Som barn fik jeg ofte flødekartofler eller flødestuvede kartofler. De var lavet i ovnen i et stort brunt ildfast fad. Jeg husker tydeligt duften der spredte sig i huset. Jeg elskede toppen der var gratineret og fik lidt farve – det var det aller bedste. Her får du en opskrift, som for mig er den bedste der findes – håber du synes om den!
En ret som denne er uhyre enkelt. Du skal bruge kartofler, løg, muskat, hvidløg, timian fløde og ost. Det skal faktisk bare smækkes sammen og fakta er, at det ikke kan gå galt. Som barn fik vi ofte en culottesteg dertil, men stort set alt fungere – bøffer, lammekølle, frikadeller, kylling eller onglet som jeg valgte at spise dertil.
Opskrift på de bedste flødekartofler i verden!
Her får du min opskrift på de bedste flødestuvede eller flødekartofler. De er fyldt med fløde, smør, timian, hvidløg, friskrevet muskatnød og kærlighed!
Ingredienser
- 800 gram kartofler
- 2 løg
- 5 kviste timian
- 3 fed hvidløg
- Frisk muskatnød
- ca. ½ liter fløde
- Smør til det ildfastefad
- 150 gram parmesan
- Salt og peber
Sådan gør du
-
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
-
Du kan enten skrubbe kartofler eller skrælle dem. Det helt rigtige er at skrælle dem – men er du presset tilgivet jeg dig.
-
Hvis du har et mandolinjern så skærer du dem på næsttyndeste indstilling.
-
Hak løg og hvidløg grundigt.
-
Find et ildfast fad – giv det en omgang smør.
-
Læg nu kartoffelskiverne i og drys med løg, frisk revet muskat, timian, salt og peber i lag indtil det er fyldt.
-
Hold lidt igen med salt – der kommer en del lag.
-
Tilsæt fløde indtil kartoflerne dækker – det passer ca. med ½ liter.
-
Slut af med parmesan.
-
Stil det i ovnen overdækket med staniol eller branker osten for meget.
-
Det skal have en time. Når der er ca. 20 min igen fjerner du staniolet.
En lille tilståelse – som barn gik der faktisk nogle år før jeg kom til at elske denne ret. I starten kunne jeg ikke forstå hvorfor der skulle fløde i retten? Jeg var nemlig lidt fedt forskrækket – mest fordi jeg var 9 år i 1990 og så meget op til Arnold Schwarzenegger og han var jo i god form 🙂 Sjovt at tænke tilbage på. Idag har jeg taget revanche i forhold til fyldige retter.
Jeg købte 400 gram onglet hos slagteren som var renset. Prisen var ca. 60 kr. det er intet mindre end en gudespise og til billige penge. Men det skal steges meget hårdt og hurtigt. Nu skar jeg det ud lidt for tidligt, så det smed lidt saft, men eller var ovenstående faktisk perfekt stegt.
Hvad drikker man til?
Når man har en ret som flødekartofler hvor der er så meget smag og fylde så er det godt med en rødvin, som har balance og ikke er for tung. En oversøisk Siraz ville være for meget. Denne er som mange af mine vine fra Norhvin.dk hvor Keld ivrigt hiver nye flasker hjem kontant.
Steil har fået sit navn med henvisning til de såkaldte “Assmanshauser Steil”-marker, der er beliggende i et af Rheingaus bedste områder i Tyskland når vi snakker Spätburgunder. Markerne ligger ret stejlt hvilket også er årsagen til navnet. Den er på 100 % Pinot Noir og gudeskøn! Undskyld mig, men det her er svinelækkert. Den dufter af klassisk Pinot Noir fra Bourgogne med jordbær, jordbund og krydderier. Den er let, elegant men har også krop og slutter af med en smuk syre – perfekt balance.
Vinen er fremstillet ud fra organiske principper og har ingen tilsætning af gær, enzymer eller andre sjove e-numre! Det har givet et fantastisk resultat.
Dette var et bud på en lækker aftensmad, som vel er den perfekte weekendret. Håber du synes om den – skål og velbekomme!
1 Comment
Pingback: Sådan sammensætter du en lækker påskefrokost