Idag er det International Whisky Day – Slainte, Cheers, Salut, Kanpai, Prost og ikke mindst Skål. Lige nu er vi i en tid, hvor verden står stille, det betyder nye tider og ændrede vaner. Mange sidder hjemme og er isoleret fra omverdenen. Det betyder dog ikke, at du ikke kan nyde en whisky, og det er præcis hvad International Whisky Day handler om – Nyd et glas whisky, del gerne din oplevelse og udforsk noget nyt. Jeg har udvalgt whisky fra Skotland, Japan, USA og Danmark i denne artikel på International Whisky Day og vil dele lidt om hver lands unikke karakter om whisky…

Hvor stammer whisky fra?

Du tænker “Skotland” med det samme ikke? Det er med stor sandsynlighed også korrekt. Det vi ved er, at skotterne var de første til at mestre kunsten med destillere, som de havde set de irske munke udføre. Videre ved vi, at det første lovlige destilleri så dagens lys i Ferintosh, Skotland i 1690. Der skulle dog gå en del år før whiskyen blev forfinet og tilnærmelsesvis ligner det whisky, som du kender det idag. Dengang handlede det lidt mere om effekten, og smagen kom i anden række. Whisky er lavet på maltet byg, vand, gær og masser af tålmodighed, og de fleste har adapteret denne fremgangsmåde – dog med undtagelse af USA som bruger majs og rug i stedet for byg. Whisky skal være lagret i minimum 3 år og indeholde mindst 40 % alkohol. Lad os kigge på de forskellige lande.

Skål til jer alle! International Whisky Day is here!
Fra venstre: Naked Grouse, Bowmore, Highland Park, Macallan, Makers Mark, Yamazaki og Brænderiet Enghaven…

1. Den skotske højborg

Skotland er idag det land i verden, som producerer mest whisky, alene Macallan rammer omkring 21 mio. liter årligt, når de kører deres destilleri i fuld produktion. Dog kommer lande som både Irland, USA, Indien og Japan også godt derefter. Skotland har også de ældste destillerier, som dateres helt tilbage til 1600-1700 tallet og flere af dem er i drift den dag idag. Destillerier som Bowmore, Glenturret, Oban og Highland Park ligger bl.a. de ældste der findes. Nu tænker du nok – hov hov – hvad med Bushmills fra Irland – og ja helt korrekt, det er også et af de absolut ældste, som går helt tilbage til starten af 1600 tallet. Årsagen til, at det kan variere lidt er, at det handler om hvornår der er givet officielt licens til at destillere eller ej.

Fælles for destillerierne er, at du køber mere end bare whisky og for mig er Skotsk whisky et stykke historie på flaske. Det er utrolig mangfoldigt – det går lige fra de blødeste og mest polerede sødmefulde dråber til det rene vandvid i form af røgede whiskys fyldt med noter af tjære og lejrbål! Nogle af mine klare favoritter fra Skotland er Macallan, Highland Park og Bowmore – som går fra det bløde, sødmefulde fra Macallan, til mellemstationen fra Highland Park som er kendte for deres bilde røgfyldte eftersmag til noget af det mest røgede fra Bowmore som ligger på Islay. Prisen på skotsk whisky ligger på ca. 300-330 kr. for en 12 års.

Skål til jer alle! International Whisky Day is here!
Macallan Amber – En af Macallans “NAS” – billedet er skudt på Sjællands Odde…

Bonus: Macallan Fine and Rare 1926 blev sidste år solgt på auktion for 1,9 mio $.

2. Den japanske perfektion

Jeg besøgte Japan sidste år og var blæst bagover af dette land. Det er stort, småt, skørt, roligt, perfekt, underligt, smukt og overvældende på samme tid. Når det kommer til whisky, så er det dog i fuld kontrol og perfektion kommer navnlig ind i billedet. Japan begyndte at flirte med whisky tilbage i 1870 og deres første destilleri Yamazaki så dagens lys i 1924. Rygterne siger, at de driftige japanere opkøbte destillerier i Skotland, flyttede det hele til Japan, opførte det og kopierede skotternes fremgang. Dertil tilførte de japansk perfektion og præcision hvilket idag betyder, at de producerer whisky i verdensklasse. Stilen minder derfor også om den skotske og den stil, som fx du ser fra Macallan og Glenmorangie.

Skål til jer alle! International Whisky Day is here!
Den japanske Yamazaki 12…

Der findes også japansk whisky med en let røg som Hakushu der er helt enestående. Prisen for japansk whisky er stukket helt af. Suntory som fx har Hibiki du muligvis husker fra filmen “Lost in Translation” med Bill Murray, er næsten umuligt at få fingrene i hvis du vil have fx en 12 års eller 17 års. Dog er det blevet muligt at købe “NAS” – non-age statement og deres “Hibiki Harmony”. Ovenstående Yamazaki koster 1999 kr. for en 12 års.

Bonus info: Japanerne skulle eftersigende have importeret skotsk vand da de startede med at producere whisky.

3. De amerikanske cowboys

Ikke lang tid efter at skotterne mestrede kunsten var amerikanerne også igang. Her snakker vi dog en væsentlig anden karakter end både det skotske og det japanske. Bourbon er lavet på majs eller rug, hvor whisky er lavet på maltet byg. Når vi er i whiskyens verden snakker vi også alder, fx 10 års, 12, års og helt op til de gamle herre som fx 50 års og ældre. Det gør vi til dels også i USA, men det er langt mere “rock n roll”, hvor de slipper afsted med statement som “Patiently Aged” eller “Aged to perfection” uden overhovedet at smide alder på. Karakteren er mere sødmefuld og sjældent røget. Den skal passe til den amerikanske sødmefulde tunge.

Skål til jer alle! International Whisky Day is here!
En af de mest solgte bourbons i verden…

Mange store destillerier som fx Jim Beam laver “Small Batch”, hvor de har nogle særlig udgaver, som adskiller sig fra deres mainstreame produkt. Jim Beam har fx Bookers, Bakers, Basil Haydens og Knob Creek som er gode bud – her ligger priserne fra ca. 400 kr. til 900 kr. imodsætning til en standard Jim Beam som du kan få smidt i nakken til 189 kr.

Bonus info: 1773 – Buffalo Trace Distillery er de tredje ældste destilleri i verden.

4. De unge danskere

Kan Danmark lave whisky? Ja det kan vi faktisk, dog skal det siges, at vi startede denne tradition for omkring 15-20 års tiden, så imodsætning til resten af landene i denne artikel, som har været i gang i flere hunrede år er vi først på vej. Typisk er dansk whisky ungt og ofte slet ikke whisky, men “Young Sprit” da det er under 3 år gammelt. De danske destillerier følger dog de skotske traditioner. Jeg har smagt stort set alt – Stauning, Thy, Nyborg, Brænderiet Enghaven og meget mere. Fælles for dem er, at de ofte er meget frugtige og næsten eksploderer i munden, hvor efter de hurtigt dør ud, da eftersmagen slet ikke er udviklet endnu. Brænderiet Enghaven laver en Single Malt på 4 år, som jeg har brugt i en smagning tidligere. Den er ret imponerende og er værd at kigge nærmere på. Priserne på dansk whisky ligger meget forskelligt – men du skal regne med 500-1000 kr. for 0,5 liter, så find nationalfølelsen frem og støt de danske destillerer.

Skål til jer alle! International Whisky Day is here!
Single Malt Brænderiet Enghaven – skudt på Roskilde Festival…

Bonus info: I 2019 blev Thy Whisky kåret som Europas bedste.

Jeg håber det har givet lidt indsigt i denne skønne verden, som jeg holder utrolig meget af. Hvis du vil have endnu mere inspiration, så kig gerne forbi Whiskytossen, hvor jeg virkelig udfolder mig med Whisky – alle er i øvrigt velkomne, så om du er Single, Straight, Blended og hvor end du kommer fra, så er du velkommen som Whisky på Whiskytossen – skål og glædelig International Whisky Day!

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar