Champagne kan laves så helt enkelt og alligevel så komplekst. Det er en flot og meget imponerende Champagne. Mit bud er, at denne bliver endnu bedre om 10 år, hvis du kan holde dig fra den så længe. Bedste kommentar fra Monopolet: “Det her kunne jeg drikke for evigt!” – den må Kim tage æren for.
Prisen er 399 kr. hos Norh Vinunivers Point: 97/100
Otto Suenson: Brut Millesime blanc de blancs Grand Cru
Det er svært at holde en vintage smagning uden, at der er klassiske bobler fra Champagne med i toppen. Fakta er, at de holdt for over 500 år siden, og det holder stadigvæk. Otto Suenson har tidligere ligget i top, de har et flot udvalg og årevis af erfaring med deres vin og bobler. Denne flaske bobler er lidt som den stilede fyr, der ankommer i suit og slips til en fest fyldt med smarte unge fyre. I starten lægger du ikke mærke til ham, da alle har travlt med at føre dig frem, men som aftenen skrider frem indser du, at “det klassiske aldrig dør eller går af mode” – mode forgår med det klassiske består. Sådan er det denne Blanc de Blanc som er fra 2012, en god alder som har givet den en tilpas fedme og alligevel helt ren i karakteren. I næsen har den toast, smør og en flot citrus- i munden er den bare lækker og én jeg aldrig bliver træt af. Bedste kommentar fra Monopolet: “Hold da kæft det er lækkert det her!” – den tager jeg æren for.
Prisen er 449 kr. pr. stk. hos Otto Suneson Point: 98/100
Og vinderen af årets vintage bobler 2020 er…
Vinderen blev Otto Sunesens “Brut Millesime blanc de blancs Grand Cru” som løb med sejren – stort tillykke herfra! Hvis du er til klassisk Champagne i meget høj klasse, så kunne dette godt være noget for dig. Meget kort efter kom Propperiets 2016 Grüner Veltliner Brut Nature, som også er et seriøst bud til nytårsaften. Prismæssigt, så ligger den pænt under førstepladsen, så reelt var det måske en ide, at smage dem begge?
På tredjepladsen kommer igen dregene fra Sæby og Norh Vinunivers med Champagne Lasseaux – Match Play som også er et flot flot bud!
Hvor kom vinene fra?
Philipson Wine
Haller Vine
Skovgaard Vine
Skjold Burne
Nohrvin
Bichel Vin
Otte Suneson
Laudrup Vin
Cold Hand Winery
Dansk Vin/Skærsøgaard
Jysk Vin
Kjær Sommerfeldt
Frederiksdal Vin
DWine
Theis Vine
ChampagneShoppen
Taster Wine
Spanske Vine
Quist Wine
Degustation
Jonassen Wine
Winefamly
Propperiet
Supervin
Vinfadet
Hustedvin
Hvad siger reglerne?
Reglerne er meget simple, alt må være med i denne kåring – det skal bare være “Vintage” altså skal vi have noget alder på boblerne. Prisen er helt op til leverandøren – det samme gælder land og område. I år var der virkelig gode bud og ikke blot fra Frankrig, hvor Champagne og Crement er de primære. Der var også bud fra Spanien, Italien, Østrig, Tyskland og endda England, hvilket bare gør kåringen endnu bedre.
Hvad spiste vi til?
Vi fik en lækker omgang pålæg som Kim Schulz havde været så venlig at tage med. Der var braseola, røget svinemørbrad, lufttørret skinke og rosmarin skinke, derudover var der masser af brød og lidt pesto til.
Hvordan smagte vi?
Vinene blev smagt “blindt” – altså sad vi alle med bind for øjnene og ingen måtte snakke med hinanden, det blev noget værre rod, og flere af flaskerne røg på gulvet – det kan ikke anbefales. Lidt sjovt skal man lave ikke – nej, naturligvis ikke. Men det kunne have været noget af et syn ikke? Alle vinene var pakket grundigt ind og smagt til Kims lækkerier og vurderet ud fra en fælles point skala med op til 100 point.
Håber det har givet inspiration – nu er der længe til nytårsaften, så du har god tid til at kigge på lækkerierne….
Skål og godt nytår og tak til alle fro bidrage og deltagelse….