Det lyder næsten futuristisk, når man snakker om at digitalisere et håndværk, som er flere hundrede år gammelt, og som ikke har ændret sig betydeligt. Ikke desto mindre er det præcis, hvad “Amber Island” har valgt at gøre. De bringer moderne teknologi som blockchain in i den meget traditionelle verden, og deres mission er at gøre det at samle på whisky nemmere, sikrere, mere tilgængeligt og fuldstændig transparent – læs alt om verdens første digitale whiskysamarbejde her.

Blockchain

Inden vi starter, så er der en række begreber, som er nødvendige at forstå, før det hele giver mening. Teknologien bag hele konceptet med at digitalisere whisky er samme teknologi, som benyttes til kryptovaluta – blockchain. Det mest kendte eksempel på denne teknologi er nok “Bitcoins”. Det er en kende komplekst, men faktisk ikke så svært, hvis man bryder det ned i mindre “blokke” (fangede du den?). Blockchain er et system, hvor flere blokke, der indeholder data, sættes sammen som en kæde. Det betyder, at der er sporbarhed og gennemsigtighed. Når der laves en rettelse i en blok, så rettes der hele vejen igennem en kæde. Du kan høre det hele i denne video.

Hvad er Amber Island?

Når du besøger hjemmesiden, så er den første tanke, at det er en fortryllet ø, hvor der sker magiske ting – mine første associationer var til serien “Lost”. Amber Island er i virkeligheden et webbaseret projekt, som én af de største tyske whiskydistributører Heinemann står bag. De har hovedsæde i Hamburg og arbejder primært med spiritus til travel retail (lufthavne). Dette projekt er deres første digitale og i øvrigt det første i verden. Hele ideen er, at det skal være nemmere at sælge og overskue at handle med whisky. Derfor tilbyder Amber Island også et unikt medlemskab, som gør, at du kan købe whisky gennem dem.

Digitalisering af whisky?
Amber Island

Hvordan laver man en flaske whisky digital?

Det starter med, at whiskyens værdi er nedbrudt i det, som hedder “NFT” – som står for non-fungible tokens. Det lyder komplekst, men det er faktisk bare en måde at omdøbe en fysisk værdi til en unik digital identitet. Det smarte ved denne NFT er, at den ikke kan blive kopieret, da den er unik og bliver en del af en blockchain. Det samme er set ved fx kunst, hvor metoden er blevet udbredt gennem de seneste år. Den seneste og lige nu eneste tilgængelige flaske er en Fable 8 års blended whisky, som kommer fra den uafhængige aftapper “Fable”.

Digitalisering af whisky?
Én af de tidligere udgivelser fra Fable

Limited Amber Island x Cryptopunk #2764 x Fable Edition

Fable blev grundlagt i 2020 og er en af de nyeste uafhængige aftappere. De har i deres første udgivelse aftapninger fra Caol Ila, Linkwood, Dailuaine, Benrinnes og Mannochmore. Deres aftapninger er single cask, cask strength whisky, som er pakket ind i en fortælling, et eventyr eller en fabel, hvor ideen om at bringe liv og kendskab til gamle folkefortællinger forbundet med whisky er deres fokus. 

Digitalisering af whisky?
Amber Island x Cryptopunk #2764 x Fable Edition

Denne særlige udgave bringer Fables eventyrlige image sammen med den digitale verden. Hvis du besøger Amber Islands hjemmeside, så vil du se, at Fables whisky passer godt ind i Amber Islands verden. Whiskyen er 8 år gammel, 46,5% alkohol, og har som størstedelen af Fables udgivelser ligget på ex-bourbonfade. Hvilket destilleri den er fra er ukendt, hvilket nok er særligt for denne udgivelse, da det så gør den helt unik. Der findes 999 flasker, som er inddelt i NFT’s (0,15 NFT).

Hvad får du gennem Amber Island?

Du får adgang til et unikt digitalt fællesskab, med medlemsfordele som:

  • En flaske Fable 8 års whisky, som er verdens første Cryptopunks whisky
  • Adgang til sjældne udgivelser
  • Adgang til whisky masterclasses
  • Mulighed for unikke ture på destillerier
  • Mulighed for særlige smagninger
  • Eksklusiv adgang til Spirits of Speyside Whisky Festival 2023 den 1. maj i Speyside, Skotland

Håber artiklen giver inspiration – du kan se mere på Amber Islands hjemmeside samt på Whiskytossens Instagram profil.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar