Spanierne elsker en god festival, og én af de ældste og nok også vildeste og mest populære er uden tvivl San Fermin i byen Pamplona, som ligger ca. 400 km. fra Barcelona. Hvert år fejres deres helgen “San Fermin” med en uges fest, koncerter, sangria og ikke mindst tyreløbet, som er opkaldt efter denne helgen. Men hvad får byen Pamplona med knap 200.000 indbyggere til at blive til en millionby i løbet af en uge? Du kan få svaret her.

Historie

Inden vi når der til så lad os lige kort vende historien. Saint Fermin var en helgen fra det 3. århundrede, som led martyrdøden for den katolske tro. Et sagn fortæller, at Saint Fermin døde en skrækkelig død, hvor han blev trukket gennem Pamplonas gader af vrede tyre – derfra kommer traditionen med det populære “Bullrun”. Men ét er en historie, noget andet er, hvad der får folk fra hele verden til at strømme til San Fermin for at løbe med tyre? Det siges, at deltagerne oplever, deres kroppe frigiver enorme mængder af endorfiner – tæt på en form for dødsangst, når de løber for deres liv – det er nok det tætteste mennesket i dag kommer på fortidens hulemand, som løb for livet, når en sabeltiger jagtede ham.

Er det ufarligt at deltage i San Fermin?

Nej, det er det ikke, hvert år er der flere, som bliver stanget af tyrene, og flere kommer alvorligt til skade under løbet. Det skyldes oftest, at løberne falder oven i hinanden, eller at de efter et fald rejser sig op, inden tyrene er løbet forbi. Der har dog ikke været dødfald siden en tragisk ulykke i 2013, hvor en løber blev stanget i halsen og døde. Siden 1911 har der været 16 dødsfald, men mange skader og flere alvorlige.

Hvornår foregår San Fermin?

I 2023 er det fra middag den 6. juli til midnat den14. juli. Det er altid i uge 27 og 28.

Hvordan kommer du lettest til Pamplona?

Der er ikke nogen åbenlys nem måde, så du har tre muligheder. Du flyver til enten Bilbao, Barcelona eller Madrid, og derfra tager du toget, lejer en bil eller flyver videre med et indenrigsfly. Prisen for toget er ret dyr, og der er ikke ret mange tider, så hvis du vælger denne mulighed, skal du være tidligt ude. Hvis du er heldig, kan du få en returbillet for omkring 120 euro. For ca. samme beløb kan du leje en bil i tre dage med fri kilometer. Hvis du vælger fly, skal du regne med ca. 200 euro for en returbillet fra fx Barcelona eller Madrid til Pamplona.

Guide til San Fermin Pamplona
Jeg valgte at tage bilen

Hvornår starter løbet?

Løbet starter hver dag fra 08.00, og det starter i weekenden uge 27-28. For at deltage skal du senest 07.30 være på midten af pladsen ud for deres rådhus Ayuntamiento de Pamplona. Efter 07.30 lukker politiet for flere deltagere i området ud for rådhuspladsen. Du befinder dig nu ca. 300 meter fra, hvor tyrene lukkes ud. Herfra og ca. 100 meter i retning af deres arena er der lukket af.

Guide til San Fermin Pamplona
Cityhall i Pamplona, hvor du skal være senest 07.45

Præcis 07.45 går politiet en lille runde, hvor de tjekker alder, om nogle løbere skulle være påvirket af alkohol og om de har upraktisk tøj på, hvis det er tilfældet, så følges de pænt ud. Kort efter 07.45 åbnes hele ruten, og du kan nu placere dig, hvor du ønsker det.

Hvad skal du passe på under løbet?

Der er tre dele af ruten, som strækker sig over 825 meter. Den første del er ca. 300 meter og den stejleste, her har tyrene mest energi, og stykket er lukket helt af med høje vægge, så der er ingen kroge, døråbninger eller andet, du kan gemme dig i. Det er primært de erfarne og frygtløse løbere, som tager denne rute.

Næste del er ca. 150 meter længere fremme inden et 90 graders sving, denne del er som sådan ikke farligere end første del, men svinget er farligt, fordi tyrene nemt mister balancen og kan vælte. Ender du med at blive mast mellem en stålvæg, træværk eller en mur og en 600 kg. tung tyr, kan du komme til skade. Den sidste del er et lige stykke, hvor det også går lidt op ad, her har tyrene mistet lidt af deres energi, men det er også her, hvor der er mange løbere.

Det skal du være opmærksom på

Raketterne!

Det første er raketterne! Præcis 08.00 skydes en raket afsted, som markerer, at løbet er startet, og tyrene lukkes ud. Her starter de seks tyre, seks stude (kastrerede tyre) og til sidst fire ekstra stude løbet. Efter nogle sekunder så affyres raket nr. to (du hører et brag), det betyder, at alle tyre og stude er sendt afsted. Den tredje og sidste raket betyder, at alle tyre og stude nu er i arenaen. Når du hører den, så er løbet på gaden slut. Hvis du ikke føler, du har fået nok, så er det nu, at din kondi skal bevise sit værd. Nu kan du vælge at løbe op til arenaen og opleve, at folk jubler omkring dig, men vær opmærksom – der kommer nemlig et par stude ind i arenaen, som muligvis vil jagte folk – inklusiv dig selv. Når de er løbet ud, så tænker du nok, det er slut – men nej! Porten lukker, og nu står du midt i arenaen, og så sker der det, at en tyr lukkes ud blandt mængden, og festen fortsætter. Eneste mulighed er, at du skal springe over hegnet, og så er det slut. Læs nu stykket om “Bar Txoko”.

