Idag i Monopolet – Mikkel Wejdemann, aka MadMikkel! En af vores rigtig gode venner, som har et fantastisk syn på mad og børn – noget som passer helt perfekt til de lige uger, hvor jeg også har mine 3 tøser hjemme! I dette indlæg slår Mikkel et slag for, at få flere børn bag gryderne i køkkenet og så slår han et slag for, at de skal mere på mobilen – men på den rigtig måde! Svaret finder du i indlægget…

Velkommen til! Jeg vil gerne inviterer dig med på en tur ind i et stort madprojekt, som jeg er så heldig at arbejde og være ambassadør for. Samtidig lover jeg, at du får en super nem og håndgribelig idé til, hvordan du med stor garanti kan få aktiveret dine unger noget mere i madlavningen. Vi starter med Danmarks største smagekasse!

GoCook! Tag ungerne med i køkkenet på en vild mad-mission!
Smilla på 9 år og Sophia på 12 år – holder begge af, at være i køkkenet…

Hvis du er i besiddelse af madglade børn i alderen 10-15 år, så er der ret stor sandsynlighed for, at de allerede kender lidt til GoCooks madunivers.

85 % af alle skolebørn i 4.-7. klasser arbejder nemlig hvert år med materialet ”Smagekassen” i madkundskabsundervisningen. Det er op omkring 150.000 elever hvert år, som faktisk gør det til landets største madprojekt. Det er langt fra mit første madeventyr – lad mig lige skrue tiden lidt tilbage…

Mad og mit livs vildeste eventyr

De sidste 4 år har jeg nu fungeret som GoCooks madnysgerrige eventyrer. Ham som aldrig kan få nok af at kaste sig ud i nye rejser til fjerne verdensmål på jagt efter vilde smagsoplevelser og inspiration fra fremmede madkulturer.

GoCook! Tag ungerne med i køkkenet på en vild mad-mission!
Inspiration fra mange steder i verden…

Det hele startede da GoCook ad omveje fik nys om min dengang nyeste vanvittige rejseplan – En gastronomisk solo-cykeltur fra Aarhus til Antarktis! 11.000 km. alene i sadlen gennem Europa og Sydamerika med en umættelig lyst til at smage på verden. En fuldstændig ubeskrivelig tur og møder med alverdens fantastiske mennesker, utallige kulinariske højpunkter og andre eksotiske historier, der nok ligger en smule udenfor for dette indlæg.

GoCook! Tag ungerne med i køkkenet på en vild mad-mission!
Mad Mikkels tur – 11.000 km på cykel…

En mission fyldt med madglæde

Missionen for GoCook er at skabe den første generation af unge mennesker, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Det kunne jeg simpelthen ikke stå for! Og med historien omkring min eventyrlyst på mad og rejsefronten var GoCook heldigvis helt klar på at indgå i et samarbejde, hvor jeg sammen med Gorm Wisweh og Micki Cheng nu fungerer som en af de 3 ambassadører for projektet.

GoCook! Tag ungerne med i køkkenet på en vild mad-mission!
Mad Mikkel i marken for Go Cook Projektet…

Det handler for os alle altid om at inspirere og skubbe i en retning, hvor endnu flere unge får mod, lyst og motivation til at kaste sig ud i hjemmekokkeriet.

Og ligesom her på Monopolet, hvor vi også altid gerne vil slå et ekstra slag for at tage børnene med i køkkenet, så ved vi også godt, at det absolut ikke er nogen helt nem mission.

Plads til forbedring

Men missionen er ultra vigtig, hvis man gerne vil give nogle af de (i min verden) mest fundamentale redskaber i forhold til et langt sundt liv videre til næste generation. Skræmmende nok er det lige nu kun omkring 7 % – (Jeg gentager lige… 7%!!!!)  af de danske børn, der deltager aktivt i madlavningen derhjemme.

Igen, jeg har ingen børn, så der kommer ingen løftede pegefingre herfra. For det er med garanti ikke nogen nem opgave, men der er da i hvert fald virkelig plads til forbedring.

Mobil og IPad med mad og smag!

I mit sidste indlæg gav jeg et par ”mad-hacks” omkring, hvordan man kunne få sine unger til at være mere madmodige. I denne omgang bliver det i stedet et opråb om at smutte ind og kigge på GoCooks gratis app til IPad og Mobil.

For et scenarie, jeg kender fra rigtig mange venner og familie, er, at mens de voksne er i fuld gang med at lave mad i køkkenet, sidder de unge mennesker på værelset, hænger ud ved spisebordet eller ligger lige lovligt teenage-agtigt henslængt på sofaen med en IPad eller deres mobil.

For nogle af os voksne er det med garanti også et rart frirum, ikke at have køkkenet fyldt. Jeg kender det fra mig selv, når folk pludselig begynder at blande sig i madlavning – 9 ud af 10 gange, bliver det et pænt ”Nej tak”. Men når de kære børn nu alligevel sidder med snuden i mobilen, så få da downloadet GoCook-appen og overvej at lad dem vælge, hvilken ret de kunne tænke sig at lave eller hjælpe med næste gang, der skal mad på bordet. For vi skal have dem i gang – der er ingen vej udenom!

Opskrifter og sjov på YouTube

I appen er der et kæmpe arsenal af yderst børnevenlige og lækre opskrifter. Der er masser videoer med fede kokketricks, som helt sikkert nok skal give dem forstærket lyst til at deltage i køkkentjansen. Der er også masser af skøre, sjove og samtidig lærerige madvideoer på vores YouTube-kanal.

Du kan f.eks. se mig få bank af Micki i en ”monster-challenge” lige her:

Eller se introvideoen til sidste års Smagekasse, hvor temaet var græskar, og jeg bl.a. stikker afsted til Hokkaido for at undersøge, hvordan japanerne tryller med græskarret. 

Grønne børn og opskrifter

Vi er lige nu ved at lægge sidste hånd på dette års Smagekasse, som kommer ud til skolerne midt i oktober.  Temaet bliver denne gang, hvordan vi sammen med børnene kan rykke vores madvaner i en mere klimavenlig retning.

Jeg har bl.a. været på en togrejse rundt med notesbog og kamera i Europa, for at få inspiration og dokumentere at man sagtens kan lave fremragende mad med bønner og linser. Jeg fandt alverdens lækre bælgfrugter som er et genialt alternativ til kødet, hvis man er med på at tage et skridt i en lidt sundere og grønnere retning.

GoCook! Tag ungerne med i køkkenet på en vild mad-mission!
Mad Mikkel på sin tur i Europa…

Med de opskrifter, vi kommer til at præsentere, er jeg ret sikker på, at vi lynhurtigt nok skal få børnene med på vores side – Udfordringen her ligger nok nærmere i at ændre madvanerne hos os voksne. Jeg ved, at jeg selv synes, at det kan være ret svært… Hvordan ser dit eget forhold til bønner/linser vs. kød ud? Og hvis du nu tilfældigvis ligger inde med et par spændende idéer til retter med bønner og linser, så del dem da endelig med os andre her – Tak og held og lykke med missionen!

Med store gastronomiske hilsner Mikkel Wejdemann, aka MadMikkel

Mikkel Wejdemann er bedre kendt som Mad Mikkel og er Gastronomisk konsulent samt udvikler på alverdens madprojekter med sit firma MadMikkel. Er især kendt som den smagsnysgerrige ambassadør for Coop’s madunivers - GoCook. Et projekt der er sat i verden for at skabe den første generation af unge mennesker, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Er bl.a. hvert år en del af undervisningsmaterialet ”Smagekassen”, der bliver brugt af over 150.000 unge mennesker i landets folkeskoler. Han brænder generelt for at inspirere og skabe lyst til nye kulinariske oplevelser og ikke mindst sjovere og bedre madvaner. Er kogebogsforfatter med bogen ”Vores hav” og fungerer som freelance madskribent for magasinet gastro. Mikkel fungerer yderst dårligt hvis der ikke er et ny gastronomisk udenlandseventyr under opsejling – Det har medført medlemskab i De Berejstes Klub, og at der i dag er kommet + 50 Michelin-stjerner under bæltet og flere af verdens Top 100 restauranter. Det vildeste eventyr til dato var en 11.000 km. lang solo-cykeltur fra Aarhus til Antarktis på jagt efter vilde smagsoplevelser og møder med fremmed madkultur. Han er 40 år gammel og bosat i Aarhus med sin kæreste. Ingen børn selv, men har til gengæld inden livet som selvstændig med MadMikkel tilbragt en del år som lærer først i folkeskolen og sidenhen på efterskole som gastronomilærer for unge, der drømte om at blive den nye Redzepi eller Blomsterberg (Uden sammenligning i øvrigt :-))

Skriv en kommentar