Kameraet over dig

Læg mærke til at der er nogle liner over gaderne. Det er et kamera, som følger den forreste tyr, når du ser det komme med høj fart mod dig, så betyder det, at tyrene er på vej mod dig.

Ventre side på det lange stykke er farligere end højre

Grundet det 90 graders sving, som tyrene løber igennem på sidste stykke, vil tyrene lægge sig i venstre side af gaden. Løber du der, så er chancen for, at du bliver ramt større.

Guide til San Fermin Pamplona
For enden af denne gade er tyrefægterarenaen

Hvis du falder!

Sker det, at du falder, så bliv liggende med hænderne over dit hoved og lig så stille, du kan. Tyrene vil med stor sandsynlighed løbe udenom dig, og efterfølgende kommer der nogle og hjælper dig op. De gange, hvor der er sket alvorlige ulykker og dødsfald, er det oftest, fordi folk er faldet og har forsøgt at rejse sig op i mængden af tyre, og dermed udsætter de deres ryg, hals og hoved for endnu større fare.

Skal du have billet for at løbe med tyrene?

Nej slet ikke, det er åbent for alle. Du kan sagtens opleve, at nogle af de lokale vil sælge dig en billet til et par euro, men det er svindel. Hvis du gerne vil give dem lidt penge, så kan du naturligvis sagtens købe en, men det er ikke nødvendigt. Eneste krav er, at du er over 18 år.

Skal du være i klædt særligt tøj?

Nej, og du bliver ikke smidt ud af løbet, hvis du ikke kommer i hvidt. Du skal dog være opmærksom på, at du bliver opfordret til at have tøj på, som du kan løbe i. Det er for din egen sikkerheds skyld. Vælger du at komme i stiletter eller upraktiske sko, habitjakke eller lignende, så vil politiet med stor sandsynlighed bede dig om at forlade området og udelukke dig fra løbet.

Guide til San Fermin Pamplona

Kan du forberede dig til San Fermin?

Jeg vil anbefale, at du læser rådene her i guiden igennem. Videre, så bør du kunne bevæge dig og løbe – du skal ikke være i topform, men du skal kunne flytte dig. Inden løbet, så stræk ud, hop, løb lidt op og ned ad gaden, så du ikke vil opleve en krampe i baglåret, når en flok tyre kommer løbende mod dig. Næst, så beslut dig inden løbet om du rent faktisk vil løbe – hvis du vil løbe så LØB! Det duer ikke, at du 07.55 får kolde fødder, for på dette tidspunkt er det for sent.

Guide til San Fermin Pamplona
Gætter på at han ikke nåede at løbe med tyrene 😂

Kan du blive smidt ud af San Fermin?

Ja, det kan du sagtens, som sagt må du ikke være beruset eller påvirket, så bliver du fjernet fra løbet. Hvis du tager din telefon frem og begynder at filme efter 07.45, så får du en advarsel af politiet, anden gang du gør det, så bliver du fulgt væk.

Guide til San Fermin Pamplona
Alkohol fylder under San Fermin – men skal du løbe med tyrene, så må du ikke være beruset

Bar Txoko – Hvad gør du, når løbet er slut?

De fleste vælger at trække ud på forskellige barer, hvor der drikkes en morgenøl eller lignende. Hvis du virkelig vil følge traditionen, så gå på Bar Txoko og bestil en rom og kakao – iskold, det skulle efter sigende være det, som Hemingway bestilte.

Guide til San Fermin Pamplona

Hvordan kan du som tilskuer bedst opleve løbet?

Tricket er, at du møder tidligt op – gerne før 07.00. Stil dig ved de opstillede hegn sidst på ruten, der er der bedst mulighed for at observere. Ellers er der den mulighed, at du kan booke nogle tours, hvor du får adgang til enten virksomheder, som har lokaler på første eller anden etage, så du kan observere turen oppe fra. Prisen er desværre urimelig høj og flere tager op til 1000 kr. for adgang. Hvis du tager i betragtning, at løbet varer omkring 2-3 minutter, og det kun er få sekunder, du når at observere det, så er det en dyr fornøjelse.

Guide til San Fermin Pamplona
Tyrefægterarenaen, som du kan se afslutningen af løbet fra

Hvor kan du spise under San Fermin?

Normalt, så kan du jo regne med omfattende spiseguides, men jeg må desværre skuffe med, at de forskellige restauranter og barer under San Fermin har mere fokus på sangria, øl og cocktails, hvor priserne desværre er skruet i vejret. Du kan vælge at spise på den omtalte “Bar Txoko“, som ligger på den store plads ca. 200 meter fra midten af ruten. Priserne er skruet op, men de har ganske fin mad – hvis du er sulten efter en burger, så kan du roligt bestille den, de har med spejlæg, ost og bacon – det bliver aldrig en kæmpe oplevelse, men den er faktisk okay.

Guide til San Fermin Pamplona
Ærligt det er ikke det bedste måltid, men maden er heller ikke i fokus under San Fermin

Bonusinfo

Efter 90 graders svinget så er der på en af facaderne et billede af San Fermin, som er lavet i streetart, som kun er muligt at se under løbet eller kort inden, løbet starter. Det er ca. ud for et lille supermarked. Hvis du vil følge traditionen så læg din hånd på San Fermin eller bed en lille bøn – det skader ikke. Til sidst, så pas på dig selv og dine medløbere på turen.

San Fermin resume:

Navn: San Fermin
Hvornår: Check-in senest 07.30 – løb 08.00
Hvor: Pl. Consistorial, s/n, 31001 Pamplona, Navarra
Pris: Gratis

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar